Stora jättarna på plats när öppen vetenskap diskuteras

14 okt 2024 • 2 min

Nästa vecka möts företrädare för förlagen och biblioteksvärlden för att prata om öppen tillgång på konferensen Lund Online. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.

Frågan om öppen tillgång till vetenskapliga artiklar och publikationer har diskuterats länge och är en svår nöt att knäcka. Förlagen tjänar stora pengar på vetenskaplig publicering.  Förra året betalade svenska lärosäten totalt 799 miljoner kronor för att läsa och publicera sig i vetenskapliga tidskrifter.

När Lund Online, som trots namnet är en fysisk konferens, hålls i slutet av oktober kommer företrädare för 39 olika förlag. De stora förlagen skickar flera representanter, exempelvis kommer fem personer från Elsevier.

Men i år kommer förlagen inte att få samma framträdande roll som tidigare.

Alice Olsson, bibliotekarie på Lunds universitetsbibliotek. Foto: privat

– Vi vill få dem att fundera över samverkan med olika aktörer, inte enbart presentera sina produkter, säger Alice Olsson, bibliotekarie vid Lunds universitet och en av de som har jobbat med årets program.

– Vi vill att det ska bli en öppen dialog om hur det framtida publiceringslandskapet ska se ut. Hur ska bibliotekssektorn samverka med olika aktörer?

Tidigare år har förlagen fått mer utrymme i programmet. På senaste konferensen 2022, blev det ändå en ganska het debatt mellan biblioteksföreträdare och förlagen, berättar Johanna Tagesson, också bibliotekarie på Lunds universitet och delaktig i årets program.

– Det var mellan representanter för de stora jättarna och biblioteksrepresentanter. Efteråt fick vi positiv respons på att det blev en så kritisk debatt.

Och i år får förlagen en mer tillbakadragen roll.

– Parterna står ganska långt ifrån varandra fortfarande. Och vi bjuder in förlagen till samtal, men det är inte de som äger agendan för konferensen, säger Johanna Tagesson.

Konferensen hölls för första gången 2005. Då var fokuset mest på nya elektroniska resurser. Det var fortfarande nytt med funktionaliteter i databaser och liknande. Därav namnet Lund Online. När det har blivit mer etablerat har fokus skiftat mot vetenskaplig publicering.

Målet är att göra det till en nordisk konferens. Några deltagare kommer från alla de nordiska länderna, men i år kommer en majoritet från Sverige.

Johanna Tagesson, bibliotekarie på Lunds universitetsbibliotek. Foto: Pernilla Sjöström

– Syftet är att skapa en mötesplats mellan olika aktörer i branschen och ambitionen är att nå ut i hela Norden. Visionen är en stark nordisk konferens, säger Johanna Tagesson.

Bland programpunkterna på årets konferens finns Arwid Lund, lektor på Södertörns högskola, som ska tala om hur biblioteksvärlden kan använda policy och riktlinjer på ett mer radikalt sätt gentemot förlagen. Konferensen inleds med en föreläsning av Ulrich Herb, sociolog och informationsspecialist samt chef för publikations- och forskningsavdelningen på Saarland-universitetet i Tyskland, som har jobbat länge med frågor om öppen tillgång.

Läs också ››
Så kan forskare räddas undan rovtidskrifterna
Nytt avtal i hamn efter tuffa förhandlingar – ”Smått absurd upplevelse”

Fakta Lund Online

  • Lund Online är en fysisk konferens som hålls i Lund.
  • I år håll den från lunch till lunch den 22-24 oktober.
  • Den hölls för första gången 2005 och hålls numera vart annat år.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet

Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."

17 apr 2025 • 3 min

Nyheter

Studie kring information i kris och krig

Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.

8 apr 2025 • 2 min