Romskt resursbibliotek placeras i Malmö

20 jan 2023 • < 1 min

Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.

Biblioteken i Malmö, som sedan tidigare har en stor satsning på romsk litteratur, får nu ett nationellt ansvar för att stärka den romska minoritetens språk och litteratur. Böcker för barn och unga är särskilt prioriterade.

Därmed ska Biblioteken i Malmö fungera som ett stöd för folkbibliotek i hela landet i frågor om romani chib. Detta gör att den sammantagna kunskapen om romska frågor och det romska språket ökar, säger Bagir Kwiek, samordnare på Biblioteken i Malmö, i ett pressmeddelande.

I Malmö finns landets största romska befolkning och förutsättningarna för ett resursbibliotek är goda i Malmö, enligt stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson.

Sedan tidigare finns resursbibliotek för fyra av de fem nationella minoritetsspråken: jiddisch, samiska, finska och meänkieli.

Uppdraget kommer från Kungliga biblioteket, som i sin tur fick ett uppdrag av regeringen att inrätta ett romskt resursbibliotek.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min