Domstolsbesked om stängt bibliotek dröjer
14 jan 2021 • 4 min
Förvaltningsrätten i Växjö ska pröva om det var lagligt när Sölvesborgs kommun stängde sina bibliotek. Sedan överklagandet lämnades in har de allra flesta kommuner i landet fattat samma beslut. Vad säger egentligen lagen om det?

Rolf Berg (SD), ordförande i fritids- och kulturnämnden i Sölvesborg, fattade vid ett tillfälle på egen hand beslut om fortsatt stänging av biblioteket.
Överklagandet av Sölvesborgsbeslutet, som Biblioteksbladet berättade om i höstas, väntar fortfarande på avgörande i Växjö förvaltningsrätt. Även om beslutet inte har någon formell betydelse för andra kommuner är det sannolikt många som följer det.
– Det känns roligt, det är inte ofta det blir så, säger Josefin Karlström, notarie som ska bedöma om beslutet är fattat i enlighet med lagen.
När överklagandet gjordes var det bara Sölvesborg och en handfull andra kommuner som hade stängt sina bibliotek. Men många fler följde exemplet när pandemin tog fart igen i höstas. Och efter regeringens pressträff veckan före jul följde, med några få undantag, hela landets kommuner. Men om alla dessa beslut var i enlighet med bibliotekslagen kommer alltså inte avgörandet i förvaltningsrätten i Växjö svara på.
– En dom från förvaltningsrätten är inte vägledande på samma sätt som domar från högre instanser, säger Johan Larsson, förbundsjurist vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Han var inblandad i diskussionerna som SKR förde med Folkhälsomyndigheten och regeringen dagarna före jul om rekommendationen att stänga alla bibliotek. Det regeringen och Folkhälsomyndigheten missade var att folkbibliotek inte är någon frivillig verksamhet för kommuner, som exempelvis badhus och ishallar, förklarar han.
– Det finns frivillig verksamhet och så finns det obligatorisk verksamhet som socialtjänst, skola och även bibliotek. Det är en obligatorisk samhällsservice. Men de var ute väldigt snabb och backade fort.

Enligt SKR strider rekommendationen att stänga alla bibliotek mot lagen eftersom folkbiblioteken ska vara tillgängliga för alla. Även om huvuddelen av verksamheten kan erbjudas digitalt, bedömer SKR att den digitala delen inte helt kan ersätta möjligheten att besöka biblioteket för alla. Många människor kan av olika skäl inte ta del av den digitala verksamheten.
– Folkbiblioteken är så mycket mer än utlåning. Vi ser att de har en samhällelig funktion som är väldigt viktig. Det är inte bara utlåning utan även en social och kulturell mötesplats och en fristad för många som inte har någon annanstans att gå, säger Johan Larsson.
Man kan inte ha synpunkter på att stänga biblioteket en kortare tid i en krissituation, men om det gäller längre perioder finns flera aspekter som bör vägas in, berättar han vidare. Dels hur stor smittspridningen är och dels bibliotekens viktiga funktion i samhället. Och dessutom måste arbetsgivaren ta ansvar för medarbetarna och inte utsätta dem för oacceptabla risker att smittas av covid-19.

– Allt det måste balanseras.
Betyder detta då att exempelvis kommunerna i Östergötland, som har hållit alla folkbibliotek stängda sedan den 30 oktober, följer lagen eller inte? Det vill Johan Larsson inte svara på. SKR är en medlemsorganisation med kommuner och regioner som medlemmar.
– Det vore illa av mig att recensera hur enskilda medlemmar agerar. Jag avstår att svara på den frågan.
Det som gör det svårt att avgöra i vilken utsträckning biblioteken kan stänga är att bibliotekslagen är utformad på ett sätt att den ger stor frihet till verksamheten.
– Den är utformad med respekt för den långa tradition vi har. Folkbiblioteken är i stort sett oreglerade och det är för att de ska kunna följa samhällsutvecklingen så att verksamheten inte riskerar att bli statisk.
Sedan i söndags gäller den tillfälliga pandemilagen. Enligt den har regeringen nu rätt att besluta om stängning av exempelvis bibliotek. En vecka efter beslutet måste det dock prövas av riksdagen som kan säga att beslutet var okej eller upphäva det. Enligt samma lag kan också länsstyrelsen stänga enskilda bibliotek om dessa inte följer riktlinjerna om antal besökare.

Pandemilagen ger alltså regeringen rätt att stänga bibliotek, men inga särskilda rättigheter att stänga biblioteken för enskilda kommuner, utöver att kommunerna redan bestämmer över folkbiblioteken. Trots det har exempelvis Uppsala kommun förlängt stängningen av biblioteken till den 31 januari, med hänvisning till just pandemilagen.
– Vi lyckades hålla biblioteken öppna hela förra året, ända tills precis före jul. Då beslutade krisledningsnämnden att stänga lokalerna, men inte verksamheten, säger Sten Bernhardsson, chef på kulturförvaltningen.
Men strax före julhelgen stängde alltså biblioteken. Inte för att just biblioteken bedömdes utgöra någon stor risk för smittspridning, utan främst för att minska rörligheten i samhället och avlasta kollektivtrafiken. Intentionen är att öppna lokalerna igen i februari. Men att hänvisa beslutet om stängning till pandemilagen är inte korrekt. Det håller Sten Bernhardsson med om.
– Vi ska egentligen hänvisa till krisledningsnämndens beslut. Jag ska ta det med mina kollegor och se över hur vi har uttryckt oss.
I Sölvesborg är biblioteket fortfarande stängt för besök. Beslutet gäller till den 24 januari, men kan enligt information på kommunens webbplats förlängas.
Avgörandet om huruvida stängningsbeslutet är förenligt med lagen väntas dröja ytterligare några månader.
Fotnot: Uppsala kommun har ändrat informationen om stängningsbeslutet på sin hemsida sedan artikeln publicerades.
1 kommentarer
Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
Jag förstår inte de som menar att stängning av själva lokalerna skulle strida mot lagen. För ser man till de enskilda krav lagen ställer på folkbiblioteken så uppfyller de flesta av oss fortfarande dessa, även med dörrarna stängda. Ingenstans i lagen står t.ex. att biblioteken ska vara ”en social och kulturell mötesplats och en fristad för många som inte har någon annanstans att gå”.
Jag är ju dock inte jurist, så jag är öppen för att jag missat någon slags juridiskt finlir.