Dagspressen kämpar vidare

21 aug 2013 • < 1 min

Rykten om dagstidningens snara död återkommer och motbevisas lika ofta. Översikten World Press Trends från World Association of Newspapers and...

Rykten om dagstidningens snara död återkommer och motbevisas lika ofta. Översikten World Press Trends från World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA) visar att de tryckta dagstidningarna i västvärlden visserligen minskar, men globalt har minskningen bromsat till bara 0,9 procent mellan 2011 och 2012. Minskat mest har Nordamerika (6,6 procent) och Europa (väst 5,3 procent, öst 8,2 procent). Även Nordafrika och Mellanöstern har minskat något, från en tidigare kraftig ökning under fem år (+9,8 procent – +10,5 procent). I Asien, Australien, Nya Zealand och Latinamerika har tidningsläsarna blivit fler. Växande ekonomisk, kulturell och social utveckling i många länder utanför västvärlden ger fler tidningsläsare.

Kommer de tryckta dagstidningarna att vara kvar i framtiden? Trots allt läser mer än hälften av jordens vuxna befolkning dagligen dagstidningar, 2,5 miljarder läser i tryckt form och fler än 600 miljoner gör det i digitalt. Upplagor och annonsintäkter varierar naturligtvis mycket över världen. Dagstidningarnas övergång till digital form ökar snabbare än någonsin. Den svåraste utmaningen för tidningsvärlden är att få allmänheten att läsa dagstidningar digitalt och samtidigt betala för kvalificerad journalistik. Som många debattörer har påpekat är den tryckta eller digitala dagstidningen och tidskriften till för dem som känner sig delaktiga i samhället och har råd att betala.

Enligt WAN-IFRA visar data från Mellanöstern att det lönar sig att satsa på kvinnliga läsare, åtminstone i dessa länder. Där läskunnigheten ökar, ökar också andelen kvinnliga läsare. I Irak är en tredjedel av läsarna kvinnor, i Kuwait läser fler kvinnor än män tidningar. Att appellera till kvinnor är en nyckel till framgång, menar WAN-IFRA. Läskunnigheten varierar dock mycket bland befolkningen i Mellanöstern – från 5 procent i Irak till 70 procent i Förenade Arabemiratet och Kuwait.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Är biblioteken inkluderande på riktigt?

Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.

12 jun 2025 • 4 min

Reportage

De sätter ord på kriget

Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.

4 jun 2025 • 6 min