Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
27 sep 2017 • 3 min
Stödjer den som besöker bokmässan rasism och förtryck? Eller åsiktsfrihet och demokrati? Biblioteksbladet har lyssnat på argumenten från en som åker dit och en som låter bli.
JA!
Katti Hoflin, chef för Stockholms stadsbibliotek
– bibliotekens uppdrag handlar inte om att hålla tillbaka åsikter utan om att tillhandahålla ett brett utbud för en fri åsiktsbildning. Det är jobbigt och svårt och ständigt en tolkningsfråga, men det är vårt uppdrag. Därför måste vi stå ut med åsikter som är på ytterkanterna så länge personerna håller sig inom lagen.
Jag tycker också det är intressant att prata om att en del tror att man legitimerar andras åsikter bara för att man är på samma plats. Men i sådana fall legitimerar jag ju alla möjliga åsikter som finns på mässan, för det finns flera utställare med åsikter som står i stark kontrast mot varandra, och det är själva mässans idé. Det är en plats där alla samtal ska få pågå och det är viktigt, särskilt i den här tiden där det är svårt att ta sig ur algoritmer och filterbubblor. Det finns så mycket i den digitala sfären som boxar in oss på en plats där alla tycker likadant. Det är viktigare än någonsin att ta reda på vad som är fakta och förstå hur andra argumenterar, vad de egentligen har för budskap. För att kunna bemöta någon i en debatt så måste man försöka förstå ”hur tänker du?”. Jag tror på samtal och att bemöta argument.
Det är också viktigt att komma ihåg att det inte finns ett vi och dom, utan endast ett vi. Krafter som har som livsluft att skapa ett vi och ett dom måste vi bekämpa och med logik, fakta och argumentation visa att det bara finns ett vi. Därför är det oerhört viktigt att mötas över åsiktsgränser, och det är svårt att göra det om vi aldrig möts.
NEJ!
Malin Rydell, bibliotekarie på Kortedala bibliotek och skyddsombud Vision
– jag kommer inte att delta i år. Alla på jobbet har valt hur de vill göra, och alla har valt olika. För min del handlar det om att jag tycker en normaliserar rasism och nazism om en är med på mässan eftersom protesterna mot nazismen inte blir tydliga nog i det här sammanhanget. Det är min personliga ståndpunkt. Det handlar också om att visa solidaritet gentemot dem som är måltavlor för nazisternas hot. Som skyddsombud anser jag också att det är viktigt att visa på arbetsmiljöaspekten för dem som riskerar att utsättas för våld, hot och kränkningar.[fakta id=”16794″]
Den högerextrema utvecklingen i samhället är inget som har skett över en natt, utan positionerna har långsamt flyttats fram och normaliserats. Jag hoppas att diskussionen kommer upp mer nu och att fler bibliotek lyfter frågan om sin roll och ställningstaganden i arbetet för mänskliga rättigheter och i synnerhet för att motverka den strukturella rasismen i bibliotekspraktiken.
För mig var det självklart att inte delta på mässan och jag kommer i mån av schematäckning att vara med på de alternativa mässorna. De har ett bra program som rör yttrandefrihet och skapande i relation till hot och rasism. Det är ett bra tillfälle att utbilda mig mer i frågan och jag tänker att biblioteksnärvaro i detta sammanhang är viktigt. Här finns kunskap för biblioteken att ta del av. Jag hade önskat mer biblioteksfokus på de alternativa arrangemangen, att branschfrågor som rör biblioteken också lyftes.
Tre evenemang i Göteborg:
Bokmässan, 28 sept–1 okt, Svenska mässan
Årets mässa har tema ”bildning”. Vad betyder bildning 2017 och hur kan bildning användas som redskap för att navigera i och förändra världen?
bokmassan.se
Scener & samtal, 29–30 sept, Göteborgs litteraturhus och Världskulturmuseet
Vill vara ett alternativ till Bokmässan med samtal om aktuell litteratur och seminarier om hur vi vill leva tillsammans och bäst värnar det demokratiska samhället.
goteborgslitteraturhus.se/scenerochsamtal
Bokmassan, 29–30 sept, Heden
ETC arrangerar Bokmassan i ett tält med scenprogram och utställare. Rasistiska och främlingsfientliga aktörer är inte välkomna.
etc.se/valkommen-till-bokmassan
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/vi-borde-varit-battre-forberedda/
Bibliotekssektorns lobbyister kämpar om verklighetsbeskrivningen. "När folkbiblioteket beskrivs som laglöst land måste man ingripa."
11 aug 2022 • 5 min
Den som informerar om sexuell och reproduktiv hälsa kan bryta mot lagen i delstater som infört förbud mot abort. Det befarar USA:s biblioteksförening ALA som fördömer allt begränsande av information.
10 aug 2022 • < 1 min
Vid valet 2018 plockades regnbågsflaggor ner på flera bibliotek som fungerade som vallokaler. En kränkning som kan få hbtq+personer att känna otrygghet i ett rum som inte längre är välkomnande, skriver styrgruppen för Svensk biblioteksförenings expertnätverk för arbete med hbtq+.
9 aug 2022 • 3 min
För att frigöra tid och resurser införs intelligenta mediehanteringssystem på folk- och universitetsbibliotek. Det beskrivs som en vattendelare. ”Det är viktigt att vi lär oss hur vi kan arbeta med denna teknik", säger Lovisa Liljegren, bibliotekarie som skrivit en mastersuppsats om systemet.
8 aug 2022 • 4 min
Det ska vara enklare för besökare att hitta information kring känsliga ämnen på Malmö stadsbibliotek. Inspirationen kommer från andra sidan Atlanten, förklarar Andrea Hofmann på Malmö stad.
5 aug 2022 • 2 min
Ifla och Unesco har presenterat en uppdatering av sitt folkbiblioteksmanifest. Forskaren Ola Pilerot är positiv – men samtidigt kritisk mot otydlighet och att bibliotek framställs i linje med samhällets ”marknadifiering”.
3 aug 2022 • 2 min
Det som lyfts fram som lösningen på spridningen av desinformation – källkritik – riskerar att användas i motsatt syfte av dem som vill sprida falska uppgifter. Forskarna Olof Sundin och Jutta Haider synar komplexiteten i sin nya bok.
2 aug 2022 • 5 min
Fyra svenska röster från bibliotekens världskongress Ifla Wlic som under veckan ägt rum i Dublin, Irland.
29 jul 2022 • 4 min
Efter några turbulenta månader av vittnesmål om den giftiga kulturen i Iflas ledning bad organisationens ordförande Barbara Lison om ursäkt när bibliotekens världskongress avslutades i Dublin på torsdagen. Men de som väntat sig grundliga förklaringar och en konstruktiv plan för vägen framåt fick inte mycket med sig från Irland.
29 jul 2022 • 2 min
Med bara dagar kvar till Iflas WLIC-konferens i Dublin ser Annelie Janred från Göteborg fram emot att träffa internationella kollegor igen.
21 jul 2022 • 2 min
Äntligen semestertid och tid att ta igen sig. Här får du tips om några av vårens bästa reportage i Biblioteksbladet. Trevlig sommar!
14 jul 2022 • 2 min
De missförhållanden som har uppdagats inom Iflas kansli och ledning har lett till att medlemmar kräver en oberoende utredning. Den europeiska sektionen har undertecknat skrivelsen, liksom Svensk biblioteksförening.
12 jul 2022 • 2 min
0 kommentarer