Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre
17 sep 2024 • 3 min
I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.
Renate Forsgren kommer gärna till Digidelcenter i Nyköping för att få digital hjälp av Marcus Göthberg.
– Jag behöver mycket hjälp. Jag är ett tämligen hopplöst fall, men viljan finns, säger Renate Forsgren och skrattar lite.
Hon är på besök på Digidelcenter på Nyköpings stadsbibliotek. Här kan den som behöver få hjälp med digitala frågor och sedan ett par veckor finns nya möjligheter att låna annat än böcker.
Här finns numera även robotdammsugare, digitala blodtrycksmätare, smarta klockor och surfplattor för utlåning till personer över 65 år. Det kallas välfärdsbiblioteket och är ett samarbete med socialtjänsten i Nyköping.
– Forskning visar att om man börjar använda tekniska hjälpmedel tidigt, så blir det lättare senare i livet om man drabbas av kognitiv svikt. Då blir man inte lika teknikfientlig, säger Marcus Göthberg, som arbetar med Digitala hjälpen på biblioteket och numera även välfärdsbiblioteket.
Det är en ny satsning i Nyköping och hittills har han lånat ut robotdammsugare, en aktivitetsklocka, en surfplatta och hörlurar till tv:n.
Välfärdsbibliotek finns sedan tidigare i ett fåtal kommuner men kan bli vanligare i takt med att befolkningen blir äldre. I Nyköping kom idén från socialtjänsten och Linda Svensk, strateg som arbetar med omställningen till nära vård.
– Vi måste bli bättre på att jobba förebyggande så att vi klarar oss hemma längre med ett gott liv. Den demografiska utvecklingen vi har med fler äldre gör att det är svårt att bemanna äldreomsorgen och man har sett att vi måste göra något. Det är en ganska stor omställning som sker i hela Sverige.
Stora satsningar på välfärdsteknik
Under det senaste decenniet har regeringen satsat över en miljard kronor på välfärdsteknik för att underlätta för att öka tryggheten för äldre som på så sätt kan bo kvar hemma längre och kanske klara sig längre utan hemtjänst.
På Nyköpings stadsbibliotek kan personer över 65 numera bland annat låna en elkontakt som gör att lampan tänds automatiskt när de till exempelvis stiger upp på natten. Fallolyckor är vanliga bland äldre och automatiskt ljus skulle kunna förhindra olyckor. Om man tycker om den tekniska prylen kan man gå och köpa en sådan.
– Jag tror verkligen att steget till att köpa blir kortare om man har fått testa och ser att det fungerar. Så slipper man lägga ut flera tusen kronor innan man har sett att det blir bra, säger Linda Svensk.
För att öka äldres tillgång till välfärdsteknik har välfärdsbibliotek vuxit fram i ett tiotal kommuner i landet. Det finns också ett nationellt nätverk för välfärdsbibliotek som har startats av forskare vid Högskolan i Borås.
I Nyköping är det socialtjänsten, Division social omsorg, som står för inköpen av tekniken, och biblioteket, som redan har ett utlåningssystem, som står för att låna ut prylarna.
– Det är jättekul att få ett samarbete mellan Division social omsorg och biblioteket, säger Linda Svensk.
Inför satsningen ringde hon runt till andra välfärdsbibliotek i landet och fick rådet att samarbeta direkt med biblioteket. Digidelcentret bistår med digital hjälp två gånger i veckan.
– Det här är en plats som många kommer till. Och eftersom vi har ett Digitdelcenter här så passar det bra för att låna ut även andra produkter. Och vi har ju redan ett utlåningssystem, säger Marcus Göthberg.
Är utlåning av andra produkter än böcker en del av framtiden för biblioteken?
– Det kan väl vara ett bra komplement.
Linda Svensk kan också tänka sig en breddning av produkter att låna ut från biblioteket, om man går vidare från grundidén som i dagsläget handlar om att underlätta för äldre att bo kvar hemma.
– Om man lättar på syftet finns det ganska mycket man skulle kunna låna ut. Ett exempel är tidshjälpmedel till barn med NPF-diagnos som behöver struktur på vardagen. Det skulle man också kunna låna ut.
Läs också ››
Forskningsprojektet välfärdsbibblan lyfts upp på ansedd 100-lista ››
Måste det finnas böcker på ett bibliotek? ››
Senaste nytt
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer