Donerad dagbok om GAN:s hemliga liv

2 apr 2015 • < 1 min

Den sista av Lundakonstnären GAN:s bevarade dagböcker har donerats till Universitetsbiblioteket vid Lunds universitet. I den tidigare censurerade dagboken skriver...

gan bukowskisDen sista av Lundakonstnären GAN:s bevarade dagböcker har donerats till Universitetsbiblioteket vid Lunds universitet. I den tidigare censurerade dagboken skriver GAN, Gösta Adrian-Nilsson, öppet om sin homosexualitet.


Det är GAN-forskaren Jan Ahlstrand, tidigare chef för Skissernas museum, som enligt tidningen Norra Skåne överlämnat en brevsamling och dagbok nummer 25 till Universitetsbibliotekets samling av GAN-material. Donationen görs i samband med att det är 50 år sedan Lundakonstnären gick bort.

Dagböckerna ger en inblick i Gösta Adrians-Nilssons liv och konstnärskap. Innehållet ska enligt Jan Ahlstrand ha varit så känsligt att GAN censurerade sina dagböcker 1939, eftersom de innehåller detaljerade beskrivningar av konstnärens liv och homosexualitet.

GAN:s förbjudna homosexualitet är, enligt Jan Ahlstrand, förklaringen till att han målade alla dessa ”homoerotiska målningar av matroser och sjömän”. Att homosexualiteten var förbjuden ”triggade”, och konstnärskapet är ”på detta sätt unikt i den europeiska modernismens historia.”

Finnsagan, en gobeläng skapad av GAN, har också i dagarna återfått sin plats i Tegnérsalen i Universitetsbiblioteket, UB.

Gösta Adrian-Nilsson, eller signaturen GAN, föddes den 2 april 1884 och dog den 29 mars 1965. I dag råder det närmast GAN-feber på auktionshusen och hans verk, ofta med en speciell blandning av expressionism, futurism och kubism, säljs för miljonbelopp. GAN:s ”homoerotiska oljor” väcker särskilt köpintresse.

 

Foto: Bukowskis

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min