Bibliotek stänger i Skåne
28 okt 2020 • 4 min
I Trelleborg, Sjöbo, Skurup, Båstad, Osby, Hässleholm och Staffanstorp stänger biblioteken portarna med anledning av den ökade smittspridningen i Skåne.

– Biblioteken som mötesplats anser vi inte vara lämplig i vår kommun, säger Michael Nordberg, bibliotekschef i Trelleborg.
Från och med onsdag stänger alla folkbibliotek i kommunen. Det går fortsatt att låna böcker via take-away-tjänsten, men alla program är inställda fram till den 17 november. Biblioteken i Trelleborg stängde även i våras, men öppnade försiktigt igen i somras. Från och med den 1 september rådde vanliga öppettider.

Beslutet att stänga fattades av kommunledningen efter Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna rekommendationer för region Skåne. Alla som vistas i Skåne råds att undvika inomhusmiljöer i exempelvis bibliotek, köpcentrum och badhus.
I Skurup beslutade kommunledningen på onsdagsförmiddagen att alla folkbibliotek stänger omedelbart. Alla arrangemang för vuxna ställs in, men program för barn ska hållas trots smittan. Exakt hur det ska lösas är inte klart än.
– Vi kommer att ha utlämningstider, där man som besökare kan hämta reserverade media eller beställa en kasse böcker. All avhämtning sker utomhus, meddelar bibliotekschef Maria Christensen via mejl.
Båstad kommun följer samma linje och beslutade på onsdagen att stänga alla bibliotek utom skolbiblioteken.
Bibliotekschef Catharina Elofsson arbetar med att förbereda för stängning och vet ännu inte hur de ska hantera reserverade böcker och andra tjänster. Hon var inte själv inblandad i beslutet.
– Beslutet är fattat över huvudet på mig utan att någon ens tagit kontakt med mig om situationen vilket är mycket frustrerande, skriver hon i mejl till Biblioteksbladet.
Även Sjöbo stänger biblioteken till flera besökares besvikelse, berättar bibliotekarie Carola Falk.
– Dock har alla vi pratat med visat förståelse och uppskattar verkligen möjligheten att få kunna hämta ut sina böcker eller få dem hemkörda.

Staffanstorp beslutade redan på tisdagen att stänga biblioteken, men erbjuder låntagare hjälp att plocka ihop böcker och medier för avhämtning utanför biblioteket.
Hittills under hösten har besöksantalet ökat igen på flera bibliotek och börjat närma sig normala nivåer. Men i Staffanstorp har besökarna vistats kortare tid på biblioteket, eftersom nästan alla sittplatser har plockats bort i lokalerna.
– Som mest besök hade vi i går under kvällen då beslutet om stängning från och med idag blivit offentligt, skriver bibliotekschef Anna-Karin Rennemark i mejl.
Även Hässleholm och Osby kommun har beslutat att stänga biblioteken och ställa in alla arrangemang fram till den 17 november.
När Trelleborg beslutade att stänga biblioteken helt i våras berodde det på att de flesta som kom under pandemins början var personer som inte hade ärenden till biblioteket.
– Det var ungdomsgäng som kom. Det var färre vanliga besökare och biblioteket blev en plats där de kunde ta över lite. Det var det som föranledde beslutet i våras, säger Michael Nordberg.
Under början av hösten har det dock inte varit några problem med ungdomsgäng.
– Hade inte det här beslutet kommit uppifrån hade vi inte förespråkat någon stängning just nu. Det är helt och hållet smittläget som har drivit fram det här.
Däremot i Höör och Kävlinge håller biblioteken fortsatt öppet. I Höör är alla evenemang inställda till och med den 17 november, men bibliotekschef Elisabeth Hallberg upplever inte att det råder trängsel i bibliotekslokalerna.
Även i Kävlinge ställs arrangemang in och även om biblioteket fortsatt har öppet är det med begränsningar.
– Vi har även gått ut med att biblioteket inte kan fungera som mötesplats just nu, grupparbeten och möten hos oss är inte möjliga i nuläget. Antalet sittplatser minskas och varannan lånedator stängs, berättar bibliotekschef Sanna Fries.

Under hösten har besökssiffrorna i Kävlinge nästan varit tillbaka till det normala.
– Det märks att andra delar i samhället stänger ner, folk söker sig till oss med allehanda frågor. Det kan röra tolkningar av Folkhälsomyndighetens rekommendationer eller ärenden kring myndigheter och även bara för att se lite folk.
Biblioteken i Svalöv och Simrishamn håller fortsatt öppet, men med ökade restriktioner. Helsingborgs bibliotek drar ner servicenivån till ett minimum, men stänger inte lokalerna helt. Däremot ställs alla fysiska program in och alla sittplatser är bortplockade.
Läs mer › Biblioteken i Uppsala stänger på helgerna
Läs mer › Malmö bibliotek vädjar till besökarna: Kom inte hit om du inte måste
1 kommentarer
Senaste nytt
Efterlyser samtal om framtida Wlic – ”En rejäl utmaning”
Bra att det inte blir något Wlic i Dubai, säger Helene Öberg. Nu efterlyser hon en diskussion om hur villkoren bör se ut för framtida arrangörer. Men det är ingen lätt fråga, då den årliga konferensen utgör en viktig inkomst för Ifla.
4 okt 2023 • 2 min

Wlic i Dubai inställt
Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.
3 okt 2023 • < 1 min

Rektorer kritiska till riktade bidrag för skolbibliotek
Skollagen ska ändras så att kraven på bemannade skolbibliotek blir tydligare, meddelar regeringen. Men rektorerna är skeptiska till ändringen.
3 okt 2023 • 2 min

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag
En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.
3 okt 2023 • 2 min

Poesi som höjer rösten och farväl till autofiktionen
Hur ser tendenserna i skönlitteraturen ut? Biblioteksbladet pratar litterära trender med Sorin Masifi, Ingrid Elam och Lina Wolff.
2 okt 2023 • 11 min

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min

Så kan biblioteken använda digital teknik
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Så ska vi anta att de ansvariga i alla dessa kommuner drivs av kultur- och demokratifientlighet, eller gällde det bara när SD-styrda Sölvesborg lät stänga sina bibliotek?
Själv anser jag att fler bibliotek borde stänga för besökare i lokalerna nu när covid-19 tar fart igen. För åtminstone där jag arbetar blir det ganska ofta en oroande blandning av å ena sidan personer ur grupper med hög smittspridning och å andra sidan personer ur riskgrupper. Detta trots att vi erbjuder hemleveranser för de senare. Och även om det förstås är trevligt för låntagarna att på egen hand botanisera bland hyllorna så kan ju det egentligen inte sägas vara relevant för bibliotekens demokratiska uppdrag.
Problemet är förvisso att vissa människor är beroende av våra datorer för att göra ärenden de inte kan göra någon annanstans. Men med stöd från kommunen borde väl tillgång till surfdatorer rimligen kunna ordnas i provisoriska lokaler anpassade för detta syfte?