Droger såldes på toaletterna
13 aug 2021 • < 1 min
På Karin Celltons tidigare arbetsplats förekom knarkhandel på bibliotekets toaletter. Hon tror på försöket med att ta hjälp av en socionom för att komma till rätta med problemen.

Karin Cellton jobbar nu på Stockholms stadsbibliotek, men på tidigare arbetsplatsen förekom det drogförsäljning.
Även om det enligt Karin Cellton är förhållandevis lugnt på huvudbiblioteket vid Odenplan i Stockholm, inte minst på barnavdelningen där hon delvis arbetar, tror hon på försöket att anställa en socionom. Till skillnad från det bibliotek hon jobbade på tidigare där det förekom drogförsäljning, är det framför allt personer som av olika anledningar mår dåligt som syns där.
Karin Cellton är noga med att inte beskriva det som personer som lider av psykisk ohälsa som hon tycker är ett för vitt begrepp.
– Det kan vara stigmatiserande. Och det är en väldigt liten del av alla som lider av psykisk ohälsa som är en fara för någon annan än sig själva.
Hon möter många personer som är speciella, eller ”lite egna”, som hon säger. Men det tycker hon inte är anledning nog att ringa på vakten.
– Man måste få bete sig och oftast är det inte hotfullt. En del kanske pratar för sig själva, andra kanske luktar illa, men det är inte en anledning att de inte ska få vara kvar.
Vad tycker du om att biblioteket anställer en socionom?
– Jag tror faktiskt att det kan vara en lösning. På biblioteket möter jag alla. En del är ensamma och mår dåligt och behöver annan hjälp än den jag kan erbjuda. Som bibliotekarie får man ta emot mycket, säger hon.
– Vi möter många tragiska livssituationer och det kan vara jobbigt att bearbeta. Min förhoppning är att vi med hjälp av det här projektet kan slussa vidare dem som behöver någon att prata med.
Läs mer ››
Socionom ska få bukt med stöket på biblioteket
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer