Bokcirklar.se räddas av nya aktörer

14 feb 2017 • < 1 min

Bokcirklar.se har hotats av nedläggning men från och med 1 mars tar Kultur i Väst och några andra aktörer över. Nu satsar man bland annat på att få igång större engagemang på kommunbiblioteken.

Gunnar Südow, Kultur i Väst. Foto: Fredrik Svedemyr/Kultur i Väst
Gunnar Südow, Kultur i Väst. Foto: Fredrik Svedemyr/Kultur i Väst

Sajten Bokcirklar.se startades 2007 och har sedan 2010 drivits av Sveriges länsbibliotek med stöd från Statens kulturråd. Men i höstas beslutade Bokcirklars styrgrupp att lägga ner webbplatsen eftersom man inte fick nya medel.

– Då började användarna att höra av sig. Det visade sig att många ville ha kvar Bokcirklar. Sajten har varit  bibliotekens och allmänhetens chans att diskutera fritt utan att behöva sociala medier som exempelvis Facebook. En helt icke-kommersiell plattform, säger Gunnar Südow som varit med i styrgruppen sedan 2010 och även är litteraturkonsulent på Kultur i Väst.

Från och med 1 mars tar Kultur i Väst över driften av sajten. Det redaktionella delen ansvarar Göteborgs stadsbibliotek, Regionbibliotek Halland och Litteraturbanken för. Men man välkomnar att fler engagerar sig.

Idag har sajten drygt 2400 medlemmar och cirka 240 cirklar är igång.

Till en början kommer inga större förändringar att ske på Bokcirklar.se.

– Men framöver vill vi få igång mer verksamhet på de stora kommunbiblioteken, fler som engagerar sig och som står för läsecirklar både i biblioteken och digitalt. Och sen att det blir synergieffekter av läsfrämjande – du får ett boktips från Boktips.net, lyssnar på inledningen på Bokpuffen.se, du läser den digitalt i Litteraturbanken.se och cirklar om den på Bokcirklar.se.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min