Här får Barack Obama sitt bibliotek

5 maj 2015 • 2 min

Chicago blir staden som får skryta om att vara hemvist för Obamas presidentbibliotek, erfar nyhetsbyrån AP. Det stod mellan tio kandidater,...

barack-hussein-obama-litenChicago blir staden som får skryta om att vara hemvist för Obamas presidentbibliotek, erfar nyhetsbyrån AP. Det stod mellan tio kandidater, men mycket tyder på att det blir University of Chicago som får äran att förvalta det politiska arvet efter att Obama lämnar Vita huset 2017.

Valet står nu emellan fyra högskolor, som är utvalda av Barack Obama-stiftelsen. Det är Hawaii, Columbia i New York, University of Illinois, Chicago och University of Chicago. Det officiella beslutet har dock ännu inte tagits.

Barack Obama är själv född på Hawaii, har studerat på Columbia och undervisat på University of Chicago.

Varje president i USA, sedan Herbert Hoover har fått ett bibliotek uppkallat efter sig, så kallat presidentbibliotek. Syftet med biblioteken är att samla och tillgängliggöra tidningar, protokoll och annat historiskt material om alla amerikanska presidenter. Det är NARA (National Archives and Records Administration) som står bakom presidentbiblioteken.

Här finns några av presidentbiblioteken:

George W. Bush
George W. Bush Presidential Center, Dallas, Texas

Bill Clinton
William J. Clinton Presidential Center and Park, Little Rock, Arkansas

George H. W. Bush
George Bush Presidential Library & Museum, College Station, Texas

Ronald Reagan
Ronald Reagan Presidential Library, Simi Valley, California

Jimmy Carter
Jimmy Carter Library and Museum, Atlanta, Georgia

Gerald R. Ford
Gerald R. Ford Museum, Grand Rapids, Michigan och Gerald R. Ford Presidential Library, Ann Arbor, Michigan

Richard Nixon
Richard Nixon Presidential Library and Museum, Yorba Linda, Californa

John F. Kennedy
John F. Kennedy Presidential Library & Museum, Boston, Massachusetts

Franklin D. Roosevelt
Franklin D. Roosevelt Presidential Library and Museum, Hyde Park, New York

Alla presidentbibliotek hittar du här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min