Donerad dagbok om GAN:s hemliga liv

2 apr 2015 • < 1 min

Den sista av Lundakonstnären GAN:s bevarade dagböcker har donerats till Universitetsbiblioteket vid Lunds universitet. I den tidigare censurerade dagboken skriver...

gan bukowskisDen sista av Lundakonstnären GAN:s bevarade dagböcker har donerats till Universitetsbiblioteket vid Lunds universitet. I den tidigare censurerade dagboken skriver GAN, Gösta Adrian-Nilsson, öppet om sin homosexualitet.


Det är GAN-forskaren Jan Ahlstrand, tidigare chef för Skissernas museum, som enligt tidningen Norra Skåne överlämnat en brevsamling och dagbok nummer 25 till Universitetsbibliotekets samling av GAN-material. Donationen görs i samband med att det är 50 år sedan Lundakonstnären gick bort.

Dagböckerna ger en inblick i Gösta Adrians-Nilssons liv och konstnärskap. Innehållet ska enligt Jan Ahlstrand ha varit så känsligt att GAN censurerade sina dagböcker 1939, eftersom de innehåller detaljerade beskrivningar av konstnärens liv och homosexualitet.

GAN:s förbjudna homosexualitet är, enligt Jan Ahlstrand, förklaringen till att han målade alla dessa ”homoerotiska målningar av matroser och sjömän”. Att homosexualiteten var förbjuden ”triggade”, och konstnärskapet är ”på detta sätt unikt i den europeiska modernismens historia.”

Finnsagan, en gobeläng skapad av GAN, har också i dagarna återfått sin plats i Tegnérsalen i Universitetsbiblioteket, UB.

Gösta Adrian-Nilsson, eller signaturen GAN, föddes den 2 april 1884 och dog den 29 mars 1965. I dag råder det närmast GAN-feber på auktionshusen och hans verk, ofta med en speciell blandning av expressionism, futurism och kubism, säljs för miljonbelopp. GAN:s ”homoerotiska oljor” väcker särskilt köpintresse.

 

Foto: Bukowskis

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min