Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
17 sep 2024 • 3 min
I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.
Renate Forsgren kommer gärna till Digidelcenter i Nyköping för att få digital hjälp av Marcus Göthberg.
– Jag behöver mycket hjälp. Jag är ett tämligen hopplöst fall, men viljan finns, säger Renate Forsgren och skrattar lite.
Hon är på besök på Digidelcenter på Nyköpings stadsbibliotek. Här kan den som behöver få hjälp med digitala frågor och sedan ett par veckor finns nya möjligheter att låna annat än böcker.
Här finns numera även robotdammsugare, digitala blodtrycksmätare, smarta klockor och surfplattor för utlåning till personer över 65 år. Det kallas välfärdsbiblioteket och är ett samarbete med socialtjänsten i Nyköping.
– Forskning visar att om man börjar använda tekniska hjälpmedel tidigt, så blir det lättare senare i livet om man drabbas av kognitiv svikt. Då blir man inte lika teknikfientlig, säger Marcus Göthberg, som arbetar med Digitala hjälpen på biblioteket och numera även välfärdsbiblioteket.
Det är en ny satsning i Nyköping och hittills har han lånat ut robotdammsugare, en aktivitetsklocka, en surfplatta och hörlurar till tv:n.
Välfärdsbibliotek finns sedan tidigare i ett fåtal kommuner men kan bli vanligare i takt med att befolkningen blir äldre. I Nyköping kom idén från socialtjänsten och Linda Svensk, strateg som arbetar med omställningen till nära vård.
– Vi måste bli bättre på att jobba förebyggande så att vi klarar oss hemma längre med ett gott liv. Den demografiska utvecklingen vi har med fler äldre gör att det är svårt att bemanna äldreomsorgen och man har sett att vi måste göra något. Det är en ganska stor omställning som sker i hela Sverige.
Under det senaste decenniet har regeringen satsat över en miljard kronor på välfärdsteknik för att underlätta för att öka tryggheten för äldre som på så sätt kan bo kvar hemma längre och kanske klara sig längre utan hemtjänst.
På Nyköpings stadsbibliotek kan personer över 65 numera bland annat låna en elkontakt som gör att lampan tänds automatiskt när de till exempelvis stiger upp på natten. Fallolyckor är vanliga bland äldre och automatiskt ljus skulle kunna förhindra olyckor. Om man tycker om den tekniska prylen kan man gå och köpa en sådan.
– Jag tror verkligen att steget till att köpa blir kortare om man har fått testa och ser att det fungerar. Så slipper man lägga ut flera tusen kronor innan man har sett att det blir bra, säger Linda Svensk.
För att öka äldres tillgång till välfärdsteknik har välfärdsbibliotek vuxit fram i ett tiotal kommuner i landet. Det finns också ett nationellt nätverk för välfärdsbibliotek som har startats av forskare vid Högskolan i Borås.
I Nyköping är det socialtjänsten, Division social omsorg, som står för inköpen av tekniken, och biblioteket, som redan har ett utlåningssystem, som står för att låna ut prylarna.
– Det är jättekul att få ett samarbete mellan Division social omsorg och biblioteket, säger Linda Svensk.
Inför satsningen ringde hon runt till andra välfärdsbibliotek i landet och fick rådet att samarbeta direkt med biblioteket. Digidelcentret bistår med digital hjälp två gånger i veckan.
– Det här är en plats som många kommer till. Och eftersom vi har ett Digitdelcenter här så passar det bra för att låna ut även andra produkter. Och vi har ju redan ett utlåningssystem, säger Marcus Göthberg.
Är utlåning av andra produkter än böcker en del av framtiden för biblioteken?
– Det kan väl vara ett bra komplement.
Linda Svensk kan också tänka sig en breddning av produkter att låna ut från biblioteket, om man går vidare från grundidén som i dagsläget handlar om att underlätta för äldre att bo kvar hemma.
– Om man lättar på syftet finns det ganska mycket man skulle kunna låna ut. Ett exempel är tidshjälpmedel till barn med NPF-diagnos som behöver struktur på vardagen. Det skulle man också kunna låna ut.
Läs också ››
Forskningsprojektet välfärdsbibblan lyfts upp på ansedd 100-lista ››
Måste det finnas böcker på ett bibliotek? ››
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Försäljningen av ny kurslitteratur har på kort tid sjunkit kraftigt. En förklaring är missbruk av Legimus, enligt Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall.
18 dec 2024 • 2 min
MTM:s talbokstjänst Legimus kritiseras hårt. Beslutet att införa kryptering av ljudfilerna avfärdas som verkningslöst. I stället borde MTM helt avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats, anser organisationen Läromedelsföretagen.
17 dec 2024 • 5 min
0 kommentarer