Sverige nominerar Leif Mårtensson till Iflas styrelse
14 jun 2022 • 2 min
Leif Mårtensson från Umeå föreslås som ny ”treasurer” till Iflas styrelse. ”Vi vill vara med och ta ansvar för att Ifla stabiliseras”, säger Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening.

Leif Mårtensson nomineras till Iflas styrelse.
– Det är överraskande och glädjande och det är med ett visst mått av skräckblandad förtjusning med tanke på den turbulens som har visat sig, säger Leif Mårtensson, till vardags ledningskoordinator i kulturförvaltningen i Umeå.
Men han tar inte ut något i förskott.
– Jag är nominerad och står till förfogande, sedan får vi se.
I samband med turbulensen inom Iflas ledning då generalsekreterare Gerald Leitner avsattes, lämnade både Antonia Arahova, vald till kommande ordförande, och Perry Moree, styrelsens treasurer, sina poster med omedelbar verkan och med hänvisning till personliga skäl.
När platserna ska fyllas har Svensk biblioteksförening nominerat Leif Mårtensson att ersätta Perry Moree som treasurer. Arbetsuppgifterna kan inte rakt av beskrivas som en kassörs, även om det finns likheter. Den som är treasurer är styrelsens talesperson i ekonomiska frågor och ansvarar för Iflas ekonomi, även om det löpande arbetet utförs av ekonomiavdelningen, förklarar Leif Mårtensson.
Svensk biblioteksförening har oroats av uppgifterna om trakasserier och ekonomiska oegentligheter på Iflas kansli och vill bidra till att den internationella biblioteksfederationen stabiliseras, förklarar Karin Linder.
– Vi har varit oroliga över det som har spridits om Ifla och vill vara med och ta ansvar. Vi tycker att det behövs mer transparens och en tydligare kommunikation. Nu måste vi se till att det finns en väg framåt och inte bara leta efter syndabockar.

Leif Mårtensson sitter i Svensk biblioteksförenings styrelse och är med i Iflas sektion för ursprungsfolk. Han tycker att Sverige har en viktig roll att spela i Ifla.
– Sverige har ofta återkommit som en viktig aktör i Ifla och jag vill bidra till arbetet. Jag vill att Ifla ska fokusera på sina viktiga uppgifter och blicka bortom det trubbel som har varit.
Hur ser du på den senaste tidens oroligheter?
– Det är förfärande uppgifter om arbetsmiljön. De finns gott om underlag för att det stämmer i högsta grad. Sedan finns det andra bitar som man inte vet om det är bedrägligt eller inte.
Leif Mårtensson konstaterar att det inte är ett lagbrott att bo på lyxhotell eller att resa i första klass.
– Det är en svårare balansgång om man inte har skapat ett tydligt regelverk. Men det handlar också om etik och moral. Även om Gerald Leitner inte har begått ett lagbrott kan man ifrågasätta omdömet.
Leif Mårtensson har inte tagit del av de utredningar som har gjorts på uppdrag av Iflas styrelse och som ligger till grund för att generalsekreteraren Gerald Leitner fick sparken.
– Jag har noterat att det förefaller finnas någon form av utredning som jag så småningom hoppas få del av.
När han blickar framåt tycker han att det viktiga för Ifla är att skapa förtroende bland medlemmarna, bland annat genom att vara transparent och ha ett tydligt regelverk. Exempelvis för anställdas hotellvistelser och resor.
– I varje styrelse i en medlemsdriven organisation bör man tänka på hur man vill att medlemmarna ska se på ens utnyttjande av pengar och hur de vill att man ska representera, säger han.
– En policy för styrelsens resande är sådant som kan bidra till att skapa förtroende bland medlemmarna.
Läs mer om turbulensen inom Ifla ››
Svenska röster: ”Nu krävs transparens”
Trakasserier och mobbning sedan 2019
Senaste nytt

Medieprofessorn: Passiviteten är inte neutral
Allt är ett val, även att förbli tyst. Det säger professorn Jesper Strömbäck och reflekterar över hur det offentliga samtalet alltmer drivs av felaktigheter och direkta lögner.
• 8 min

BBC: För många fel i AI-genererade nyheter
AI-assistenter levererar ofta felaktigheter och förvrängt innehåll när de sammanfattar journalistiska texter. Det visar en undersökning från BBC. Svenska medieföretag betonar vikten av att en journalist alltid måste granska innehållet.
26 mar 2025 • 4 min

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken
Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."
25 mar 2025 • 7 min

Bibliotekspolitiken hindrar viktiga lösningar på problem
Det är bra att Sverige har en bibliotekslag. Men ambitionen att inkludera alla typer av verksamheter i en lagstiftning är inte oproblematisk, skriver Johanna Hansson.
24 mar 2025 • 3 min

Nytt uppdrag för folkbiblioteket – ”En lättnad att få säga ja”
”Vi har varit benhårda.” Folkbiblioteken kan inte göra skolornas jobb utan medföljande budget, konstaterar Carina Bergsten, bibliotekschef i Kiruna. Men från och med i höst ansvarar hon även för skolbiblioteksverksamheten.
20 mar 2025 • 2 min

Snart väntas besked om bibliotekets framtid
Medicinska biblioteket betyder mycket för studenterna på Umeå universitet. När de fick höra om den planerade omgörningen var det många som protesterade. Nu hoppas de att protesterna ger effekt.
19 mar 2025 • 3 min

Biblioteket "lite bortprioriterat" i Habo
Biblioteket ”var lite bortprioriterat” när budgeten för 2025 spikades. Ansvariga politiker hänvisar till lagkrav som måste följas innan satsningar på biblioteket kan göras.
18 mar 2025 • 3 min

Ont om lokala satsningar på skolbibliotek
I sommar får alla skolelever rätt till ett bemannat skolbibliotek. Betyder det att frågan är prioriterad? ”Jag ser inte det”, säger skoldebattören Linnéa Lindquist som går igenom samtliga kommuners skolbudgetar.
18 mar 2025 • 2 min

Bristen på bibliotekarier består
Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.
17 mar 2025 • < 1 min

Starka reaktioner på högerkrönika
Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.
14 mar 2025 • 2 min

Källkritikens dag: folkbibliotekarien prisas
”Folkbibliotekarien” tilldelas i dag utmärkelsen Det gyllene förstoringsglasets hederspris för sina insatser för källkritiken i Sverige. "En grundbult för demokratin”, skriver juryn i sin motivering.
13 mar 2025 • < 1 min

Stora kunskapsluckor i digital källkritik
En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.
13 mar 2025 • 4 min
0 kommentarer