Här får Barack Obama sitt bibliotek

5 maj 2015 • 2 min

Chicago blir staden som får skryta om att vara hemvist för Obamas presidentbibliotek, erfar nyhetsbyrån AP. Det stod mellan tio kandidater,...

barack-hussein-obama-litenChicago blir staden som får skryta om att vara hemvist för Obamas presidentbibliotek, erfar nyhetsbyrån AP. Det stod mellan tio kandidater, men mycket tyder på att det blir University of Chicago som får äran att förvalta det politiska arvet efter att Obama lämnar Vita huset 2017.

Valet står nu emellan fyra högskolor, som är utvalda av Barack Obama-stiftelsen. Det är Hawaii, Columbia i New York, University of Illinois, Chicago och University of Chicago. Det officiella beslutet har dock ännu inte tagits.

Barack Obama är själv född på Hawaii, har studerat på Columbia och undervisat på University of Chicago.

Varje president i USA, sedan Herbert Hoover har fått ett bibliotek uppkallat efter sig, så kallat presidentbibliotek. Syftet med biblioteken är att samla och tillgängliggöra tidningar, protokoll och annat historiskt material om alla amerikanska presidenter. Det är NARA (National Archives and Records Administration) som står bakom presidentbiblioteken.

Här finns några av presidentbiblioteken:

George W. Bush
George W. Bush Presidential Center, Dallas, Texas

Bill Clinton
William J. Clinton Presidential Center and Park, Little Rock, Arkansas

George H. W. Bush
George Bush Presidential Library & Museum, College Station, Texas

Ronald Reagan
Ronald Reagan Presidential Library, Simi Valley, California

Jimmy Carter
Jimmy Carter Library and Museum, Atlanta, Georgia

Gerald R. Ford
Gerald R. Ford Museum, Grand Rapids, Michigan och Gerald R. Ford Presidential Library, Ann Arbor, Michigan

Richard Nixon
Richard Nixon Presidential Library and Museum, Yorba Linda, Californa

John F. Kennedy
John F. Kennedy Presidential Library & Museum, Boston, Massachusetts

Franklin D. Roosevelt
Franklin D. Roosevelt Presidential Library and Museum, Hyde Park, New York

Alla presidentbibliotek hittar du här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min