Socionom ska få bukt med stöket på biblioteket
10 aug 2021 • 4 min
Jenny Hector har jobbat på socialtjänsten med hemlösa i flera år. Nu ska hon hjälpa Stockholms stadsbibliotek att minska stöket.

– Jag har lite andra glasögon, jag har jobbat med hemlösa i Stockholm i sex år. Det är en komplex problematik. Det finns en del av det här också, men de är inte lika stökiga som jag är van vid.
Det säger Jenny Hector som under ett års tid jobbar på Stockholms stadsbibliotek. Hon har anställts för att arbeta speciellt med att minska stök och bråk.
– Trygghet och säkerhet har varit frågor som varit i fokus på folkbibliotek de senaste åren. Det är mer synligt på biblioteken i dag – och i samhället. Samhället har förändrats, säger Cecilia Svanberg, enhetschef på Stockholms stadsbibliotek.
Att oroligheter och stök på bibliotek har ökat under senare år har lyfts flera gånger. I fackförbundet Diks undersökning hösten 2019 uppgav hälften av de tillfrågade bibliotekarierna att det förekom droghandel på biblioteket och var femte skol- och folkbibliotekarie funderade på att byta jobb. När Tidningen Vision frågade biblioteksanställda medlemmar i slutet av förra året svarade var femte att de kände sig otrygga minst en gång i veckan.
Vi har alla olika saker som vi går i gång på och ämnen som kan vara extra känsliga. Om man är medveten om det hos sig själv kan det vara lättare att undvika en konflikt
På huvudbiblioteket i Asplund-huset i Stockholm handlar det inte så mycket om ungdomsgäng som stör, utan mer om personer som lever i social utsatthet och mår dåligt på olika sätt. Alla är inte stökiga, men en del är det. I ett försök att minska stöket har Stockholms stadsbibliotek anställt en socionom i ett projekt under ett år.
– Vi har jobbat på olika sätt mot det. Efter det här året ska vi utvärdera projektet och se om det här är ett sätt vi ska arbeta vidare på, säger Cecilia Svanberg.
Jenny Hector blev tipsad av en kollega som tyckte att hon skulle passa. Hon trivdes bra med sitt jobb på socialtjänsten och hade inte för avsikt att byta jobb, men bestämde sig för att pröva. Hennes erfarenhet av bibliotek sträckte sig till att låna böcker och det var mycket nytt att lära sig för henne de första månaderna på stadsbiblioteket. Men hon har desto mer erfarenhet av att jobba med personer i social utsatthet. Därför är hennes bild av stöket också lite annorlunda än för övriga bibliotekspersonalen.
I hennes kartläggning av stöket som förekommer visar det sig att det mest handlar om social utsatthet; hemlösa, missbrukare, personer som lider av psykisk ohälsa.
– Det handlar mycket om bråk mellan besökare och det förekommer mycket otrevligheter mot personalen. Ibland sover de här, ibland kissas det på fel platser, berättar Jenny Hector.
Hennes uppdrag består av tre delar: Jobba uppsökande mot de stökiga personer som kommer till biblioteket, handleda och vägleda personalen i hur de ska hantera jobbiga och stökiga situationer samt att nätverka med andra aktörer, exempelvis socialtjänst och frivilligorganisationer där de som mår dåligt kan få hjälp.
Inspirationen kommer från San Francisco i USA, där en socionom har jobbat länge på biblioteket, med goda resultat. Jenny Hector har varit i kontakt med San Francisco och fått flera goda tips.
– Men det finns skillnader också. Där är socionomen fortfarande anställd av socialkontoret och har viss myndighetsutövning. Det har inte jag alls.
Och det är en av de stora skillnaderna för Jenny Hector sedan hon började jobba på biblioteket. Hon möter många gånger samma typ av personer och ibland faktiskt också samma individer som när hon arbetade med hemlösa. Men att se dem i ett annat sammanhang gör att hon får en bredare bild av dem som personer, tycker hon.
– Jag ser lite mer av vad de kan och hur de fungerar. I socialtjänsten är det mycket fokus på vad som inte fungerar, här ser jag tydligt vad som fungerar. De tar sig hit, sitter och läser.
För att ta reda på hur problematiken ser ut har hon gjort en kartläggning bland personalen. Hon tar också regelbundet pass i informationsdisken och utför enklare bibliotekssysslor för att möta samma problem som kollegorna gör.
Även om pandemin har försvårat tycker Jenny Hector att hon har kunnat börja skapa relationer med personer som lever i social utsatthet och kommer till biblioteket.
– Men munskydd och avstånd gör det svårt att bygga relationer, så jag hoppas att det fortsätter att komma fler lättnader.
Det är mer synligt på biblioteken i dag – och i samhället. Samhället har förändrats
– Om man vet mer om till exempel neuropsykiatrisk problematik är det lättare att bemöta de här personerna. Och bara vetskapen om att de kan ringa mig eller väktare kan vara en trygghet. Ibland kan det vara mer avväpnande om jag kommer än en person i uniform.
Hittills har hon pratat med en grupp om konflikthantering och tipsar bibliotekarierna hur man kan tänka för att hålla sig lugn.
– Vi har pratat mycket om triggers. Vi har alla olika saker som vi går i gång på och ämnen som kan vara extra känsliga. Om man är medveten om det hos sig själv kan det vara lättare att undvika en konflikt.
Kollegorna är också mycket viktiga, både som stöd i själva situationen och för att prata med i efterhand. Hon påpekar att det är tillåtet att tycka att visa situationer är jobbiga. Och det är tillåtet att prata om det tillsammans för att sedan kunna ge ett bra bemötande.
Det har varit en stor omställning för Jenny Hector att börja jobba på biblioteket, men hittills har det varit roligt.
– Jättekul, jag har lärt mig så mycket nytt.
Är det här lösningen för att komma till rätta med stöket på bibliotek?
– Det skulle kunna vara det, det får det här projektet visa.

Läs mer ››
”Skönt med vakt på biblioteket”
Senaste nytt

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens
I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”
8 dec 2023 • 3 min

Saknas: Kunskap om AI och källkritik
AI gör det lättare att luras. Vilken beredskap har folkbiblioteken för det? Inte tillräcklig, visar Biblioteksbladets enkät.
8 dec 2023 • 2 min

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min
0 kommentarer