Stadsbiblioteket i Stockholm kan lämna Ifla
10 maj 2022 • 4 min
Biblioteksbladet har i flera artiklar avslöjat anklagelser om mobbning och trakasserier inom den internationella biblioteksfederationen Ifla. Nu överväger Stockholms stadsbibliotek att säga upp sitt medlemskap i organisationen.
Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm, överväger att lämna Ifla.
”Förtroendekris.” Det var ordet Daniel Forsman valde som ärendemening i ett mejl han nyligen skickade till styrelsen och ledningen för Ifla.
Bakgrunden var Biblioteksbladets rapportering om arbetsmiljön på Iflas kansli och att generalsekreteraren Gerald Leitner fått sparken.
Enligt ett internt larm från en medarbetare i slutet av förra året har personalomsättningen under Leitner varit hög och det har förekommit trakasserier och mobbning. Dessutom ska Leitner med Ifla-styrelsens goda minne regelmässigt ha flugit business class och övernattat på femstjärniga hotell.
Efter att kritiken framfördes tog styrelsen i vintras initiativ till två oberoende interna granskningar. Enligt såväl Gerald Leitner som styrelsen har dessa undersökningar inte lett till slutsatser i linje med kritiken. Resultaten har dock inte offentliggjorts och enligt uppgift till Biblioteksbladet har Iflas styrelse endast tagit del av papperskopior av rapporterna som sedan samlats in för att inte få spridning.
Om det visar sig att pengarna inte används ansvarsfullt av Ifla, då är det klart att det även påverkar förtroendet för oss.
I början av april krävde Adjoa Boateng, ledamot i Iflas styrelse och ordförande i organisationens professionella råd, en misstroendeförklaring mot styrelseordförande Barbara Lison. Enligt Boateng var Lison den enda styrelseledamot som motsatte sig uppsägningen av Gerald Leitner.
Uppgifterna i Biblioteksbladets artiklar ledde i slutet av april till att Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman i ett mejl till ledning och styrelse flaggade för möjligheten att Stockholms stadsbibliotek begär utträde ur Ifla.
– Man blir besviken och förvånad för man vill ju att Ifla som organisation ska stå över den här typen av beskrivningar, säger han till Biblioteksbladet.
I mejlet påtalar Daniel Forsman att Ifla drabbats av en trovärdighetskris – ”det som nu följer kommer att avgöra förtroendet för organisation”. Han framhåller vikten av transparens och att ett eventuellt misslyckande med att återuppbygga förtroendet skulle leda till att Stockholms stadsbibliotek säger upp sitt medlemskap.
Medlemskapet kostar inte mer än fem-sex tusen kronor per år, men det är ändå viktigt vad biblioteket förknippas med, framhåller Forsman.
– Att stötta Ifla som ett organ för kompetensutveckling och nätverkande, tror jag Stockholms skattebetalare har stor förståelse för. Men om det visar sig att pengarna inte används ansvarsfullt av Ifla, då är det klart att det även påverkar förtroendet för oss.
I sitt svar till Daniel Forsman skriver Iflas tillförordnade generalsekreterare Halo Locher att organisationen ogärna tappar en medlem. Locher försäkrar att situationen ska klargöras och att detta kommer att ske innan världskongressen Ifla Wlic äger rum i Dublin i slutet av juli.
Halo Locher beklagar vidare att ”den svenska tidningen Biblioteksbladet publicerar anklagelser från oklara källor”.
I mejlet uppmanas Daniel Forsman att ”försöka påverka” Biblioteksbladet att publicera ett uttalande från Ifla. Halo Locher aviserar också sin avsikt att kontakta ordföranden för Svensk biblioteksförening ”som tycks vara tidningens utgivare”.
Han avslutar med att hänvisa Daniel Forsman till ett uttalande som Ifla gjorde i mitten av april, som ett svar på Biblioteksbladets artikel om det interna larmet samt kritiken från Adjoa Boateng. Styrelsen skriver där att man inte vill och kan kommentera anklagelserna – men att man inte delar dem – samt att man beklagar att interna diskussioner har nått offentligheten och att det bryter mot ”konfidentialitet”, ”kollegialitet” och enskildas integritet.
– Jag hade önskat att man mycket tydligare pekat på en väg framåt. Samtidigt förstår jag att det pågår en intern process där man inte kan vara fullt transparent, säger Daniel Forsman som även är ledamot i styrelsen för Svensk biblioteksförening som äger Biblioteksbladet.
Forsmans kommentar till Ifla-ledningens kritik mot publiceringarna är att organisationens representanter har fått möjlighet att kommentera uppgifterna som framkommit men att man inte har gjort det samt att Biblioteksbladet har följt god pressetisk sed.
– Med en vision om demokrati och människors fria tillgång till information, så är det väldigt tråkigt att Ifla angriper fri media i stället för att se över sin egen organisation och hur man verkar.
Daniel Forsmans bedömning är att Ifla saknar vana vid journalistisk granskning.
Och hur blir det med Stockholms stadsbiblioteks medlemskap?
– Nu har vi gjort vårt uttalande och vi sätter på så vis press på Ifla. Sedan får vi se vad de presenterar i Dublin på Wlic. Beroende på hur de svarar upp, får vi ta ställning till om det skapar förtroende eller inte.
Biblioteksbladet har sökt Halo Locher och Iflas ordförande Barbara Lison för att ge dem möjlighet att kommentera Daniel Forsmans brev samt svara på frågor. Ingen av dem har återkommit. Det är samma förfarande som vid tidigare publiceringar. Även då har Iflas företrädare förblivit tysta och avböjt att besvara frågor, eller hänvisat till skriftliga uttalanden.
Tidigare rapportering om Ifla ››
Personalens nödrop till styrelsen ”Alla är i fara”
Allvarliga anklagelser ”Jag är skakad”
Senaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer