Romskt resursbibliotek placeras i Malmö

20 jan 2023 • < 1 min

Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.

Biblioteken i Malmö, som sedan tidigare har en stor satsning på romsk litteratur, får nu ett nationellt ansvar för att stärka den romska minoritetens språk och litteratur. Böcker för barn och unga är särskilt prioriterade.

Därmed ska Biblioteken i Malmö fungera som ett stöd för folkbibliotek i hela landet i frågor om romani chib. Detta gör att den sammantagna kunskapen om romska frågor och det romska språket ökar, säger Bagir Kwiek, samordnare på Biblioteken i Malmö, i ett pressmeddelande.

I Malmö finns landets största romska befolkning och förutsättningarna för ett resursbibliotek är goda i Malmö, enligt stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson.

Sedan tidigare finns resursbibliotek för fyra av de fem nationella minoritetsspråken: jiddisch, samiska, finska och meänkieli.

Uppdraget kommer från Kungliga biblioteket, som i sin tur fick ett uppdrag av regeringen att inrätta ett romskt resursbibliotek.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min