Bokcirklar.se räddas av nya aktörer

14 feb 2017 • < 1 min

Bokcirklar.se har hotats av nedläggning men från och med 1 mars tar Kultur i Väst och några andra aktörer över. Nu satsar man bland annat på att få igång större engagemang på kommunbiblioteken.

Gunnar Südow, Kultur i Väst. Foto: Fredrik Svedemyr/Kultur i Väst
Gunnar Südow, Kultur i Väst. Foto: Fredrik Svedemyr/Kultur i Väst

Sajten Bokcirklar.se startades 2007 och har sedan 2010 drivits av Sveriges länsbibliotek med stöd från Statens kulturråd. Men i höstas beslutade Bokcirklars styrgrupp att lägga ner webbplatsen eftersom man inte fick nya medel.

– Då började användarna att höra av sig. Det visade sig att många ville ha kvar Bokcirklar. Sajten har varit  bibliotekens och allmänhetens chans att diskutera fritt utan att behöva sociala medier som exempelvis Facebook. En helt icke-kommersiell plattform, säger Gunnar Südow som varit med i styrgruppen sedan 2010 och även är litteraturkonsulent på Kultur i Väst.

Från och med 1 mars tar Kultur i Väst över driften av sajten. Det redaktionella delen ansvarar Göteborgs stadsbibliotek, Regionbibliotek Halland och Litteraturbanken för. Men man välkomnar att fler engagerar sig.

Idag har sajten drygt 2400 medlemmar och cirka 240 cirklar är igång.

Till en början kommer inga större förändringar att ske på Bokcirklar.se.

– Men framöver vill vi få igång mer verksamhet på de stora kommunbiblioteken, fler som engagerar sig och som står för läsecirklar både i biblioteken och digitalt. Och sen att det blir synergieffekter av läsfrämjande – du får ett boktips från Boktips.net, lyssnar på inledningen på Bokpuffen.se, du läser den digitalt i Litteraturbanken.se och cirklar om den på Bokcirklar.se.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min