Frågespalt intar scenen

10 jun 2019 • 2 min

Fem författare fick skrivkramp och ville ha några att skriva till. Nu besvarar de, i poetisk form, människors livsfrågor.

Författarna och konstnärerna bakom Since you asked, från vänster: Linnéa Enström, Ida Zidore, Saana Kotila, Agnes Olsson och Julia Granberg. Foto: Since you asked

Går du och bär på en livsfråga, stor eller liten, utan att veta till vem du ska ställa den? Då borde du kolla upp webbsidan ­. Där svarar författarna och konstnärerna Linneá Enström, Ida Zidore, Saana Kotila, Agnes Olsson och Julia Granberg på läsarfrågor om allt från vad som är livets mening till vem som vinner hockeyligan.

– Ofta när jag får en fråga skickad till mig tolkar jag den först bokstavligt, för att sedan kanske snarare ­inspireras av den. Vi ger inte precis vetenskapliga svar. Alla i gruppen håller på med kreativt ­skrivande i ­någon mening, berättar Julia ­Granberg.

På hemsidan kan man hitta lyriska eller prosalyriska svar på de omkring hundra frågor som hittills kommit in till spalten. De är fria till form och tanke, närmare Katarina Frostenson än Kamratposten.

– Får vi en känslig fråga svarar vi mer omsorgsfullt, säger Julia Granberg.

Projektet började för ett år sedan, när de fem kvinnorna i gruppen flyttade in i samma ateljé. De hade alla kört fast i skrivandet och ville hitta en form för ett gemensamt skrivprojekt. När de började bolla frågor mellan varandra upptäckte de fördelarna med att skriva till en konkret mottagare, till en läsare.
Det satte i gång kreativiteten.

De har haft fått ett tillfälligt hemvist på Göteborgs stadsbibliotek där man kunnat lämna in sina frågor och där en uppläsning av svaren ägde rum i våras. Till hösten planeras fler scenframträdanden med uppläsningar av svar på frågor som kommit in via hemsidan.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min