Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
13 aug 2021 • 2 min
När Tranströmerbiblioteket på Medborgarplatsen i Stockholm stängdes för renovering hösten 2016 flyttade mycket av stöket över till huvudbiblioteket vid Odenplan.
Ahmad Gholipour och Margareta Gunnarsson i informationsdisken på entréplan på Asplundhuset. Sedan det anställdes en vakt har det blivit lugnare, säger de.
– När Tranströmerbiblioteket stängde gick det upp så här, säger Ahmad Gholipour, tekniker på huvudbiblioteket vid Odenplan, även kallat Asplundhuset efter arkitekten Gunnar Asplund.
Han vinklar upp underarmen som i en uppåtgående kurva.
– Då var det folk som kom hit för att bråka.
En vakt anlitades till Asplundhuset och nu har det blivit lugnare.
– Nu vet folk att det inte är okej att behandla personal illa.
Margareta Gunnarsson har jobbat i 30 år som bibliotekarie och märker stor skillnad.
– Det blir värre och värre.
I 20 år arbetade hon på samma arbetsplats och noterade en märkbar förändring. På Asplundhuset finns inga stora problem med ungdomsgäng, däremot med personer som lever i social utsatthet.
– Sedan några år tillbaka har vi en vakt här och det är jätteskönt.
Under sommaren jobbar Aysam Al-Khamees när ordinarie väktaren är på semester.
– Jag ska vara synlig, skapa trygghet och se till att allt fungerar som det ska. Oftast är det lugnt, men ibland är någon besökare alkoholpåverkad.
Aysam Al-Khamees jobbade tidigare på Tranströmerbiblioteket och ska tillbaka dit efter sommaren. Där är det stökigare, berättar han.
– På Medborgarplatsen är det mer tjafs. Fler som är otrevliga mot personalen, ibland kommer ungdomsgäng och stjäl saker.
Läs mer ››
”Socionom ska få bukt med stöket på biblioteket”
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Försäljningen av ny kurslitteratur har på kort tid sjunkit kraftigt. En förklaring är missbruk av Legimus, enligt Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall.
18 dec 2024 • 2 min
MTM:s talbokstjänst Legimus kritiseras hårt. Beslutet att införa kryptering av ljudfilerna avfärdas som verkningslöst. I stället borde MTM helt avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats, anser organisationen Läromedelsföretagen.
17 dec 2024 • 5 min
0 kommentarer