Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
21 jul 2022 • 2 min
Med bara dagar kvar till Iflas WLIC-konferens i Dublin ser Annelie Janred från Göteborg fram emot att träffa internationella kollegor igen.
När bibliotekarier från hela världen samlas i Dublin mellan den 26 och 29 juli är det tre år sedan sist. En som ser fram emot att kunna mötas på riktigt igen är Annelie Janred, bibliotekschef på biomedicinska biblioteket på Göteborgs universitetsbibliotek. Hon har besökt WLIC-konferenserna sedan 2011 och är intresserad av det internationella utbytet som de ger.
– Det blir både nationellt och internationellt, man träffar många från andra länder som jobbar inom samma segment, men också nya personer från Sverige som jobbar inom andra bibliotekssegment, säger hon.
– Det är väldigt roligt. Frågorna är ju desamma även om möjligheter och förutsättningar skiljer sig åt i olika länder.
Årets konferens går under temat Inspire, engage, enable, connect. Konferensen invigs med tal av bland andra Mary Robinson, före detta president i Irland och tidigare FN-kommissionär för mänskliga rättigheter.
Annelie Janred sitter i styrgruppen för Svensk biblioteksförenings expertnätverk för Ifla.
– Vi är några som jobbar tillsammans. Gruppen leds av Catharina Isberg som är väldigt bra och drivande, säger hon och berättar att hon ser fram emot att träffa kollegor igen.
– Vi har haft nätverksträffar digitalt, men det ska bli jättetrevligt att träffas igen på riktigt. Vi har inte setts sedan 2019.
Hon är med i sektionen Health and Bioscience Library som ska hålla i en av sessionerna med tema covid 19: Ifodemic management, som ska handla om strategier för att motarbeta hälsodesinformation.
Utöver de många programpunkterna med intressanta talare ser Annelie Janred också fram emot den gemensamma kulturaftonen och samlingen för de nordiska länderna, Nordic Caucus, som i år arrangeras av Norges biblioteksförening.
– Det är också väldigt roligt att träffa sina nordiska kollegor.
Frågan är om och i så fall hur vårens turbulens inom Iflas ledning, där bland annat generalsekreterare Gerald Leitner fick sparken, kommer att dryftas under WLIC. Annelie Janred står bakom Svensk biblioteksförenings ståndpunkter och efterlyser öppenhet.
– Jag hoppas att det kommer att lyftas, men det får man se. Jag tror att det finns många åsikter om det här.
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer