Barbro Thomas: Ingen vill prata kostnader
24 feb 2016 • 2 min
Skolbiblioteken behandlas styvmoderligt och lider brist på såväl personal som bra lokaler och material. I en förstudie av skolbibliotek i Östergötland har biblioteksexperten Barbro Thomas analyserat läget och upptäckt stora skillnader.
– I Linköping finns prisade fokusbibliotek och på andra håll bibliotek knappt värdiga namnet. Och det finns ingen anledning att tro att Östergötland är unikt, säger Barbro Thomas.
Ett bibliotek köpte böcker för noll kronor 2014, ett annat för 150 kronor per elev.
Med undantag för skolbiblioteken i Linköping, Motala och Åtvidaberg är personalen, enligt Barbro Thomas rapport Skolbiblioteken i Östergötland, endast i begränsad omfattning fackutbildad. Flera skolbibliotek sköts av personer i arbetsmarknadsåtgärder och är inte sällan bara ”utrymmen med böcker”.
På många håll hänger skolbiblioteken inte med i den digitala utvecklingen och den del av uppdraget som handlar om kunskaps- och informationsinhämtning är eftersatt. Vad gäller den läsfrämjande delen ser det bättre ut, framförallt för att folkbiblioteken många gånger rycker ut och täcker upp för det skolbiblioteken inte har resurser till.
En förklaring till de stora skillnaderna är att ansvaret för skolbiblioteken är starkt decentraliserat. De befinner sig i skärningspunkten mellan kulturpolitik och utbildningspolitik. Att varje skola ska ha tillgång till ett bibliotek står i skollagen men det är inte reglerat hur det ska vara utformat.
– Vi har ett otydligt uppdrag, noll inspektion, otydlig lagstiftning och rektorer som är pressade att tillgodose alla möjliga intressen. Ansvaret är så utsmetat att ingen är ansvarig för helheten.
I Linköpings kommun ligger skolbiblioteken under utbildningsförvaltningen. Där har man en satsning på så kallade fokusbibliotek som får ett startbelopp på 200 000 kronor. Första året betalas en heltidsanställd bib-liotekarie centralt, därefter sker en årlig -nedtrappning där skolans budget tar på sig upp till 80 procent av lönekostnaden. Fokusbiblioteket vid Hjulsbroskolan har tre år i rad erhållit utmärkelsen ”Skolbibliotek i världsklass”.
Också i de andra två kommunerna, Motala och Åtvidaberg, där man har en samlad organisation, är standarden mer likvärdig.
Barbro Thomas har slagits av oviljan att sätta en prislapp på vad ett skolbibliotek får kosta. Det är svårt att få fram siffror men i ett försök till detta har hon kommit fram till att en prislapp för rimlig kvalitet skulle vara cirka 1 000 kronor per skolelev och läsår. I relation till att en grundskoleelev beräknas kosta runt 90 000 kronor per läsår är det ingen stor summa, anser hon.
– Det är svårt att diskutera utveckling när ingen vill prata kostnad.
Det är en dyster bild du ger?
– Ja. Frågan har stötts och blötts i 90 år. Så mycket har hänt i samhället men skolbiblioteken har inte blivit bättre. Då kan ju den mest optimistiska personen tappa tron.
Har du något hopp?
– Så länge skolbiblioteken finns med i skollagen kommer de ju att finnas på pappret i alla fall. Men ska något bli bättre måste statsmakterna peka med hela handen, öronmärka pengar och ställa krav som följs upp.
Senaste nytt
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
0 kommentarer