Månadens uppsats

17 jan 2014 • < 1 min

Biblioteken vill främst använda Facebook för att skapa dialog med sina användare. Men det visar sig svårt att få till...

Biblioteken vill främst använda Facebook för att skapa dialog med sina användare. Men det visar sig svårt att få till den sortens ömsesidighet. Det resulterar i att bibliotekens egna Facebooksidor oftast handlar om envägskommunikation, information och marknadsföring.

 I sin uppsats ”Biblioteket på Facebook. En studie av hur akademiska bibliotek och folkbibliotek i Sverige använder sig av Facebook” har Anna-Karin Engqvist Jonsson undersökt 67 bibliotek och deras Facebooksidor. Analysen som omfattar 27 akademiska bibliotek och 40 folkbibliotek visar bland annat svårigheterna när det gäller att upprätta den eftersträvade dialogen.

De intervjuade bibliotekarierna uppger att de verkligen anstränger sig för att deras inlägg ska generera kommentarer, men att detta sällan lyckas.

Engqvist Jonsson gjorde sina observationer under mars månad 2012, då det publicerades sammanlagt 1 214 inlägg på de 67 bibliotekens Facebooksidor. Genomsnittet var 18,1 inlägg per bibliotek, fyra bibliotek gjorde inga inlägg alls under denna månad, sexton bibliotek åstadkom färre än fem inlägg medan tretton bibliotek uppdaterade sin sida med ett eller flera inlägg per dag. Av de 1 214 inlägg som biblioteken stod för resulterade endast tio procent i kommentarer. Bibliotekens användare gjorde under observationsmånaden totalt 38 inlägg, mindre än 0,5 inlägg per bibliotek.

Undersökningen omfattar också enkäter bland annat om anledningen till varför biblioteken alls ska ha en egen Facebook-sida. En majoritet svarar att det viktigaste skälet är att ”föra dialog med användarna”. 

Läs mer i  BBL  nr 1 2014.  

0 kommentarer

Senaste nytt

Forskning

Nytt ljus på lärosätesbiblioteken

Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."

11 okt 2024 • 2 min

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 4 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min