Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
5 maj 2015 • 2 min
Chicago blir staden som får skryta om att vara hemvist för Obamas presidentbibliotek, erfar nyhetsbyrån AP. Det stod mellan tio kandidater,...
Chicago blir staden som får skryta om att vara hemvist för Obamas presidentbibliotek, erfar nyhetsbyrån AP. Det stod mellan tio kandidater, men mycket tyder på att det blir University of Chicago som får äran att förvalta det politiska arvet efter att Obama lämnar Vita huset 2017.
Valet står nu emellan fyra högskolor, som är utvalda av Barack Obama-stiftelsen. Det är Hawaii, Columbia i New York, University of Illinois, Chicago och University of Chicago. Det officiella beslutet har dock ännu inte tagits.
Barack Obama är själv född på Hawaii, har studerat på Columbia och undervisat på University of Chicago.
Varje president i USA, sedan Herbert Hoover har fått ett bibliotek uppkallat efter sig, så kallat presidentbibliotek. Syftet med biblioteken är att samla och tillgängliggöra tidningar, protokoll och annat historiskt material om alla amerikanska presidenter. Det är NARA (National Archives and Records Administration) som står bakom presidentbiblioteken.
Här finns några av presidentbiblioteken:
George W. Bush
George W. Bush Presidential Center, Dallas, Texas
Bill Clinton
William J. Clinton Presidential Center and Park, Little Rock, Arkansas
George H. W. Bush
George Bush Presidential Library & Museum, College Station, Texas
Ronald Reagan
Ronald Reagan Presidential Library, Simi Valley, California
Jimmy Carter
Jimmy Carter Library and Museum, Atlanta, Georgia
Gerald R. Ford
Gerald R. Ford Museum, Grand Rapids, Michigan och Gerald R. Ford Presidential Library, Ann Arbor, Michigan
Richard Nixon
Richard Nixon Presidential Library and Museum, Yorba Linda, Californa
John F. Kennedy
John F. Kennedy Presidential Library & Museum, Boston, Massachusetts
Franklin D. Roosevelt
Franklin D. Roosevelt Presidential Library and Museum, Hyde Park, New York
Alla presidentbibliotek hittar du här.
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Försäljningen av ny kurslitteratur har på kort tid sjunkit kraftigt. En förklaring är missbruk av Legimus, enligt Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall.
18 dec 2024 • 2 min
MTM:s talbokstjänst Legimus kritiseras hårt. Beslutet att införa kryptering av ljudfilerna avfärdas som verkningslöst. I stället borde MTM helt avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats, anser organisationen Läromedelsföretagen.
17 dec 2024 • 5 min
0 kommentarer