Kommuner har opponerat sig mot anmälningsplikt

12 feb 2024 • 2 min

En rad kommuner har tagit avstånd från Tidöpartiernas idé om att införa informationsplikt för offentliganställda om de möter papperslösa.

Laxå, Östersund, Gotland, Stockholm, Borås, Lund, Umeå, Jokkmokk och Gislaved har alla skrivit till regeringen att de tycker att en lag om anmälningsplikt vore dåligt.

– Det här bryter mot barnkonventionen, speciallagstiftning som hälso- och sjukvårdslagen och skollagen till exempel, den bryter också mot grundläggande principer om mänskliga rättigheter, säger Effie Kourlos (C), kommunalråd i Östersund, till SVT.

– Vi tycker att det är viktigt att tydligt markera det medan förslaget utreds.

Den Moderatledda oppositionen röstade nej till förslaget att markera mot anmälningsplikten och hänvisar till att många tusen personer befinner sig utan tillstånd i Sverige och att det är rimligt att myndigheterna hjälps åt.

Styret i Region Stockholm (S, MP och C) samt V vill undanta de anställda från att omfattas av anmälningsplikten. Även Stockholms stad som styrs av S, V och MP, har markerat mot förslaget om att kräva att alla offentliganställda anmäler papperslösa, som just nu utreds på uppdrag av Tidöpartierna.

– Det kravet för tankarna till väldigt auktoritära system, sade skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) till Dagens nyheter.

I Borås beslutade kommunstyrelsen att meddela regeringen sin ståndpunkt. Däremot röstade kommunstyrelsen nej till förslaget att stadens personal inte skulle förväntas lyda under plikten att anmäla papperslösa om lagen skulle bli verklighet.

I Jokkmokk har en enig kultur- och fritidsnämnd markerat mot regeringens planer.

– Det handlar också om vår bibliotekspersonals arbetsmiljö. De ska få vara informationsspecialister och inte tvingas ange besökare till myndigheter, sade kommunalrådet Henrik Blind (MP) till Biblioteksbladet.

I Göteborg har kommunstyrelsen beslutat att stadens anställda inte kommer att behöva följa en eventuell lag om anmälningsplikt. Något som har kritiserats av oppositionen.

Även Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) varnar för att en lag om anmälningsplikt kan krocka med annan lagstiftning och har krävt ett undantag för alla anställda i kommuner och regioner.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska ge förslag på hur en lag om anmälningsplikt kan utformas. Slutbetänkande för utredningen ska lämnas senast den 30 september 2024.

Läs också ››
Två av tre varnar för krock med bibliotekslagen
Marie Sääf: Vi bör tänka över om vi registrerar folk i onödan

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Agnes Török ny läsambassadör

Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.

26 sep 2024 • 2 min