Sverige nominerar Leif Mårtensson till Iflas styrelse
14 jun 2022 • 2 min
Leif Mårtensson från Umeå föreslås som ny ”treasurer” till Iflas styrelse. ”Vi vill vara med och ta ansvar för att Ifla stabiliseras”, säger Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening.

Leif Mårtensson nomineras till Iflas styrelse.
– Det är överraskande och glädjande och det är med ett visst mått av skräckblandad förtjusning med tanke på den turbulens som har visat sig, säger Leif Mårtensson, till vardags ledningskoordinator i kulturförvaltningen i Umeå.
Men han tar inte ut något i förskott.
– Jag är nominerad och står till förfogande, sedan får vi se.
I samband med turbulensen inom Iflas ledning då generalsekreterare Gerald Leitner avsattes, lämnade både Antonia Arahova, vald till kommande ordförande, och Perry Moree, styrelsens treasurer, sina poster med omedelbar verkan och med hänvisning till personliga skäl.
När platserna ska fyllas har Svensk biblioteksförening nominerat Leif Mårtensson att ersätta Perry Moree som treasurer. Arbetsuppgifterna kan inte rakt av beskrivas som en kassörs, även om det finns likheter. Den som är treasurer är styrelsens talesperson i ekonomiska frågor och ansvarar för Iflas ekonomi, även om det löpande arbetet utförs av ekonomiavdelningen, förklarar Leif Mårtensson.
Svensk biblioteksförening har oroats av uppgifterna om trakasserier och ekonomiska oegentligheter på Iflas kansli och vill bidra till att den internationella biblioteksfederationen stabiliseras, förklarar Karin Linder.
– Vi har varit oroliga över det som har spridits om Ifla och vill vara med och ta ansvar. Vi tycker att det behövs mer transparens och en tydligare kommunikation. Nu måste vi se till att det finns en väg framåt och inte bara leta efter syndabockar.

Leif Mårtensson sitter i Svensk biblioteksförenings styrelse och är med i Iflas sektion för ursprungsfolk. Han tycker att Sverige har en viktig roll att spela i Ifla.
– Sverige har ofta återkommit som en viktig aktör i Ifla och jag vill bidra till arbetet. Jag vill att Ifla ska fokusera på sina viktiga uppgifter och blicka bortom det trubbel som har varit.
Hur ser du på den senaste tidens oroligheter?
– Det är förfärande uppgifter om arbetsmiljön. De finns gott om underlag för att det stämmer i högsta grad. Sedan finns det andra bitar som man inte vet om det är bedrägligt eller inte.
Leif Mårtensson konstaterar att det inte är ett lagbrott att bo på lyxhotell eller att resa i första klass.
– Det är en svårare balansgång om man inte har skapat ett tydligt regelverk. Men det handlar också om etik och moral. Även om Gerald Leitner inte har begått ett lagbrott kan man ifrågasätta omdömet.
Leif Mårtensson har inte tagit del av de utredningar som har gjorts på uppdrag av Iflas styrelse och som ligger till grund för att generalsekreteraren Gerald Leitner fick sparken.
– Jag har noterat att det förefaller finnas någon form av utredning som jag så småningom hoppas få del av.
När han blickar framåt tycker han att det viktiga för Ifla är att skapa förtroende bland medlemmarna, bland annat genom att vara transparent och ha ett tydligt regelverk. Exempelvis för anställdas hotellvistelser och resor.
– I varje styrelse i en medlemsdriven organisation bör man tänka på hur man vill att medlemmarna ska se på ens utnyttjande av pengar och hur de vill att man ska representera, säger han.
– En policy för styrelsens resande är sådant som kan bidra till att skapa förtroende bland medlemmarna.
Läs mer om turbulensen inom Ifla ››
Svenska röster: ”Nu krävs transparens”
Trakasserier och mobbning sedan 2019
Senaste nytt

M-politikers svar på SD-kritik om dragqueens: "Långsökt"
I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”
8 dec 2023 • 3 min

Saknas: Kunskap om AI och källkritik
AI gör det lättare att luras. Vilken beredskap har folkbiblioteken för det? Inte tillräcklig, visar Biblioteksbladets enkät.
8 dec 2023 • 2 min

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min
0 kommentarer