Bibliotekens Almedalen

29 jun 2019 • 2 min

I helgen inleds årets Almedalsvecka. Här är programpunkterna för biblioteksintresserade besökare på Gotland.

Donners plats, hjärtat av Almedalsveckan. Foto: Region Gotland.

För första gången på länge slår Almedalsveckan 2019 inget storleksrekord. Tvärtom är antalet evenemang i årets program nästan tusen färre än 2018.

Den som vill lyssna på diskussioner och samtal med koppling till bibliotek har ändå goda utsikter att gå sig trött i Visbys gränder.

Måndag

 • Frågan om forskningen behöver ett eget nationalbibliotek är utgångspunkt i ett samtal mellan Lars Burman, överbibliotekarie vid Uppsala universitetsbibliotek, och Lars Ilshammar, tillförordnad riksbibliotekarie. Svensk biblioteksförenings ordförande Johanna Hansson modererar.

Tisdag

 • Läsutveckling diskuteras i några seminarier. Digitaliseringen av förskola och skola problematiseras av en panel med bland andra hjärnforskaren Martin Ingvar, skoldebatten Isak Skogstad och författaren Lena Andersson.
 • Presentation av en undersökning om högläsningens status idag. I det efterföljande samtalet medverkar bland andra Anneli Glamsare från Läs- och skrivpedagogiskt centrum i Botkyrka och författaren Martin Widmark som tagit initiativ till stiftelsen En läsande klass.
 • Med utgångspunkt i erfarenheterna av det öppna bibliotekssystemet Koha hålls ett seminarium om öppen programvara. Arrangeras av branschföreningen Open Source Sweden.

Onsdag

 • Hur kan kommuner samarbeta, inte minst digitalt, kring biblioteksverksamhet? Region Västmanland är programpunktens exempel och regionens kulturutvecklare Karin Engström medverkar.
 • Hur ska den demokratiska rätten till information tillförsäkras alla? är grundfrågan i ett seminarium med utgångspunkt i förslaget till biblioteksstrategi. ”I detta samtal sätter vi fokus på funkis i strategiförslaget”, skriver arrangören Myndigheten för tillgängliga medier.
 • Biblioteken som nav för digital kompetens är rubriken för ett seminarium om folkbibliotekens roll i digitaliseringen. Bland de medverkande finns Eleonor Grenholm, samordnare för Digitalt först med användaren i fokus, Regionbibliotek Uppsala.
 • Speldesignlägret Game Jam är ett exempel från folkbiblioteken i Halland i ett seminarium om digitalt läsfrämjande.
 • Vid årsskiftet blir FN:s barnkonvention svensk lag – men hur ska den implementeras i till exempel biblioteksverksamhet? Seminarium med exempel från Örebro län och Sörmland.
 • Vilken betydelse kan biblioteken ha för samhällets digitalisering? Medverkar gör bland andra Rikard Jennische, bibliotekschef, Uppsala kommun, mediestrategen Brit Stakston och Statens medieråds direktör Anette Novak.
 • Samtal om kulturpolitikens ouppnådda mål och dess hotade legitimitet. Med bland andra Anja Dahlstedt, förste vice ordförande i Svensk biblioteksförening och kultur- och fritidsdirektör i Botkyrka.

Torsdag

 • Ett återkommande tema är riskerna för manipulerad information. Nätverket för artificiell intelligens och maskininlärning vid Lunds Universitet arrangerar ett seminarium med rubriken AI och fake news – vad kan vi vänta och vad kan vi göra?
 • Samtal om massmedierna frihet och ansvar i en polariserad tid och gränserna för fake news med bland andra Brit Stakston, Csaba Bene Perlenberg, ordförande i Publicistklubben Södra och Helle Klein, chefredaktör, Dagens Arbete.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min