Romskt resursbibliotek placeras i Malmö

20 jan 2023 • < 1 min

Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.

Biblioteken i Malmö, som sedan tidigare har en stor satsning på romsk litteratur, får nu ett nationellt ansvar för att stärka den romska minoritetens språk och litteratur. Böcker för barn och unga är särskilt prioriterade.

Därmed ska Biblioteken i Malmö fungera som ett stöd för folkbibliotek i hela landet i frågor om romani chib. Detta gör att den sammantagna kunskapen om romska frågor och det romska språket ökar, säger Bagir Kwiek, samordnare på Biblioteken i Malmö, i ett pressmeddelande.

I Malmö finns landets största romska befolkning och förutsättningarna för ett resursbibliotek är goda i Malmö, enligt stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson.

Sedan tidigare finns resursbibliotek för fyra av de fem nationella minoritetsspråken: jiddisch, samiska, finska och meänkieli.

Uppdraget kommer från Kungliga biblioteket, som i sin tur fick ett uppdrag av regeringen att inrätta ett romskt resursbibliotek.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min