Allt fler ger ut allt mer
11 apr 2015 • < 1 min
Egenutgivningen av böcker ökar och det märks inte minst på Kungliga biblioteket. På ett år har inflödet av enskilda verk...
Egenutgivningen av böcker ökar och det märks inte minst på Kungliga biblioteket. På ett år har inflödet av enskilda verk ökat med sju procent.
KB:s magasin fylls på av allt fler böcker, som trycks utomlands och ges ut utanför de stora förlagen. Populärt är att anlita så kallade publiceringsplattformar, såsom Vulkan och Publit.
I en artikel i Dagens Nyheters kulturdel kallar Lars Ilshammar, avdelningschef på KB, fenomenet för ”pdf-effekten.”
Frågan är hur all denna litteratur ska nå ut till läsarna.
Ett exemplar av alla svenska böcker som trycks eller ges ut ska enligt lagen om pliktexemplar skickas till Kungliga biblioteket och Enheten för nationalbibliografin.
DN skriver att ökningen av egenutgiven litteratur sker i första hand inom kategorierna självbiografier, poesi, lokalhistoria och självhjälp. Tekniken är enkel – tryck-pdfer skickas till en tryckeri någonstans i världen – och att trycka utomlands ökar kraftigt.
Enligt Lars Ilshammar ”bubblar det av skrivlust” i Sverige, vilket betyder mer jobb för KB. 2013 inkom 22 492 verk och skrifter, förra året ökade inflödet till 24 150 verk.
I DN:s artikel undrar KB:s personal hur de ska kunna ta tillvara på allt som ges ut. Egenutgivning är en internationell trend och i USA uppgår den till mellan hälften och 75 procent av alla böcker som ges ut, enligt DN.
Utrymmet i KB:s magasin lär räcka i ytterligare 35 år. KB:s totala bestånd av fysiska böcker är cirka 15 hyll-mil. Den årliga tillväxten är 1,3 hyllkilometer och KB:s magasin upptar en golvyta som motsvarar två finlandsfärjor, eller 20 000 kvadratmeter, enligt uppgifter i Dagens Nyheters kulturdel.
Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer