App ger platser litterärt liv

18 apr 2016 • 2 min

Länsbiblioteket i Västerbotten har nyligen fått 970 000 kr från Kulturbryggan för att utveckla den nyskapande appen där författarskap, litteratur,...

Författaren Frida Åslunds hem i Umeå. Bild ur appen.
Författaren Frida Åslunds hem i Umeå, ur appen. Foto: Jenny Berggren

Länsbiblioteket i Västerbotten har nyligen fått 970 000 kr från Kulturbryggan för att utveckla den nyskapande appen där författarskap, litteratur, litterära platser och nyskriven text samspelar.

Samarbetspartners är bibliotek, Umeå universitet, apputvecklare, illustratörer, designers och förlag. Via ”Litterapp” ska användaren kunna läsa, lyssna, ta del av platsspecifika berättelser, litterära vandringar, analyser, kartor, bilder, illustrationer.

Pia Brinkfeldt. Foto: Edelphoto
Pia Brinkfeldt. Foto: Edelphoto

– Litterapp kommer att bredda läsrepertoaren för en bred allmänhet men kan även användas i undervisningssyfte i bibliotek och skolor. Ökad förståelse för det litterära verket och personen bakom skapar mervärden som bidrar till nyfikenhet och läslust och förändrar läsupplevelser, säger Pia Brinkfeldt, bibliotekskonsulent på Länsbiblioteket i Västerbotten och projektsamordnare.

Västerbotten är ett län med framstående litterär tradition där författarna har starka band till sin hembygd. Under åren har tryckta foldrar, guider och författarskyltar med koppling till författare och platser producerats av olika aktörer i länet.

– För några år sedan väcktes tanken att tillgängliggöra författarskapen och de litterära platserna på nytt sätt. Då uppstod idén med en app där vi presenterar klassiska, etablerade, okända och nya författare och där innehållet ständigt förändras, berättar Pia Brinkfeldt.

2017 beräknas appen vara färdig för lansering.

– Den är ett bra verktyg för oss som har i uppdrag att jobba länsfrämjande. Vi hoppas att appen, när den är färdigutvecklad, kommer att användas i hela Sverige där den presenterar respektive läns författarskap i ny kontext med ny teknik.

Text: Yvonne Rittvall

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min