"Ett välfungerande monopol är bra för kunderna"

30 okt 2024 • 5 min

Nästan alla ljudböcker som laddas ner från nordiska bibliotek kommer från bolaget där Lasse Nyrup är vd. Han är kyrkomusikern som blev biblioteksentreprenör med globala miljarddrömmar.

Det danska företaget Wedobooks har sitt huvudkontor en trappa upp i en byggnad i norra utkanten av Århus, Danmark. Väggarna täcks av obehandlad träpanel, golvet är av polerad betong, en hel yttervägg består bara av glas och fotbollsspelet vid entrén är av samma sort som på barer vid Medelhavet. I matsalen dukas just en buffé upp – fri lunch är en anställningsförmån, i dag blir det vegetariska biffar med stuvade ärter och morötter.
Är det här ett företag präglat av uppgång eller nedgång? Optimism eller pessimism? Lokalerna brukar skvallra om sådant – och det är utan minsta tvekan en stark framtidstro som råder här.
På kort tid har Wedobooks intagit en dominerande ställning i Norden som leverantör av e-medier till folkbibliotek. Amerikanska Overdrive med appen Libby och de finländska bibliotekens nya gemensamma e-plattform är de enda egentliga konkurrenterna.

Vill bli global marknadsledare

Expansionen har varit möjlig genom två företagsköp: Förra våren Axiell Media, digital dominant på biblioteken i Sverige genom tjänsten Biblio. Strax innan dess Publizon, distributör av innehåll till de danska folk­bibliotekens gemensamma och mycket framgångsrika tjänst Ereolen. Under varumärket Bookbites är Wedobooks dessutom ledande digital leverantör till de norska biblioteken.
Målet är nu att växa geografiskt och bli global marknadsledare som distributör av digital litteratur mellan förlag och alla sorters mottagare, alltså inte bara bibliotek och skolor utan även nätbokhandlare och strömningstjänster. Wedobooks förutspår att det är ett område som står inför en explosiv tillväxt.
– Vi brukar säga att om vi kan hantera den komplexa nordiska marknaden, då kan vi hantera alla marknader, säger Wedobooks vd, medgrundare och delägare Lasse Nyrup.

Fyrtiotreåringen hade hunnit med två karriärer – först som kyrkomusiker, sedan som anläggare av trädgårdar – innan han för snart 20 år sedan närmade sig bibliotekssektorn. Det skedde först genom ett jobb hos ett bolag som köpte upp de danska bibliotekens gemensamma central för mediedistribution. Vägen till dagens stora planer gick sedan via ett statligt finansierat digitalt läsprojekt för unga. Det blev fröet till Bookbites som förser skolor med e-böcker och innan företagsköp och planer på världserövring utgjorde kärnan i Wedobooks verksamhet.
Strax innan försäljningen hade Axiell Media tecknat samarbetsavtal med ett tyskt bolag. Det blir den första dörren mot världen utanför Norden, och den ska inte bara leda till Tyskland, utan även till Österrike och Schweiz. En annan plan är att genom ett annat avtal börja konkurrera med Overdrive på den amerikanska marknaden. Inom några år ska intäkterna överstiga en miljard danska kronor.
– Förra året var vår totala omsättning 250 miljoner kronor, så vi är på god på väg, säger Lasse Nyrup.

Finland är det enda nordiska land där danskarna inte har en stark ställning. De finska bibliotekens digitala plattform bygger på öppen källkod och har huvudsakligen utvecklats av New York Public Library. Alltså något helt annat än att låta ett bolag som Wedobooks stå för distributionen av ljud- och e-böcker.
Det finska initiativet väckte en hel del entusiasm när det presenterades på biblioteksdagarna i Skellefteå i våras. Lasse Nyrup är däremot mindre begeistrad.
”Jag tycker det är en skandal, milt uttryckt. Det är väldigt tragiskt för de finländska biblioteksanvändarna”, sa han till tidningen Hufvudstadsbladet i våras.

När vi nu träffas ber jag honom utveckla varför han är så upprörd?
– Jag tycker att man använder skattebetalarnas pengar fel, svarar han och tillägger att han är medveten om att det låter som att han bara talar i egen sak.
– Min indignation ligger i att man betalar för utveckling av något som redan finns.
Enligt Lasse Nyrup har Wedobooks egen digitala plattform kostat runt 70 miljoner svenska kronor att utveckla. Om de finska biblioteken använde den skulle de inte betala för den kostnaden, utan för litteraturen. Hans bolag skulle få sin intäkt genom att behålla en liten del av den betalningen.
I en skriftlig kommentar till Lasse Nyrups kritik hävdade det finska e-biblioteket att offentliga medel kommer att sparas tack vare den egna plattformen. Lasse Nyrup säger att han tvivlar på att det blir så.
– Det är naivt att tro att bibliotekarierna själva kan göra det snabbare och billigare. Varför skulle de kunna det?
Det digitala biblioteksutbudet av litteratur har olika stark ställning i de nordiska länderna. Skillnaden mellan Sverige och Danmark är särskilt stor: 2023 lånades drygt tre miljoner ljud- och e-böcker ut i Sverige. I Danmark, med hälften så stor befolkning, uppgick antalet lån till drygt nio miljoner, tre miljoner e-böcker och drygt sex miljoner ljudböcker.
– Det är lite paradoxalt: i Sverige kan det ofta vara långt till biblioteket, så det digitala borde ha goda utsikter, säger Lasse Nyrup.
Hur kommer det sig att Danmark, mätt i antalet digitala utlån, ligger så långt före?
– Biblioteken har varit medvetna om att de måste lyssna på förlagen. Och förlagen har sett att det uppstår en säker intäktskälla som inte kannibaliserar på deras kommersiella marknad.

Wedobooks har redan expanderat och har köpt både Axiell Media och Publizon. Målet är att växa geografiskt och bli global marknadsledare, berättar Lasse Nyrup. Foto: Kim Frost

Förlagen håller hårt i nya böcker men eftersom draget snabbt avtar kring en ny titel finns det en oändlig mängd andra böcker för biblioteken att erbjuda digitalt. Och i Danmark har förlagen förstått poängen med det, enligt Lasse Nyrup.
– De ser att biblioteken aktiverar delar av deras kataloger som tidigare inte varit aktiverade. Så medan streamingtjänsterna har fokus på frontlist bör biblioteken ha ett primärt fokus på kvalitetslitteratur, oavsett hur gammal den är.
Det får inte hända alltför ofta att en besökare i det digitala biblioteket kommer ut tomhänt, säger Lasse Nyrup. Om en önskad bok inte är tillgänglig måste besökaren ledas till något annat. Till exempel äldre titlar av den eftersökta författaren.
– Om jag ska peka på en nyckel till Ereolens succé så är det detta. Vi kommer att introducera det för biblioteken i Sverige.

Nästan monopolställning på svenska marknaden

Utgångspunkten är bekväm: Wedobooks tog över Axiell Media, som i sin tur tog över Elib för knappt tio år sedan. Elib hade ursprungligen startats av de stora bokförlagen för att distribuera e-litteratur till svenska bibliotek. I princip innebär det en svensk monopolställning för Elib/Axiell Media/Publizon/Wedobooks, om man bortser från viss konkurrens från Ovedrive som med sin Libby-app förser ett antal biblioteks låntagare med digital litteratur.
– Min uppfattning är att ett välfungerande monopol är bra för kunderna – om man inte utnyttjar sin position.
Att utnyttja sin position? Exempel på det vore till exempel att krama varje möjlig intäktskrona ur verksamheten. Helt orimligt, enligt Lasse Nyrup.
– Vi vill gärna utnyttja vår position för att skapa något som är bättre. Jag tror det kommer sig av att jag har en stor kärlek till biblioteken.

Ett annat sätt att hålla fast vid rimligheten är att, som han uttrycker det, veta sin plats i värdekedjan. Därför vore det till exempel otänkbart att driva egna bibliotek, som Axiell gör i Nacka.
– Vi skulle kunna driva förlag, men då skulle vi konkurrera med några av våra egna leverantörer. Vi har också möjligheten att skapa en kommersiell strömningstjänst, men om vi gjorde det så skulle vi konkurrera med våra kunder. Jag vill att vi levererar den service de behöver, men inte mer än så.
Lasse Nyrup säger att han är mån om hur hans företag betraktas av omvärlden. Inte minst eftersom omvärlden till största delen består av biblioteks­människor som kanske inte jublar över otyglad kommersialism.
– Jag vill gärna tjäna pengar. Men jag vill helst göra det på ett sätt som gör att mina kunder och leverantörer också vill att jag ska finnas.

Läs också ›› Ljudboken har tagit över

Artikeln publicerades först i Biblioteksbladets magasin nummer 3, 2024, numret om ljudböcker.

2 kommentarer

  1. ”Expansionen har varit möjlig genom två företagsköp: Förra våren Axiell Media, digital dominant på biblioteken i Sverige genom tjänsten Biblio.”

    Och likväl fortsätter Biblio att vara den SÄMSTA e-bok/ljudboksappen jag kommit i kontakt med. Mycket tack vare en sökmotor som är den sämsta jag någonsin haft oturen att använda, och då har jag ändå varit en frekvent internet-användare sedan 2002. Jag tror att de gör rätt i Finland. Vad de än hittar på så kan det inte vara värre än Biblio. Den appen är det ju en skam att biblioteken ska behöva associeras med.

  2. Som ett resultat av detta nära nog monopol kommer biblioteken behöva övergå till ett system som innebär att flera års arbete med aktivt inval av digitala medier går upp i rök. Ett varsamt och kompetent kurerat innehåll försvinner och ersätts av ett slags underhållsmässigt arbete att välja bort det värsta. Det digitala beståndet kommer därtill inte bli synligt i katalogen, och bl a detta gör att bibliotekens utbud av e-medier i princip frikopplas från det övriga beståndet. Samtidigt kommer låntagarna vända sig till biblioteken för hjälp, eller för att klaga på att de inte kan läsa e-böcker på sin padda, och jag vet inte hur ni andra bibliotekarier känner, men jag vill inte använda min utbildning och erfarenhet till att agera kundtjänst åt Wedobooks.

Senaste nytt

Intervju

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken

Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."

25 mar 2025 • 7 min

Nyheter

Bristen på bibliotekarier består

Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.

17 mar 2025 • < 1 min

Nyheter

Starka reaktioner på högerkrönika

Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.

14 mar 2025 • 2 min

MIK

Stora kunskapsluckor i digital källkritik

En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.

13 mar 2025 • 4 min