Bibliotek stänger i Skåne

28 okt 2020 • 4 min

I Trelleborg, Sjöbo, Skurup, Båstad, Osby, Hässleholm och Staffanstorp stänger biblioteken portarna med anledning av den ökade smittspridningen i Skåne.

Trelleborgs bibliotek håller stängt med anledning av den ökande smittspridningen.

– Biblioteken som mötesplats anser vi inte vara lämplig i vår kommun, säger Michael Nordberg, bibliotekschef i Trelleborg.

Från och med onsdag stänger alla folkbibliotek i kommunen. Det går fortsatt att låna böcker via take-away-tjänsten, men alla program är inställda fram till den 17 november. Biblioteken i Trelleborg stängde även i våras, men öppnade försiktigt igen i somras. Från och med den 1 september rådde vanliga öppettider.

Michael Nordberg, bibliotekschef i Trelleborg.

Beslutet att stänga fattades av kommunledningen efter Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna rekommendationer för region Skåne. Alla som vistas i Skåne råds att undvika inomhusmiljöer i exempelvis bibliotek, köpcentrum och badhus.

I Skurup beslutade kommunledningen på onsdagsförmiddagen att alla folkbibliotek stänger omedelbart. Alla arrangemang för vuxna ställs in, men program för barn ska hållas trots smittan. Exakt hur det ska lösas är inte klart än.

– Vi kommer att ha utlämningstider, där man som besökare kan hämta reserverade media eller beställa en kasse böcker. All avhämtning sker utomhus, meddelar bibliotekschef Maria Christensen via mejl.

Båstad kommun följer samma linje och beslutade på onsdagen att stänga alla bibliotek utom skolbiblioteken.

Bibliotekschef Catharina Elofsson arbetar med att förbereda för stängning och vet ännu inte hur de ska hantera reserverade böcker och andra tjänster. Hon var inte själv inblandad i beslutet.

– Beslutet är fattat över huvudet på mig utan att någon ens tagit kontakt med mig om situationen vilket är mycket frustrerande, skriver hon i mejl till Biblioteksbladet.

Även Sjöbo stänger biblioteken till flera besökares besvikelse, berättar bibliotekarie Carola Falk.

– Dock har alla vi pratat med visat förståelse och uppskattar verkligen möjligheten att få kunna hämta ut sina böcker eller få dem hemkörda.

Anna-Karin Rennemark, bibliotekschef i Staffanstorp.

Staffanstorp beslutade redan på tisdagen att stänga biblioteken, men erbjuder låntagare hjälp att plocka ihop böcker och medier för avhämtning utanför biblioteket.

Hittills under hösten har besöksantalet ökat igen på flera bibliotek och börjat närma sig normala nivåer. Men i Staffanstorp har besökarna vistats kortare tid på biblioteket, eftersom nästan alla sittplatser har plockats bort i lokalerna.

– Som mest besök hade vi i går under kvällen då beslutet om stängning från och med idag blivit offentligt, skriver bibliotekschef Anna-Karin Rennemark i mejl.

Även Hässleholm och Osby kommun har beslutat att stänga biblioteken och ställa in alla arrangemang fram till den 17 november.

När Trelleborg beslutade att stänga biblioteken helt i våras berodde det på att de flesta som kom under pandemins början var personer som inte hade ärenden till biblioteket.

– Det var ungdomsgäng som kom. Det var färre vanliga besökare och biblioteket blev en plats där de kunde ta över lite. Det var det som föranledde beslutet i våras, säger Michael Nordberg.

Under början av hösten har det dock inte varit några problem med ungdomsgäng.

– Hade inte det här beslutet kommit uppifrån hade vi inte förespråkat någon stängning just nu. Det är helt och hållet smittläget som har drivit fram det här.

Däremot i Höör och Kävlinge håller biblioteken fortsatt öppet. I Höör är alla evenemang inställda till och med den 17 november, men bibliotekschef Elisabeth Hallberg upplever inte att det råder trängsel i bibliotekslokalerna.

Även i Kävlinge ställs arrangemang in och även om biblioteket fortsatt har öppet är det med begränsningar.

– Vi har även gått ut med att biblioteket inte kan fungera som mötesplats just nu, grupparbeten och möten hos oss är inte möjliga i nuläget. Antalet sittplatser minskas och varannan lånedator stängs, berättar bibliotekschef Sanna Fries.

Sanna Fries, bibliotekschef i Kävlinge. Foto: Kävlinge kommun

Under hösten har besökssiffrorna i Kävlinge nästan varit tillbaka till det normala.

– Det märks att andra delar i samhället stänger ner, folk söker sig till oss med allehanda frågor. Det kan röra tolkningar av Folkhälsomyndighetens rekommendationer eller ärenden kring myndigheter och även bara för att se lite folk.

Biblioteken i Svalöv och Simrishamn håller fortsatt öppet, men med ökade restriktioner. Helsingborgs bibliotek drar ner servicenivån till ett minimum, men stänger inte lokalerna helt. Däremot ställs alla fysiska program in och alla sittplatser är bortplockade.

Läs mer › Biblioteken i Uppsala stänger på helgerna

Läs mer › Malmö bibliotek vädjar till besökarna: Kom inte hit om du inte måste

1 kommentarer

  1. Så ska vi anta att de ansvariga i alla dessa kommuner drivs av kultur- och demokratifientlighet, eller gällde det bara när SD-styrda Sölvesborg lät stänga sina bibliotek?

    Själv anser jag att fler bibliotek borde stänga för besökare i lokalerna nu när covid-19 tar fart igen. För åtminstone där jag arbetar blir det ganska ofta en oroande blandning av å ena sidan personer ur grupper med hög smittspridning och å andra sidan personer ur riskgrupper. Detta trots att vi erbjuder hemleveranser för de senare. Och även om det förstås är trevligt för låntagarna att på egen hand botanisera bland hyllorna så kan ju det egentligen inte sägas vara relevant för bibliotekens demokratiska uppdrag.

    Problemet är förvisso att vissa människor är beroende av våra datorer för att göra ärenden de inte kan göra någon annanstans. Men med stöd från kommunen borde väl tillgång till surfdatorer rimligen kunna ordnas i provisoriska lokaler anpassade för detta syfte?

Senaste nytt

Reportage

Experten: Naiv bild av rysk propaganda i EU

Att Sverige värderar yttrandefriheten är något Ryssland utnyttjar och det finns en naivitet i Sverige och EU när det handlar om den ryska propagandan, säger Maryna Vorotyntseva, senior expert på Nato Stratcom. I dag talar hon på källkritikens dag.

13 mar 2024 • 3 min

MIK

Desinformation bör bemötas på biblioteken

Kampanjen om hur socialtjänsten kidnappar muslimska barn pågår fortfarande. Biblioteken är en bra plats att förebygga spridningen av falsk information, säger Linda Corsvall på Socialstyrelsen. ”Vi behöver klara av att ta samtalen.”

12 mar 2024 • 3 min

Nyheter

Firar 25 år med jubileumsbok

Google, Malmö högskola och därmed även det som numera heter Malmö universitetsbibliotek, alla föddes de 1998. Boken om det jubilerande biblioteket fungerar som ett kollektivt minne för medarbetarna.

6 mar 2024 • 3 min