Månadens uppsats

17 jan 2014 • < 1 min

Biblioteken vill främst använda Facebook för att skapa dialog med sina användare. Men det visar sig svårt att få till...

Biblioteken vill främst använda Facebook för att skapa dialog med sina användare. Men det visar sig svårt att få till den sortens ömsesidighet. Det resulterar i att bibliotekens egna Facebooksidor oftast handlar om envägskommunikation, information och marknadsföring.

 I sin uppsats ”Biblioteket på Facebook. En studie av hur akademiska bibliotek och folkbibliotek i Sverige använder sig av Facebook” har Anna-Karin Engqvist Jonsson undersökt 67 bibliotek och deras Facebooksidor. Analysen som omfattar 27 akademiska bibliotek och 40 folkbibliotek visar bland annat svårigheterna när det gäller att upprätta den eftersträvade dialogen.

De intervjuade bibliotekarierna uppger att de verkligen anstränger sig för att deras inlägg ska generera kommentarer, men att detta sällan lyckas.

Engqvist Jonsson gjorde sina observationer under mars månad 2012, då det publicerades sammanlagt 1 214 inlägg på de 67 bibliotekens Facebooksidor. Genomsnittet var 18,1 inlägg per bibliotek, fyra bibliotek gjorde inga inlägg alls under denna månad, sexton bibliotek åstadkom färre än fem inlägg medan tretton bibliotek uppdaterade sin sida med ett eller flera inlägg per dag. Av de 1 214 inlägg som biblioteken stod för resulterade endast tio procent i kommentarer. Bibliotekens användare gjorde under observationsmånaden totalt 38 inlägg, mindre än 0,5 inlägg per bibliotek.

Undersökningen omfattar också enkäter bland annat om anledningen till varför biblioteken alls ska ha en egen Facebook-sida. En majoritet svarar att det viktigaste skälet är att ”föra dialog med användarna”. 

Läs mer i  BBL  nr 1 2014.  

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min