Hon jobbar mot skjutningar i Malmö
28 okt 2021 • 3 min
I Malmö tar kommunen hjälp av bland annat bibliotekets personal i kampen för att minska det dödliga våldet.

Bitte Olofsson, biblioteksassistent på Lindängens bibliotek, ingår i Malmös arbete för att stoppa skjutningarna.
– Jag blev inblandad för att jag har arbetat i området i många år och jag har lärt känna många boende, säger Bitte Olofsson.
Hon jobbar på Lindängens bibliotek och känner igen flera av områdets kriminella individer därifrån.
– De har varit på biblioteket och sedan hängt utanför. Det här är ett område där det inte finns andra naturliga mötesplatser. Biblioteket är ju en öppen plats och vi kan inte portförbjuda någon.
Utöver sitt vanliga arbete är hon numera också del i Malmö stads arbete mot skjutningar. Sedan 2018 arbetar Malmö enligt metoden Sluta skjut. Den går ut på att kommun, polis, kriminalvård och flera andra myndigheter samarbetar i arbetet för att minska skjutningarna.
Bitte Olofssons roll har varit att delta i publiken på det som kallas ”call out”. Efter att polisen har gjort en kartläggning över våldsdrivande kriminella grupper och individer kallas utvalda kriminella personer till ett inledande möte. Där informeras de om att den grupp som står för det grövsta våldet kommer att hårdbevakas av flera myndigheter, oavsett om det bara är en eller ett fåtal i gruppen som står för våldet. På så sätt ska ett grupptryck skapas då ingen grupp vill ha myndigheternas ögon på sig och tanken är att våldet på så sätt ska trappas ner. Samtidigt med det budskapet meddelas att det finns hjälp att få för den som vill hoppa av från det kriminella livet. Och det är här publiken – och Bitte Olofsson – kommer in i bilden.
Många av de här kriminella har man känt sedan de gick i blöja. Jag vet att de har en fin sida också
För med på mötet ska det finnas personer från civilsamhället och personer som är bekanta med de kriminella personerna. Det kan vara personal från en fritidsgård, en imam, en tränare från den lokala fotbollsklubben eller någon från det lokala biblioteket.
– Jag känner ofta till några av de kriminella som befinner sig på mötet. Vi som är i publiken finns där för att vi bryr oss om personerna, säger Bitte Olofsson.
– Många av de här kriminella har man känt sedan de gick i blöja. Jag vet att de har en fin sida också.
Bitte Olofsson sitter med i publiken under mötet tillsammans med andra som är inbjudna och lyssnar på polis, socialtjänst och speciellt inbjudna talare som förmedlar budskapet: ”Vi vill inte att ni ska dö, vi vill inte att ni ska döda och vi kommer att göra allt för att det inte ska bli så.”
– Jag säger inget och gör inget under mötet. Efteråt fikar vi. De som känner igen mig dras till mig och ibland har jag fått en kram, de kan säga ”tjena, kul att se dig”. Jag gör inget mer, det räcker tydligen.
Publiken är med för att skapa en trygghet och fungerar även som en möjlig kontakt för den som vill hoppa av från kriminaliteten. Det har hänt att Bitte Olofsson har lämnat över visitkort till rätt kontakter då någon har hört av sig för att den vill lämna den kriminella världen.
Skjutningarna har minskat i Malmö de senaste åren och flera kommuner ska pröva samma metod. På Lindängens bibliotek, som tidigare haft stora ordningsproblem, har det blivit lugnare. Situationen var en helt annan för tio år sedan. Då vågade besökare inte gå in på biblioteket för det var så mycket stök och bråk. Och bibliotekspersonalen kände personer som blev mördade i gängkriminaliteten.
– När vi visste att de hade lekt tillsammans för ett antal år sedan, och så skjuter de och mördar varandra… Det berörde en väldigt mycket. Det var en tuff tid, berättar Bitte Olofsson.
Situationen var ohållbar. Men cheferna tog det på allvar och väktare och brobyggare anlitades. Övervakningskameror sattes upp och biblioteket arrangerade utebibliotek för att nå fler besökare.
Utvecklingen vände och i dag vågar sig besökare in på biblioteket igen.
– Vi ser inga skjutningar här, får inga hot och vi har inget ”häng” på biblioteket. Vi har våra problem, det är inte fridfullt, men det är inte som förr.
De som känner igen mig dras till mig och ibland har jag fått en kram, de kan säga ”tjena, kul att se dig”. Jag gör inget mer, det räcker tydligen
Läs mer
›› Dödsskjutning utanför biblioteket i Husby
›› Efter skjutningen i Kristianstad: ”Viktigt att biblioteket blir en trygg plats igen”
1 kommentarer
Senaste nytt

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min
är det verkligen en bibliotekarie/biblioteksassistens uppgift att jobba mot skjutningar