Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
8 aug 2018 • 2 min
I höst delar Den Nya Akademien ut ett eget litteraturpris eftersom det inte blir något vanligt Nobelpris i litteratur i år. Drygt 200 bibliotekarier har röstat fram kandidaterna.
Johannes Anyuru, Kerstin Ekman, Adichie Chimamanda Ngozi och Amos Oz. Det är några av de 47 författare som bibliotekarier runt om i landet röstat fram som tänkbara vinnare till Det Nya Litteraturpriset 2018.
Priset delas ut av föreningen Den Nya Akademien. Föreningen skapades i maj som en reaktion på att Svenska Akademien meddelat att det inte blir något Nobelpris i litteratur i år.
– Eftersom det inte delas ut valde vi att fylla den vakansen med ett alternativt pris som utses enligt en öppen och transparent process. Priset i sig är kanske inte det viktigaste, utan att det belyser och sätter fokus på litteraturen som är en viktig del i ett demokratiskt samhälle. Ett sådant fokus blir extra betydande i tider då läsandet stadigt minskar, säger författaren Sara Larsson som är med i priskommittén.
Drygt 200 bibliotekarier har röstat fram kandidaterna som kommer från 15 olika länder, se lista här.
– Vi ville ha en nomineringslista som är skapad av litterärt kunniga personer och en lista som gärna fick innehålla både bästsäljande och mer smala författarnamn, men det var också viktigt att de som nominerade inte skulle förknippas med kommersiella intressen. Det var då vi landade på bibliotekarier, säger Sara Larsson.
Nu är det upp till allmänheten att rösta på sina favoriter, röstningen är öppen fram till 14 augusti och de fyra författare som får flest röster går vidare. En jury på fyra personer kommer sedan att utse vinnaren som presenteras den 12 oktober.
Gunilla Sandin, bibliotekschef i Strömstads kommun, är en av jurymedlemmarna.
– Jag tycker att priset är en väldigt bra idé och behövs efter den turbulens som varit inom Svenska Akademien. Det är också fantastiskt att nomineringarna vilar på biblioteksanställdas förslag. Det ska bli roligt att utse en vinnare, säger hon.
Hur kommer juryn att utse vinnaren?
– Det kan jag inte avslöja. Men vi kommer att träffas så snart som möjligt efter den 14 augusti.
Den 9:e december delas priset ut under en ceremoni. Dagen efter upplöses föreningen.
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer