Oklar framtid för stärkta bibliotek efter 2022
14 sep 2021 • 2 min
Lawen Redar vill att Socialdemokraterna ska ta över kulturpolitiken efter valet nästa år. Men hon kan inte lova en permanent satsning på stärkta bibliotek.
Kulturministern presenterade tidigare i dag kommande satsningar på biblioteken i regeringens budgetproposition. I en debattartikel skriver Socialdemokraterna samtidigt själva om satsningar på bibliotek. Det handlar bland annat om de 75 miljoner kronor extra som läggs på stärkta bibliotek och om 26 miljoner kronor till skolbibliotek.
Valet närmar sig och alla partier positionerar sig. Men hur överens är egentligen de två regeringspartierna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna, när det handlar om biblioteken?
Enligt Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är de till största delen eniga om framtidens bibliotekspolitik.
– I bibliotekspolitiken tycker jag mig inte se några stora skillnader.
Men hon vill ändå att S tar över kulturministerposten efter nästa val, förutsatt att partiet ingår i regeringen. Om det i så fall blir hon själv eller någon annan är inget hon uttalar sig om nu.
– Jag är inte inne på huruvida jag ska ta det uppdraget, men det jag vill är att man har en kulturminister som förstår och ser att den kulturella ojämlikheten är alarmerande, säger hon.
– Det är helt beroende på vem dina föräldrar är hur din tillgång till kultur kommer att se ut. Vi behöver ha en aktiv kompensatorisk kulturpolitik och jag vill gärna att S tar sig an den uppgiften.
Satsningen på stärkta bibliotek är en viktig del för att biblioteken ska kunna fortsätta utveckla nya sätt att nå medborgarna, säger Lawen Redar. Och för 2022 avsätts 150 miljoner kronor i budgetpropositionen. Hur det blir därefter är oklart. Exempelvis Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har efterlyst ett permanent stöd. Men det är inget som Lawen Redar kan lova.
– Det är svårt att analysera var vi befinner oss 2022. Men jag ser att reformen verkligen har fått effekt. Det är angeläget att det fortsätter.
Men kan stödet permanentas?
– Det har vi absolut funderat över, men det kräver förutsättningar. När SKR uttrycker sig på det sättet är det en bra argumentation för att vi ska jobba vidare för det, säger hon.
Hon tycker att satsningar på bibliotek behövs och är bekymrad över utvecklingen där folkbibliotek har stängt. Hon ogillar även privatiseringen av folkbibliotek.
– Jag har varit bekymrad över effekterna av privatisering av bibliotek som jag är starkt kritisk till.
Lawen Redar konstaterar att vi står inför en stor utmaning eftersom kunskapen kring läsning minskar. Att djupläsningen minskar bland unga män tycker hon är särskilt oroväckande.
– Det ska inte finnas någon grupp som halkar efter.
Senaste nytt
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
Delade känslor kring beskedet om anmälningsplikt: "En pyrrhusseger"
Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek kommer inte omfattas av anmälningsplikten. Det meddelade regeringens särskilde utredare när utredningen presenterades. Däremot omfattas ett flertal myndigheter.
26 nov 2024 • 3 min
Helene Öberg om att bibliotek ska vara till för alla
Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en lag. Det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt.
25 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer