Mer kritik mot Iflas ledning

14 apr 2022 • 2 min

Ett 20-tal före detta anställda uppmanade styrelsen att agera på grund av situationen i Iflas ledning redan före den anmälan som nu lett till att generalsekreteraren fått sparken. Det visar en skrivelse som Biblioteksbladet har tagit del av.

I ett mejl som i början av oktober förra året skickades till Iflas ledning påtalades missförhållanden i organisationen. Bakom det anonyma mejlet står, enligt uppgift till Biblioteksbladet, 15­ till 20 före detta anställda. Mottagare var Iflas styrelse samt personer anställda på huvudkontoret, inklusive generalsekreteraren Gerald Leitner som kritiken riktas mot.

Sedan Leitner tillträdde 2016 hade arbetsmiljön hastigt försämrats på huvudkontoret, enligt de tidigare anställda.

”Personalomsättningen är hög och sjukfrånvaron är på en sådan nivå att styrelsen borde reagera”, skrev de i mejlet som Biblioteksbladet har tagit del av.

Enligt skrivelsen drar sig anställda för att ta upp oegentligheter på arbetsplatsen av rädsla för att det ska skada deras fortsatta yrkeskarriärer.

”När anställda ändå har vågat ta upp detta med styrelseordföranden och styrelser (före detta såväl som nuvarande) så har resultatet blivit en besvikelse: inga åtgärder har vidtagits för att utreda eller på annat sätt närma sig dessa förhållanden och hitta en lösning.”

”Vi uppmanar er att agera”, skriver de tidigare anställda.

Läs mer ›› Anklagelser om mobbning, trakasserier och vistelser på femstjärniga hotell

I mejlet nämns ett flertal omdömen som skrivits om Ifla på Glassdoor, en webbtjänst där arbetsgivare betygsätts och kommenteras. ”Inläggen är ett bevis för att något allvarligt händer på Iflas huvudkontor och att förändringar är nödvändiga.”

De första inläggen på Glassdoor är skrivna 2019:

”Jag kan inte förstå att biblioteksområdet och alla fantastiska bibliotekarier representeras av en organisation med så ålderstigna och omoderna värderingar och metoder.”

”Det är en terrorregim som styr här, stället är ett verkligt helvete.”

I den stilen pågår det i stort sett undantagslöst. I ett inlägg från februari i år jämförs Ifla med Nordkorea och Sovjetunionen: rubriken lyder ”Om Kim Jong-un drev en internationell biblioteksfederation” och i texten kallas Ifla genomgående ”Gulag-Ifla”.

De tidigare anställda sammanfattar sina uppmaningar till styrelsen i tre punkter:

  • Personalens välbefinnande måste garanteras av arbetsgivaren, ”alla är i fara”.
  • Åtgärder måste vidtas för att säkra organisationens långsiktiga hållbarhet. ”En pågående brain drain måste stoppas.”
  • Ifla ska inte byggas runt en enskild persons intressen.

Enligt Biblioteksbladets källa har Iflas styrelse aldrig återkommit med respons på mejlet.

Styrelseordförande Barbara Lison har beretts möjlighet att kommentera skrivelsen. Hon hänvisar till ett uttalande där styrelsen beklagar att Iflas interna angelägenheter har fått offentlig spridning genom Biblioteksbladets artiklar eftersom detta sker i ”ett kritiskt ögonblick för Ifla”. I uttalandet hävdar styrelsen att publiceringen även kränker integriteten hos enskilda personer, bland andra Barbara Lison.

Läs mer
›› Förtroendet för Ifla påverkas: Nu krävs transparens
›› Generalsekreteraren avsatt efter anklagelser

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min