Kommuner har opponerat sig mot anmälningsplikt

12 feb 2024 • 2 min

En rad kommuner har tagit avstånd från Tidöpartiernas idé om att införa informationsplikt för offentliganställda om de möter papperslösa.

Laxå, Östersund, Gotland, Stockholm, Borås, Lund, Umeå, Jokkmokk och Gislaved har alla skrivit till regeringen att de tycker att en lag om anmälningsplikt vore dåligt.

– Det här bryter mot barnkonventionen, speciallagstiftning som hälso- och sjukvårdslagen och skollagen till exempel, den bryter också mot grundläggande principer om mänskliga rättigheter, säger Effie Kourlos (C), kommunalråd i Östersund, till SVT.

– Vi tycker att det är viktigt att tydligt markera det medan förslaget utreds.

Den Moderatledda oppositionen röstade nej till förslaget att markera mot anmälningsplikten och hänvisar till att många tusen personer befinner sig utan tillstånd i Sverige och att det är rimligt att myndigheterna hjälps åt.

Styret i Region Stockholm (S, MP och C) samt V vill undanta de anställda från att omfattas av anmälningsplikten. Även Stockholms stad som styrs av S, V och MP, har markerat mot förslaget om att kräva att alla offentliganställda anmäler papperslösa, som just nu utreds på uppdrag av Tidöpartierna.

– Det kravet för tankarna till väldigt auktoritära system, sade skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) till Dagens nyheter.

I Borås beslutade kommunstyrelsen att meddela regeringen sin ståndpunkt. Däremot röstade kommunstyrelsen nej till förslaget att stadens personal inte skulle förväntas lyda under plikten att anmäla papperslösa om lagen skulle bli verklighet.

I Jokkmokk har en enig kultur- och fritidsnämnd markerat mot regeringens planer.

– Det handlar också om vår bibliotekspersonals arbetsmiljö. De ska få vara informationsspecialister och inte tvingas ange besökare till myndigheter, sade kommunalrådet Henrik Blind (MP) till Biblioteksbladet.

I Göteborg har kommunstyrelsen beslutat att stadens anställda inte kommer att behöva följa en eventuell lag om anmälningsplikt. Något som har kritiserats av oppositionen.

Även Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) varnar för att en lag om anmälningsplikt kan krocka med annan lagstiftning och har krävt ett undantag för alla anställda i kommuner och regioner.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska ge förslag på hur en lag om anmälningsplikt kan utformas. Slutbetänkande för utredningen ska lämnas senast den 30 september 2024.

Läs också ››
Två av tre varnar för krock med bibliotekslagen
Marie Sääf: Vi bör tänka över om vi registrerar folk i onödan

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min