App ger platser litterärt liv

18 apr 2016 • 2 min

Länsbiblioteket i Västerbotten har nyligen fått 970 000 kr från Kulturbryggan för att utveckla den nyskapande appen där författarskap, litteratur,...

Författaren Frida Åslunds hem i Umeå. Bild ur appen.
Författaren Frida Åslunds hem i Umeå, ur appen. Foto: Jenny Berggren

Länsbiblioteket i Västerbotten har nyligen fått 970 000 kr från Kulturbryggan för att utveckla den nyskapande appen där författarskap, litteratur, litterära platser och nyskriven text samspelar.

Samarbetspartners är bibliotek, Umeå universitet, apputvecklare, illustratörer, designers och förlag. Via ”Litterapp” ska användaren kunna läsa, lyssna, ta del av platsspecifika berättelser, litterära vandringar, analyser, kartor, bilder, illustrationer.

Pia Brinkfeldt. Foto: Edelphoto
Pia Brinkfeldt. Foto: Edelphoto

– Litterapp kommer att bredda läsrepertoaren för en bred allmänhet men kan även användas i undervisningssyfte i bibliotek och skolor. Ökad förståelse för det litterära verket och personen bakom skapar mervärden som bidrar till nyfikenhet och läslust och förändrar läsupplevelser, säger Pia Brinkfeldt, bibliotekskonsulent på Länsbiblioteket i Västerbotten och projektsamordnare.

Västerbotten är ett län med framstående litterär tradition där författarna har starka band till sin hembygd. Under åren har tryckta foldrar, guider och författarskyltar med koppling till författare och platser producerats av olika aktörer i länet.

– För några år sedan väcktes tanken att tillgängliggöra författarskapen och de litterära platserna på nytt sätt. Då uppstod idén med en app där vi presenterar klassiska, etablerade, okända och nya författare och där innehållet ständigt förändras, berättar Pia Brinkfeldt.

2017 beräknas appen vara färdig för lansering.

– Den är ett bra verktyg för oss som har i uppdrag att jobba länsfrämjande. Vi hoppas att appen, när den är färdigutvecklad, kommer att användas i hela Sverige där den presenterar respektive läns författarskap i ny kontext med ny teknik.

Text: Yvonne Rittvall

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min