Festival och rapport om e-böcker
30 maj 2012 • 2 min
Nyheter från USA: Library of Congress arrangerar sin årliga bokfestival i september och i dagarna har ALA (American Library Association)...
Nyheter från USA: Library of Congress arrangerar sin årliga bokfestival i september och i dagarna har ALA (American Library Association) släppt en rapport om e-böcker: E-content: The Digital Dialogue. Philip Roth, Mario Vargas Llosa, Patricia Cornwell och Jeffrey Eugenides är några av de mer än 100 författare som kommer att delta i Library of Congress bokfestival den 22-23 september i år. Library of Congress National Book Festival är ett årligt evenemang – 2012 års festival är den tolfte i raden – som är gratis och öppen för allmänheten.
The Library of Congress i Washington är USA:s äldsta federala kulturinstitution och kunskapsbank med stora och unika samlingar och integrerade resurser, varav flera kan nås via bibliotekets hemsida.
Till årets bokfestival väntas omkring 200 000 besökare som får möta författare, poeter och illustratörer, få böcker signerade och delta i olika aktiviteter. I en av de många paviljongerna kommer Library of Congress att visa upp skatter från bibliotekets stora online-samlingar, i en annan paviljong fokuserar man på USA som nation med ett litterärt utbud som representerar USA:s många stater och territorier.
Årets upplaga av Library of Congress National Book Festival är en del i en större satsning som Library of Congress gör i år och nästa år: ”Celebration of The Book”. Firandet kommer att omfatta flera arrangemang samt en utställning – Books that Shaped America – som öppnar i slutet av juni i bibliotekets Thomas Jefferson-byggnad. ”Bokens roll som förmedlare av kunskap mellan människor och från generation till generation, är unik och oersättlig”, menar James H. Billington, överbibliotekarie vid Library of Congress.
Huruvida programmet rymmer någon punkt om informations- och yttrandefrihet på bibliotekshyllorna – inte minst med tanke på de försök som görs hela tiden runt om i USA för att få bort ”anstötliga” böcker från biblioteken – förtäljer inte historien. Men man kan ju hoppas. Liksom man kan hoppas på att åtminstone någon diskussion förs i detta fina firande, där Barak Obama med fru ska vara hedersordföranden, som tar upp det faktum att flera av de stora tunga förlagen i USA vägrar sälja e-böcker till biblioteken.
Om detta handlar för övrigt en nysläppt rapport från ALA (American Library Association): E-content: The Digital Dialogue.
Rapporten tar upp viktiga frågor som är grundläggande för en rättvis tillgång till digitalt innehåll via de amerikanska biblioteken. I rapporten utforskar flera författare det oreglerade och splittrade litterära landskap i vilket flera stora förlag vägrar att sälja e-böcker till bibliotek; undersöker hur patentskyddade plattformar fragmentariserar det kulturella arvet och hur läsarnas integritet äventyras.
Senaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer