Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
14 apr 2022 • 2 min
Ett 20-tal före detta anställda uppmanade styrelsen att agera på grund av situationen i Iflas ledning redan före den anmälan som nu lett till att generalsekreteraren fått sparken. Det visar en skrivelse som Biblioteksbladet har tagit del av.
Några av kommentarerna om arbetsmiljön på Iflas kansli.
I ett mejl som i början av oktober förra året skickades till Iflas ledning påtalades missförhållanden i organisationen. Bakom det anonyma mejlet står, enligt uppgift till Biblioteksbladet, 15 till 20 före detta anställda. Mottagare var Iflas styrelse samt personer anställda på huvudkontoret, inklusive generalsekreteraren Gerald Leitner som kritiken riktas mot.
Sedan Leitner tillträdde 2016 hade arbetsmiljön hastigt försämrats på huvudkontoret, enligt de tidigare anställda.
”Personalomsättningen är hög och sjukfrånvaron är på en sådan nivå att styrelsen borde reagera”, skrev de i mejlet som Biblioteksbladet har tagit del av.
Enligt skrivelsen drar sig anställda för att ta upp oegentligheter på arbetsplatsen av rädsla för att det ska skada deras fortsatta yrkeskarriärer.
”När anställda ändå har vågat ta upp detta med styrelseordföranden och styrelser (före detta såväl som nuvarande) så har resultatet blivit en besvikelse: inga åtgärder har vidtagits för att utreda eller på annat sätt närma sig dessa förhållanden och hitta en lösning.”
”Vi uppmanar er att agera”, skriver de tidigare anställda.
Läs mer ›› Anklagelser om mobbning, trakasserier och vistelser på femstjärniga hotell
I mejlet nämns ett flertal omdömen som skrivits om Ifla på Glassdoor, en webbtjänst där arbetsgivare betygsätts och kommenteras. ”Inläggen är ett bevis för att något allvarligt händer på Iflas huvudkontor och att förändringar är nödvändiga.”
De första inläggen på Glassdoor är skrivna 2019:
”Jag kan inte förstå att biblioteksområdet och alla fantastiska bibliotekarier representeras av en organisation med så ålderstigna och omoderna värderingar och metoder.”
”Det är en terrorregim som styr här, stället är ett verkligt helvete.”
I den stilen pågår det i stort sett undantagslöst. I ett inlägg från februari i år jämförs Ifla med Nordkorea och Sovjetunionen: rubriken lyder ”Om Kim Jong-un drev en internationell biblioteksfederation” och i texten kallas Ifla genomgående ”Gulag-Ifla”.
De tidigare anställda sammanfattar sina uppmaningar till styrelsen i tre punkter:
Enligt Biblioteksbladets källa har Iflas styrelse aldrig återkommit med respons på mejlet.
Styrelseordförande Barbara Lison har beretts möjlighet att kommentera skrivelsen. Hon hänvisar till ett uttalande där styrelsen beklagar att Iflas interna angelägenheter har fått offentlig spridning genom Biblioteksbladets artiklar eftersom detta sker i ”ett kritiskt ögonblick för Ifla”. I uttalandet hävdar styrelsen att publiceringen även kränker integriteten hos enskilda personer, bland andra Barbara Lison.
Läs mer
›› Förtroendet för Ifla påverkas: Nu krävs transparens
›› Generalsekreteraren avsatt efter anklagelser
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Försäljningen av ny kurslitteratur har på kort tid sjunkit kraftigt. En förklaring är missbruk av Legimus, enligt Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall.
18 dec 2024 • 2 min
MTM:s talbokstjänst Legimus kritiseras hårt. Beslutet att införa kryptering av ljudfilerna avfärdas som verkningslöst. I stället borde MTM helt avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats, anser organisationen Läromedelsföretagen.
17 dec 2024 • 5 min
0 kommentarer