Bibliotekets koncept populärt i Bankeryd

3 mar 2017 • < 1 min

När Bankeryds bibliotek flyttade in till centrum började man kalla sig för ”Bankeryds vardagsrum” och nu hakar kommunen på. I samband med att centrum görs om har man utgått från bibliotekets koncept och skapat bland annat en hall och ett kök.

Bibliotekets låntagare diskuterar omgörningen. Foto: Bankeryds bibliotek
Bibliotekets låntagare diskuterar omgörningen. Foto: Bankeryds bibliotek

För 1,5 år sedan flyttade Bankeryds bibliotek in till centrum efter att ha hållit till i en skola där man inte var lika tillgänglig för allmänheten. I samband med flytten började man kalla biblioteket för ett ”vardagsrum”. Tanken var att biblioteket skulle bli mer lättillgängligt och på så sätt locka fler besökare.

– Det har vi lyckats med. Vi har blivit en riktigt välbesökt mötesplats och har drygt 6000 besökare varje månad, vilket är en bra siffra för lilla Bankeryd där det bor drygt 9000 personer, säger Charlotta Boström, verksamhetssamordnare vid Bankeryds bibliotek.

Nu hakar resten av centrum på. I det nya projektet ”Liv i centrum” så vill man förvandla stadskärnan till en plats med bland annat fler mötesplatser. Med inspiration från biblioteket har man utsett flera viktiga platser och byggnader till bland annat hall, kök och matsal. Tanken är att binda samman centrum som i dag kan upplevas utspritt.

– Det är mycket positivt att hela centrum knyts ihop utifrån bibliotekets koncept. Jag tror att vi kommer att bli en ännu tydligare mötesplats framöver, säger Charlotta Boström som är stolt över bibliotekets utveckling de senaste åren.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min