Författare kritiserar strategin

12 apr 2018 • < 1 min

I ett sextonsidigt dokument från den 5 mars kritiserar Sveriges författarförbund den nationella biblioteksstrategin och dess rapport Den femte statsmakten. Först och främst för att de inte involverat författarna, översättarna och dramatikerna i processen kring framtidens bibliotek. 

Den fysiska boken saknas alltför mycket i rapporten, menar förbundet som tycker att strategin rundar värden som de uppfattar som centrala: att biblioteken är platsen där de litterära verken görs tillgängliga för alla och att bibliotekens arbete med detta utgör ett viktigt demokratiskt uppdrag.

Författarförbundet kritiserar att biblioteken allt mer styrs av ”en kommersiell inköps- och programpolicy” och av ”New public management”, att den svårare litteraturen trängs ut av ”kändisar” och att det är fel väg om man vill verka för det demokratiska samhällets utveckling. Några exempel som tas upp är att de så kallade Kulturrådsböckerna som får statligt stöd för kvalitet och distribueras fritt till biblioteken inte tas tillvara tillfredsställande och att klassiker gallras ut.

Du som vill läsa hela dokumentet hittar det på Författarförbundets hemsida.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min