Kommuner har opponerat sig mot anmälningsplikt

12 feb 2024 • 2 min

En rad kommuner har tagit avstånd från Tidöpartiernas idé om att införa informationsplikt för offentliganställda om de möter papperslösa.

Laxå, Östersund, Gotland, Stockholm, Borås, Lund, Umeå, Jokkmokk och Gislaved har alla skrivit till regeringen att de tycker att en lag om anmälningsplikt vore dåligt.

– Det här bryter mot barnkonventionen, speciallagstiftning som hälso- och sjukvårdslagen och skollagen till exempel, den bryter också mot grundläggande principer om mänskliga rättigheter, säger Effie Kourlos (C), kommunalråd i Östersund, till SVT.

– Vi tycker att det är viktigt att tydligt markera det medan förslaget utreds.

Den Moderatledda oppositionen röstade nej till förslaget att markera mot anmälningsplikten och hänvisar till att många tusen personer befinner sig utan tillstånd i Sverige och att det är rimligt att myndigheterna hjälps åt.

Styret i Region Stockholm (S, MP och C) samt V vill undanta de anställda från att omfattas av anmälningsplikten. Även Stockholms stad som styrs av S, V och MP, har markerat mot förslaget om att kräva att alla offentliganställda anmäler papperslösa, som just nu utreds på uppdrag av Tidöpartierna.

– Det kravet för tankarna till väldigt auktoritära system, sade skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) till Dagens nyheter.

I Borås beslutade kommunstyrelsen att meddela regeringen sin ståndpunkt. Däremot röstade kommunstyrelsen nej till förslaget att stadens personal inte skulle förväntas lyda under plikten att anmäla papperslösa om lagen skulle bli verklighet.

I Jokkmokk har en enig kultur- och fritidsnämnd markerat mot regeringens planer.

– Det handlar också om vår bibliotekspersonals arbetsmiljö. De ska få vara informationsspecialister och inte tvingas ange besökare till myndigheter, sade kommunalrådet Henrik Blind (MP) till Biblioteksbladet.

I Göteborg har kommunstyrelsen beslutat att stadens anställda inte kommer att behöva följa en eventuell lag om anmälningsplikt. Något som har kritiserats av oppositionen.

Även Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) varnar för att en lag om anmälningsplikt kan krocka med annan lagstiftning och har krävt ett undantag för alla anställda i kommuner och regioner.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska ge förslag på hur en lag om anmälningsplikt kan utformas. Slutbetänkande för utredningen ska lämnas senast den 30 september 2024.

Läs också ››
Två av tre varnar för krock med bibliotekslagen
Marie Sääf: Vi bör tänka över om vi registrerar folk i onödan

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min