Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre
17 sep 2024 • 3 min
I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.

Renate Forsgren kommer gärna till Digidelcenter i Nyköping för att få digital hjälp av Marcus Göthberg.
– Jag behöver mycket hjälp. Jag är ett tämligen hopplöst fall, men viljan finns, säger Renate Forsgren och skrattar lite.
Hon är på besök på Digidelcenter på Nyköpings stadsbibliotek. Här kan den som behöver få hjälp med digitala frågor och sedan ett par veckor finns nya möjligheter att låna annat än böcker.
Här finns numera även robotdammsugare, digitala blodtrycksmätare, smarta klockor och surfplattor för utlåning till personer över 65 år. Det kallas välfärdsbiblioteket och är ett samarbete med socialtjänsten i Nyköping.

– Forskning visar att om man börjar använda tekniska hjälpmedel tidigt, så blir det lättare senare i livet om man drabbas av kognitiv svikt. Då blir man inte lika teknikfientlig, säger Marcus Göthberg, som arbetar med Digitala hjälpen på biblioteket och numera även välfärdsbiblioteket.
Det är en ny satsning i Nyköping och hittills har han lånat ut robotdammsugare, en aktivitetsklocka, en surfplatta och hörlurar till tv:n.
Välfärdsbibliotek finns sedan tidigare i ett fåtal kommuner men kan bli vanligare i takt med att befolkningen blir äldre. I Nyköping kom idén från socialtjänsten och Linda Svensk, strateg som arbetar med omställningen till nära vård.
– Vi måste bli bättre på att jobba förebyggande så att vi klarar oss hemma längre med ett gott liv. Den demografiska utvecklingen vi har med fler äldre gör att det är svårt att bemanna äldreomsorgen och man har sett att vi måste göra något. Det är en ganska stor omställning som sker i hela Sverige.
Stora satsningar på välfärdsteknik
Under det senaste decenniet har regeringen satsat över en miljard kronor på välfärdsteknik för att underlätta för att öka tryggheten för äldre som på så sätt kan bo kvar hemma längre och kanske klara sig längre utan hemtjänst.
På Nyköpings stadsbibliotek kan personer över 65 numera bland annat låna en elkontakt som gör att lampan tänds automatiskt när de till exempelvis stiger upp på natten. Fallolyckor är vanliga bland äldre och automatiskt ljus skulle kunna förhindra olyckor. Om man tycker om den tekniska prylen kan man gå och köpa en sådan.
– Jag tror verkligen att steget till att köpa blir kortare om man har fått testa och ser att det fungerar. Så slipper man lägga ut flera tusen kronor innan man har sett att det blir bra, säger Linda Svensk.
För att öka äldres tillgång till välfärdsteknik har välfärdsbibliotek vuxit fram i ett tiotal kommuner i landet. Det finns också ett nationellt nätverk för välfärdsbibliotek som har startats av forskare vid Högskolan i Borås.

I Nyköping är det socialtjänsten, Division social omsorg, som står för inköpen av tekniken, och biblioteket, som redan har ett utlåningssystem, som står för att låna ut prylarna.
– Det är jättekul att få ett samarbete mellan Division social omsorg och biblioteket, säger Linda Svensk.
Inför satsningen ringde hon runt till andra välfärdsbibliotek i landet och fick rådet att samarbeta direkt med biblioteket. Digidelcentret bistår med digital hjälp två gånger i veckan.
– Det här är en plats som många kommer till. Och eftersom vi har ett Digitdelcenter här så passar det bra för att låna ut även andra produkter. Och vi har ju redan ett utlåningssystem, säger Marcus Göthberg.
Är utlåning av andra produkter än böcker en del av framtiden för biblioteken?
– Det kan väl vara ett bra komplement.
Linda Svensk kan också tänka sig en breddning av produkter att låna ut från biblioteket, om man går vidare från grundidén som i dagsläget handlar om att underlätta för äldre att bo kvar hemma.
– Om man lättar på syftet finns det ganska mycket man skulle kunna låna ut. Ett exempel är tidshjälpmedel till barn med NPF-diagnos som behöver struktur på vardagen. Det skulle man också kunna låna ut.
Läs också ››
Forskningsprojektet välfärdsbibblan lyfts upp på ansedd 100-lista ››
Måste det finnas böcker på ett bibliotek? ››

Senaste nytt

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min

Replik: Vi behöver mer samarbete – inte mer polarisering
Anya Feltreuter om reaktionerna på hennes debattartikel om delade tjänster på skolbibliotek: "Sättet diskussionen förs på skapar en polarisering som jag befarar försvårar samarbetet."
28 maj 2025 • 4 min
0 kommentarer