Donerad dagbok om GAN:s hemliga liv

2 apr 2015 • < 1 min

Den sista av Lundakonstnären GAN:s bevarade dagböcker har donerats till Universitetsbiblioteket vid Lunds universitet. I den tidigare censurerade dagboken skriver...

gan bukowskisDen sista av Lundakonstnären GAN:s bevarade dagböcker har donerats till Universitetsbiblioteket vid Lunds universitet. I den tidigare censurerade dagboken skriver GAN, Gösta Adrian-Nilsson, öppet om sin homosexualitet.


Det är GAN-forskaren Jan Ahlstrand, tidigare chef för Skissernas museum, som enligt tidningen Norra Skåne överlämnat en brevsamling och dagbok nummer 25 till Universitetsbibliotekets samling av GAN-material. Donationen görs i samband med att det är 50 år sedan Lundakonstnären gick bort.

Dagböckerna ger en inblick i Gösta Adrians-Nilssons liv och konstnärskap. Innehållet ska enligt Jan Ahlstrand ha varit så känsligt att GAN censurerade sina dagböcker 1939, eftersom de innehåller detaljerade beskrivningar av konstnärens liv och homosexualitet.

GAN:s förbjudna homosexualitet är, enligt Jan Ahlstrand, förklaringen till att han målade alla dessa ”homoerotiska målningar av matroser och sjömän”. Att homosexualiteten var förbjuden ”triggade”, och konstnärskapet är ”på detta sätt unikt i den europeiska modernismens historia.”

Finnsagan, en gobeläng skapad av GAN, har också i dagarna återfått sin plats i Tegnérsalen i Universitetsbiblioteket, UB.

Gösta Adrian-Nilsson, eller signaturen GAN, föddes den 2 april 1884 och dog den 29 mars 1965. I dag råder det närmast GAN-feber på auktionshusen och hans verk, ofta med en speciell blandning av expressionism, futurism och kubism, säljs för miljonbelopp. GAN:s ”homoerotiska oljor” väcker särskilt köpintresse.

 

Foto: Bukowskis

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min