Är det rätt att besöka bokmässan?
27 sep 2017 • 3 min
Stödjer den som besöker bokmässan rasism och förtryck? Eller åsiktsfrihet och demokrati? Biblioteksbladet har lyssnat på argumenten från en som åker dit och en som låter bli.
JA!
Katti Hoflin, chef för Stockholms stadsbibliotek
– bibliotekens uppdrag handlar inte om att hålla tillbaka åsikter utan om att tillhandahålla ett brett utbud för en fri åsiktsbildning. Det är jobbigt och svårt och ständigt en tolkningsfråga, men det är vårt uppdrag. Därför måste vi stå ut med åsikter som är på ytterkanterna så länge personerna håller sig inom lagen.
Jag tycker också det är intressant att prata om att en del tror att man legitimerar andras åsikter bara för att man är på samma plats. Men i sådana fall legitimerar jag ju alla möjliga åsikter som finns på mässan, för det finns flera utställare med åsikter som står i stark kontrast mot varandra, och det är själva mässans idé. Det är en plats där alla samtal ska få pågå och det är viktigt, särskilt i den här tiden där det är svårt att ta sig ur algoritmer och filterbubblor. Det finns så mycket i den digitala sfären som boxar in oss på en plats där alla tycker likadant. Det är viktigare än någonsin att ta reda på vad som är fakta och förstå hur andra argumenterar, vad de egentligen har för budskap. För att kunna bemöta någon i en debatt så måste man försöka förstå ”hur tänker du?”. Jag tror på samtal och att bemöta argument.
Det är också viktigt att komma ihåg att det inte finns ett vi och dom, utan endast ett vi. Krafter som har som livsluft att skapa ett vi och ett dom måste vi bekämpa och med logik, fakta och argumentation visa att det bara finns ett vi. Därför är det oerhört viktigt att mötas över åsiktsgränser, och det är svårt att göra det om vi aldrig möts.
NEJ!
Malin Rydell, bibliotekarie på Kortedala bibliotek och skyddsombud Vision
– jag kommer inte att delta i år. Alla på jobbet har valt hur de vill göra, och alla har valt olika. För min del handlar det om att jag tycker en normaliserar rasism och nazism om en är med på mässan eftersom protesterna mot nazismen inte blir tydliga nog i det här sammanhanget. Det är min personliga ståndpunkt. Det handlar också om att visa solidaritet gentemot dem som är måltavlor för nazisternas hot. Som skyddsombud anser jag också att det är viktigt att visa på arbetsmiljöaspekten för dem som riskerar att utsättas för våld, hot och kränkningar.[fakta id=”16794″]
Den högerextrema utvecklingen i samhället är inget som har skett över en natt, utan positionerna har långsamt flyttats fram och normaliserats. Jag hoppas att diskussionen kommer upp mer nu och att fler bibliotek lyfter frågan om sin roll och ställningstaganden i arbetet för mänskliga rättigheter och i synnerhet för att motverka den strukturella rasismen i bibliotekspraktiken.
För mig var det självklart att inte delta på mässan och jag kommer i mån av schematäckning att vara med på de alternativa mässorna. De har ett bra program som rör yttrandefrihet och skapande i relation till hot och rasism. Det är ett bra tillfälle att utbilda mig mer i frågan och jag tänker att biblioteksnärvaro i detta sammanhang är viktigt. Här finns kunskap för biblioteken att ta del av. Jag hade önskat mer biblioteksfokus på de alternativa arrangemangen, att branschfrågor som rör biblioteken också lyftes.
Tre evenemang i Göteborg:
Bokmässan, 28 sept–1 okt, Svenska mässan
Årets mässa har tema ”bildning”. Vad betyder bildning 2017 och hur kan bildning användas som redskap för att navigera i och förändra världen?
bokmassan.se
Scener & samtal, 29–30 sept, Göteborgs litteraturhus och Världskulturmuseet
Vill vara ett alternativ till Bokmässan med samtal om aktuell litteratur och seminarier om hur vi vill leva tillsammans och bäst värnar det demokratiska samhället.
goteborgslitteraturhus.se/scenerochsamtal
Bokmassan, 29–30 sept, Heden
ETC arrangerar Bokmassan i ett tält med scenprogram och utställare. Rasistiska och främlingsfientliga aktörer är inte välkomna.
etc.se/valkommen-till-bokmassan
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/vi-borde-varit-battre-forberedda/
Senaste nytt
Budgetpropositionen: I år funkar inte ens tomt skryt
När det gäller folkbiblioteken finns det inget kvar för kulturministern att försöka framställa som en satsning. Det statliga anslaget till läsfrämjande arbete är försvunnet.
19 sep 2024 • 2 min
Ur takt med läsvanorna
Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
19 sep 2024 • 2 min
Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet
Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken.
19 sep 2024 • 2 min
Ge oss förutsättningar att verka för samhällets utveckling
På senare år har resurserna krympt för bibliotek, folkbildning och civilsamhällets organisationer. "Tillsammans har vi varit en kraft för förändring – och det behöver vi få fortsätta vara", skriver Helene Öberg.
18 sep 2024 • 2 min
Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre
I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.
17 sep 2024 • 3 min
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer