Krav på oberoende utredning av Ifla – ”Flera överväger att lämna”

12 jul 2022 • 2 min

De missförhållanden som har uppdagats inom Iflas kansli och ledning har lett till att medlemmar kräver en oberoende utredning. Den europeiska sektionen har undertecknat skrivelsen, liksom Svensk biblioteksförening.

Brevet är skrivet till Barbara Lison, ordförande i Iflas styrelse. Biblioteksbladet har dock inte nått henne för en kommentar. Foto: Ifla

I ett brev till Iflas ordförande, Barbara Lison, och styrelse kräver nu medlemmar i den internationella biblioteksfederationen dels en oberoende utredning av ledningens agerande och dels en granskning av ekonomin, gjord av personer som inte har koppling till federationen.

I brevet uttrycker de sitt missnöje med nuvarande ledning. Bakgrunden är de många uppgifter som har cirkulerat kring både trakasserier av personal på kansliet och ekonomiska oegentligheter och hur detta har hanterats av styrelsen.

Tre krav framförs:

  1. En oberoende utredning av Iflas styrelseskick, uppförandekod och stadgar. Även styrelsen och Iflas kansli bör granskas för att bevara federationens integritet. Styrelseledamöter bör inte finnas med i den grupp som utför utredningen. Den bör utföras av personer med rätt kompetens för att tillgodose medlemmarnas intressen.
  2. Anlitande av revisorer utan tidigare koppling till Ifla för att bedöma organisationens ekonomi och de uppgifter som har framkommit rörande ekonomisk misskötsel.
  3. En tidplan för när ovanstående ska genomföras. Den bör presenteras för medlemmarna vid Iflas årsmöte i Haag den 25 augusti.

Flera medlemmar, däribland den europeiska sektionen och Svensk biblioteksförening, har redan skrivit under uppropet och fler uppmanas att signera. De konstaterar att Ifla är en medlemsstyrd organisation som måste agera i medlemmarnas intresse och i förlängningen i världens biblioteksanvändares intresse.

I uppropet konstateras att problemen går tillbaka så långt som till 2017 och flera punkter listas som bakgrund till det bristande förtroendet som behöver återupprättas:

  1. Bristen på agerande för att komma till rätta med den giftiga atmosfären för anställda på kansliet vilket har lett till stor personalomsättning.
  2. Bristen på transparens kring beslut om anställning av personal, däribland den avgående generalsekreteraren.
  3. Bristen på transparens i relationen mellan Ifla och the Stitching Ifla Global Libraries (Ifla-SIGL). Ifla-SIGL är den stiftelse som hanterar donationerna från Bill och Melinda Gates.
  4. Misslyckandet med att lyssna och förbättra kommunikationen och uppförandekoder för att återupprätta förtroendet.

Det finns redan medlemmar som har varnat för att de överväger att lämna Ifla. För att undvika att så sker måste frågorna hanteras omgående, kräver de institutioner som har skrivit under skrivelsen.

Halo Locher, ombud för styrelsen, svarar per mejl att styrelsen inte har tagit emot brevet och därmed inte kan kommentera det. Styrelsens nästa möte hålls i slutet av juli och om brevet når dem innan dess kommer styrelsen att fatta beslut om hur det ska bemötas. Biblioteksbladet har även sökt Iflas ordförande, Barbara Lison, för en kommentar, men inte fått kontakt.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min