Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
30 maj 2012 • 2 min
Nyheter från USA: Library of Congress arrangerar sin årliga bokfestival i september och i dagarna har ALA (American Library Association)...
Nyheter från USA: Library of Congress arrangerar sin årliga bokfestival i september och i dagarna har ALA (American Library Association) släppt en rapport om e-böcker: E-content: The Digital Dialogue. Philip Roth, Mario Vargas Llosa, Patricia Cornwell och Jeffrey Eugenides är några av de mer än 100 författare som kommer att delta i Library of Congress bokfestival den 22-23 september i år. Library of Congress National Book Festival är ett årligt evenemang – 2012 års festival är den tolfte i raden – som är gratis och öppen för allmänheten.
The Library of Congress i Washington är USA:s äldsta federala kulturinstitution och kunskapsbank med stora och unika samlingar och integrerade resurser, varav flera kan nås via bibliotekets hemsida.
Till årets bokfestival väntas omkring 200 000 besökare som får möta författare, poeter och illustratörer, få böcker signerade och delta i olika aktiviteter. I en av de många paviljongerna kommer Library of Congress att visa upp skatter från bibliotekets stora online-samlingar, i en annan paviljong fokuserar man på USA som nation med ett litterärt utbud som representerar USA:s många stater och territorier.
Årets upplaga av Library of Congress National Book Festival är en del i en större satsning som Library of Congress gör i år och nästa år: ”Celebration of The Book”. Firandet kommer att omfatta flera arrangemang samt en utställning – Books that Shaped America – som öppnar i slutet av juni i bibliotekets Thomas Jefferson-byggnad. ”Bokens roll som förmedlare av kunskap mellan människor och från generation till generation, är unik och oersättlig”, menar James H. Billington, överbibliotekarie vid Library of Congress.
Huruvida programmet rymmer någon punkt om informations- och yttrandefrihet på bibliotekshyllorna – inte minst med tanke på de försök som görs hela tiden runt om i USA för att få bort ”anstötliga” böcker från biblioteken – förtäljer inte historien. Men man kan ju hoppas. Liksom man kan hoppas på att åtminstone någon diskussion förs i detta fina firande, där Barak Obama med fru ska vara hedersordföranden, som tar upp det faktum att flera av de stora tunga förlagen i USA vägrar sälja e-böcker till biblioteken.
Om detta handlar för övrigt en nysläppt rapport från ALA (American Library Association): E-content: The Digital Dialogue.
Rapporten tar upp viktiga frågor som är grundläggande för en rättvis tillgång till digitalt innehåll via de amerikanska biblioteken. I rapporten utforskar flera författare det oreglerade och splittrade litterära landskap i vilket flera stora förlag vägrar att sälja e-böcker till bibliotek; undersöker hur patentskyddade plattformar fragmentariserar det kulturella arvet och hur läsarnas integritet äventyras.
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer