Donerad dagbok om GAN:s hemliga liv

2 apr 2015 • < 1 min

Den sista av Lundakonstnären GAN:s bevarade dagböcker har donerats till Universitetsbiblioteket vid Lunds universitet. I den tidigare censurerade dagboken skriver...

gan bukowskisDen sista av Lundakonstnären GAN:s bevarade dagböcker har donerats till Universitetsbiblioteket vid Lunds universitet. I den tidigare censurerade dagboken skriver GAN, Gösta Adrian-Nilsson, öppet om sin homosexualitet.


Det är GAN-forskaren Jan Ahlstrand, tidigare chef för Skissernas museum, som enligt tidningen Norra Skåne överlämnat en brevsamling och dagbok nummer 25 till Universitetsbibliotekets samling av GAN-material. Donationen görs i samband med att det är 50 år sedan Lundakonstnären gick bort.

Dagböckerna ger en inblick i Gösta Adrians-Nilssons liv och konstnärskap. Innehållet ska enligt Jan Ahlstrand ha varit så känsligt att GAN censurerade sina dagböcker 1939, eftersom de innehåller detaljerade beskrivningar av konstnärens liv och homosexualitet.

GAN:s förbjudna homosexualitet är, enligt Jan Ahlstrand, förklaringen till att han målade alla dessa ”homoerotiska målningar av matroser och sjömän”. Att homosexualiteten var förbjuden ”triggade”, och konstnärskapet är ”på detta sätt unikt i den europeiska modernismens historia.”

Finnsagan, en gobeläng skapad av GAN, har också i dagarna återfått sin plats i Tegnérsalen i Universitetsbiblioteket, UB.

Gösta Adrian-Nilsson, eller signaturen GAN, föddes den 2 april 1884 och dog den 29 mars 1965. I dag råder det närmast GAN-feber på auktionshusen och hans verk, ofta med en speciell blandning av expressionism, futurism och kubism, säljs för miljonbelopp. GAN:s ”homoerotiska oljor” väcker särskilt köpintresse.

 

Foto: Bukowskis

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

KB: Kostnaderna en tickande bomb

Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

13 sep 2023 • 2 min