Replik: Digitalisera för minskade klyftor
9 sep 2021 • 2 min
Om biblioteken inte genomgår ett digitalt skifte finns förlorarna bland de med minst ekonomiskt och kulturellt kapital. Det skriver Mattias Beijmo i sin slutreplik i debatten som startade med hans krönika "Nybyggen utan digitala satsningar – svek mot läsarna".

Mattias Beijmo
Strax innan jag läste Lukas de Veens replik på min debattartikel om bibliotekens digitalisering, såg jag den föga oväntade nyheten att Gävles nya bibliotek ska namnges via namntävling. Jag följer Lukas de Veens definition på bibliotekens centrala, digitala, uppdrag, och skickar således härmed in mitt bidrag: “Supporten”.
Jag ska inte ljuga; de Veens hållning i sin replik gör mig lite förbannad. Vem tror egentligen de Veen blir förlorarna om det offentliga inte ser till att tillgängliggöra litteraturen och kulturen för ett allt mer digitaliserat folk? Jo, de med det minsta ekonomiska och kulturella kapitalet, såklart. De medborgare som inte har råd eller möjlighet hamnar i ett utanförskap, trots att de tillhör de 96 procent som är aktiva online i Sverige. Det är så tröttsamt symptomatiskt att Lukas de Veen försöker göra detta till en “uppkopplad eller inte”–fråga, att försöka påpeka att det växande samhälleliga utanförskapet beror på teknisk oförmåga. Det gör det inte, men det är en bekväm förklaringsmodell att ställa i vägen för de verkliga utmaningar man inte vågar och/eller vill ta sig an.
Om man tror på jämlikhet, om man vill arbeta för minskade klyftor i samhället, då ser man till att, med all kraft, ta digitala marknadsandelar från de kommersiella krafter som snart tamejfan varvar de Veen och andra i Bibliotekssverige. Nej, inga projekt med töntiga namn. Nej, inga fler temawebbsajter. Världen har genomgått ett gigantiskt skifte från analogt till digitalt för länge sedan, hög tid för biblioteken att med full kraft göra detsamma med den totala summan av kompetenser och resurser.
Att “digitalisera” har betydelsen att något som tidigare varit analogt nu ska bli digitalt. Böcker, samtal, tankar, erfarenheter. Behovet av att göra tillgången till litteratur och kultur digital följer ett antal väldigt starka och direkt oundvikliga förändringar av samhället, och ger dessutom biblioteken nya möjligheter att uppfylla sitt demokratiska uppdrag. Om dessa möjligheter skriver de Veen ingenting. Det fysiska ska prioriteras, verkligheten får anpassas till den gamla pergamentkartan. Punkt slut.
Thomas Nordberg har också han replikerat på min text. Han verkar hålla med om mycket jag skriver, men precis som de Veen blir han stött av ordet ”teknikskeptiker”. Förtydligande verkar krävas: Skepticismen jag syftar på ligger inte i den generella inställningen till internetteknik, den ligger i inställningen till det egna uppdragets internettekniska dimensioner. Som det uttryckligen står i min debattartikel – de fysiska biblioteken behövs också, men är verkligen nyttan de 5600 folkbiblioteksanställda gör i 400-miljonerskatedralerna verkligen så mycket större än den de skulle kunna göra online? Är dagens prioritering av resurser och organisation av verksamheten den bästa givet hur verkligheten de facto ser ut?
Text: Mattias Beijmo
Författare, digitaliseringsexpert och föreläsare
Alla inlägg i denna debatt:
Mattias Beijmo: ”Nybyggen utan digitala satsningar svek mot läsarna”
Tobias Nordberg: ”Nostalgi och resursbrist hinder för digital utveckling”
Lukas de Veen: ”Vilka bibliotek har Mattias Beijmo besökt?”
Mattias Beijmo: ”Annektera internet för att klara demokratiskt uppdrag”
Senaste nytt

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min
0 kommentarer