Framtiden är redan här...

17 maj 2013 • 2 min

Kring 500 deltagare besökte sammanlagt årets Biblioteksdagar i Örebro. De deltog i de runt femtio olika föreläsningar, seminarier, After speech...

Kring 500 deltagare besökte sammanlagt årets Biblioteksdagar i Örebro. De deltog i de runt femtio olika föreläsningar, seminarier, After speech och studiebesök som anordnades, njöt av det vackra vädret och en fin festkväll på universitetsbiblioteket. Bland storföreläsarna tycks Kristian Lundberg ha uppskattats alldeles särskilt – han sjöng filialernas lov och kärleksbombade bibliotekariekollektivet i sin framställning om hur biblioteket kan göra skillnad mellan liv och katastrof. Biblioteksdagarna avrundades med en framtidsspaning.

I panelen Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie, Lisbeth Forslund, bibliotekschef på Gävle bibliotek samt Lars Burman, relativt nytillträdd överbibliotekarie för Uppsala universitet.

Men innan man ser framåt kan det vara lämpligt att göra en statusuppdatering på nuet.

– Vi lever i de uppbrutna gränsernas epok, menade Lars Burman och syftade på att allt det som finns i processerna kring det fysiska och det digitala håller på att flyta ihop.

Gunilla Herdenberg pekade på ett nu – med en litteraturutredning, ny bibliotekslag och ständiga samtal kring minskad läsning och läsförståelse – där det talas väldigt mycket om bibliotek och bibliotekens roll, .

– Det har nog aldrig handlat om så mycket bibliotekspolitik som det gör nu. Bara på de två senaste åren har det hänt väldigt mycket på en övergripande nationell biblioteksnivå.

I Lisbeth Forsbergs beskrivning av läget finns också de många diskussionerna kring läsning men även kring värden som demokrati och yttrandefrihet.

Att biblioteken måste flytta fram sina positioner ifråga om synlighet verkade alla vara överens om. Verkar man i allmänhetens tjänst ska man bidra till att samhället utvecklas på ett bra sätt, menar Gunilla Herdenberg.

Två viktiga frågor för framtiden sammanfattade hon till att handla om dels den digitala världen, dels vikten av att koncentrera resurserna.

Biblioteken ska synas och vara en respekterad hjälte och då bör deras ställning arbetas in i samhället, anser Lars Burman som följdriktigt listade bibliotekens synlighet som en viktig fråga för framtiden.

 Lisbeth Forslund citerade en av Biblioteksdagarnas storföreläsare, Anna Ekström från Skolverket, när hon skulle välja en framtidsfråga för biblioteken:

– Att verka utjämnande för livschanser.

Många tänkte nog också i det sammanhanget på en annan storföreläsare: Kristian Lundberg. Biblioteket som en länk till något annat – ett beslut om att bli en läsande (och skrivande) människa.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min