Bibliotekarier röstar till alternativt Nobelpris
8 aug 2018 • 2 min
I höst delar Den Nya Akademien ut ett eget litteraturpris eftersom det inte blir något vanligt Nobelpris i litteratur i år. Drygt 200 bibliotekarier har röstat fram kandidaterna.
Johannes Anyuru, Kerstin Ekman, Adichie Chimamanda Ngozi och Amos Oz. Det är några av de 47 författare som bibliotekarier runt om i landet röstat fram som tänkbara vinnare till Det Nya Litteraturpriset 2018.
Priset delas ut av föreningen Den Nya Akademien. Föreningen skapades i maj som en reaktion på att Svenska Akademien meddelat att det inte blir något Nobelpris i litteratur i år.
– Eftersom det inte delas ut valde vi att fylla den vakansen med ett alternativt pris som utses enligt en öppen och transparent process. Priset i sig är kanske inte det viktigaste, utan att det belyser och sätter fokus på litteraturen som är en viktig del i ett demokratiskt samhälle. Ett sådant fokus blir extra betydande i tider då läsandet stadigt minskar, säger författaren Sara Larsson som är med i priskommittén.
Drygt 200 bibliotekarier har röstat fram kandidaterna som kommer från 15 olika länder, se lista här.
– Vi ville ha en nomineringslista som är skapad av litterärt kunniga personer och en lista som gärna fick innehålla både bästsäljande och mer smala författarnamn, men det var också viktigt att de som nominerade inte skulle förknippas med kommersiella intressen. Det var då vi landade på bibliotekarier, säger Sara Larsson.
Nu är det upp till allmänheten att rösta på sina favoriter, röstningen är öppen fram till 14 augusti och de fyra författare som får flest röster går vidare. En jury på fyra personer kommer sedan att utse vinnaren som presenteras den 12 oktober.
Gunilla Sandin, bibliotekschef i Strömstads kommun, är en av jurymedlemmarna.
– Jag tycker att priset är en väldigt bra idé och behövs efter den turbulens som varit inom Svenska Akademien. Det är också fantastiskt att nomineringarna vilar på biblioteksanställdas förslag. Det ska bli roligt att utse en vinnare, säger hon.
Hur kommer juryn att utse vinnaren?
– Det kan jag inte avslöja. Men vi kommer att träffas så snart som möjligt efter den 14 augusti.
Den 9:e december delas priset ut under en ceremoni. Dagen efter upplöses föreningen.
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer