”Skönt med vakt på biblioteket”

13 aug 2021 • 2 min

När Tranströmerbiblioteket på Medborgarplatsen i Stockholm stängdes för renovering hösten 2016 flyttade mycket av stöket över till huvudbiblioteket vid Odenplan.

– När Tranströmerbiblioteket stängde gick det upp så här, säger Ahmad Gholipour, tekniker på huvudbiblioteket vid Odenplan, även kallat Asplundhuset efter arkitekten Gunnar Asplund.

Han vinklar upp underarmen som i en uppåtgående kurva.

– Då var det folk som kom hit för att bråka.

En vakt anlitades till Asplundhuset och nu har det blivit lugnare.

– Nu vet folk att det inte är okej att behandla personal illa.

Margareta Gunnarsson har jobbat i 30 år som bibliotekarie och märker stor skillnad.

– Det blir värre och värre.

I 20 år arbetade hon på samma arbetsplats och noterade en märkbar förändring. På Asplundhuset finns inga stora problem med ungdomsgäng, däremot med personer som lever i social utsatthet.

– Sedan några år tillbaka har vi en vakt här och det är jätteskönt.

Aysam Al-Khamees jobbar vanligtvis på biblioteket på Medborgarplatsen, men håller ställningarna på Asplundhuset under sommaren. Foto: Annika Clemens

Under sommaren jobbar Aysam Al-Khamees när ordinarie väktaren är på semester.

– Jag ska vara synlig, skapa trygghet och se till att allt fungerar som det ska. Oftast är det lugnt, men ibland är någon besökare alkoholpåverkad.

Aysam Al-Khamees jobbade tidigare på Tranströmerbiblioteket och ska tillbaka dit efter sommaren. Där är det stökigare, berättar han.

– På Medborgarplatsen är det mer tjafs. Fler som är otrevliga mot personalen, ibland kommer ungdomsgäng och stjäl saker.

Läs mer ››

”Socionom ska få bukt med stöket på biblioteket”

Bushra mötte tacksamhet under pandemin

Droger såldes på toaletterna

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min