Biblioteket på häktet i Örebro prisas
23 mar 2018 • 2 min
Biblioteket på häktet i Örebro har blivit utsett till årets arbetsplatsbibliotek av ABF och LO-förbunden. ”Det är riktigt kul och ett kvitto på att vi kämpat på bra och gjort biblioteket till ett rum som rymmer både böcker och bra samtal”, säger kriminalvårdaren Elisabeth Johansson.


”Häktet i Örebro får priset för att de har lyckats peppa såväl intagna som personal att läsa. Något som utvecklar ordförståelsen och lägger grunden för många goda samtal bland människor som oftast har en kort utbildningsbakgrund”.
Så lyder motiveringen till att biblioteket på häktet i Örebro utsetts till årets arbetsplatsbibliotek, ett pris som delas ut av ABF och LO-förbunden.

– Det är riktigt kul och ett kvitto på att vi kämpat på bra och gjort biblioteket till ett rum som rymmer både böcker och bra samtal, säger Elisabeth Johansson.
Hon jobbar som kriminalvårdare på häktet och har tillsammans med kollegan Christina Eriksson byggt upp biblioteket.
År 2004 fick de i uppdrag att köpa in böcker från bokrean, det blev en nystart för biblioteket som mestadels bestått av gamla och slitna böcker.
– Vi fick 3 500 kronor att handla för, det var ett jätteroligt uppdrag att köpa bra böcker. Efter det började vi röja i biblioteket som var väldigt nedgånget. Nu köper vi in böcker flera gånger per år, och förra året fick vi mer pengar att handla för, säger Elisabeth Johansson.
De har infört ett pluppsystem där varje genre har en egen färg. I övrigt finns inget katalogiseringssystem. De intagna, totalt finns 57 platser på häktet, får en gång i veckan besöka biblioteket tillsammans med personal. Även personalen får låna med sig böcker.
– Biblioteket har blivit riktigt uppskattat. Att komma dit blir ett miljöombyte för de intagna som annars tillbringar mycket tid i sina celler. Det blir bra diskussioner och samtalsämnen kring böckerna, speciellt bland ungdomarna. Man fångar upp dem där de är. En del som inte pratat så mycket tidigare brukar också börja öppna upp och berättar om hur deras situation ser ut.
Mest lånas det romaner, deckare och självbiografier.
– Det är många som aldrig läst en bok och då peppar vi dem att börja, säger Elisabeth Johansson.
Det finns ingen begränsad lånetid på böckerna. När de lästs klart lämnas de tillbaka i en låda och personalen går igenom dem så att de inte är förstörda eller innehåller några meddelanden till andra intagna.
Priset för årets arbetsplatsbibliotek delades ut tidigare i veckan av läsambassadör Johan Anderblad. Biblioteket fick då ett diplom samt en vinstsumma på 10 000 kronor för att köpa in böcker och 10 000 kronor för författarbesök.
– ABF arbetar varje dag för att människor ska få tillgång till språket oavsett hur många böcker det stod i bokhyllan under uppväxten. Arbetsplatsbibliotek spelar en viktig roll för att stimulera läslust i vardagen, säger Robert Aslan, facklig-politiskt ansvarig på ABF, i ett pressmeddelande.
Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer