Elevernas brev fick inga svar
24 feb 2016 • 2 min
Barnen protesterade med teckningar – men biblioteksfilialen på Lorensbergaskolan i Ludvika stängde ändå. Kvar finns ett låst rum utan bemanning.

Lina Ehrin jobbade som skolbibliotekarie på Lorensbergaskolan när beskedet kom i januari 2015. Kommunen måste spara och folkbibliotekets filial på skolan skulle läggas ner till sommaren.
– Jag blev orolig för mitt och min kollegas jobb och undrade hur det skulle bli för eleverna och alla förskolor runtomkring. Och vad som skulle hända med allt samarbete vi byggt upp, säger Lina Ehrin.
Eleverna blev ledsna och protesterade genom att skriva brev och rita teckningar som personalen skickade till politikerna i kultur- och fritidsnämnden. Svaret blev att skolbiblioteket skulle bli kvar, men inte i den form eleverna var vana vid.
– Jag tror inte att de förstod vad de lade ner, vad skillnaden mellan ett skolbibliotek och ett integrerat bibliotek är; bemanningen, öppet-tiderna och tillgängligheten.
Lina ehrin berättar att Lorensberga bibliotek var öppet hela dagarna och eleverna utnyttjade det före, under och efter skolan. Nu består skolbiblioteket av ett låst rum utan bemanning som lärarna öppnar för eleverna. Kvar finns barn-, ungdoms- och faktaböcker.
– Läsfrämjandet gynnas inte av det här. Barnen har fått sämre tillgång till böcker och kanske minskar läsintresset när det inte finns någon där som kan locka med böcker, som -säger att om du gillar deckare så kan du läsa den här eller den där, säger Lina Ehrin.
Susanne Andersson (s), vice ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Ludvika, säger att kommunen har tvingats spara på flera områden under det senaste året. Lorensbergaskolan hade också behov av lokalerna.
– Det är inte roligt att ta sådana här beslut, helst skulle vi bara utveckla saker, både kultur och idrott. Men eftersom vi har ett fint huvudbibliotek i centrala Ludvika kändes det inte nattsvart att ta bort det här, säger hon.
Susanne Andersson menar också att Ludvika är en mindre stad som inte kan ha filialer överallt.
– Det är även skolans ansvar att hålla ett skolbibliotek, kultur- och fritidsnämnden har ansvar för folkbiblioteket. Skolan fick behålla böcker och inredning, så de fick en bra start.
Hur ser du på att barnen protesterade med teckningar?
– Det är bra att barn engagerar sig i samhällsfrågor, även om det här blev negativt för dem.
Lina Ehrin förstår delvis politikerna, det är svåra ekonomiska tider och många skolor läggs ner. Samtidigt tycker hon att skolbiblioteket är fel sak att spara på.
– Det handlar om så otroligt lite pengar. Båda tjänsterna finns kvar, jag jobbar på huvud-biblioteket och min kollega fick ett annat jobb inom förvaltningen. Skolan har också kvar lokalerna. Jag har svårt att förstå vari besparingarna låg.
Idag samarbetar Lorensbergaskolan med huvudbiblioteket i Ludvika och Lina Ehrin tar emot sina gamla klasser där. Men hon säger att eleverna har långt att åka och inte får komma lika ofta.
– Det blir ytterligare en barriär, tidigare kunde eleverna bara slinka ner utan att ens behöva ta av sig skorna. De frågar mig när vi ska öppna igen, och jag säger att vi nog inte kommer att göra det.
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer