Get Online!

28 mar 2012 • 3 min

Ingen kan ha missat att vi är mitt inne i en europeisk kampanj – den här veckan är utropad som...

Ingen kan ha missat att vi är mitt inne i en europeisk kampanj – den här veckan är utropad som Get Online Week i hela Europa. Målet är att få ytterligare 200 000 européer att upptäcka internet under veckan och därmed öka den digitala delaktigheten. I Sverige är ambitionen att 2 000 nya personer ska gå online under veckan.

Get Online Week arrangeras av Telecentre-Europe AISBL, som stöds av Europeiska kommissionen och en rad internationella organisationer, däribland Liberty Global, European Broadcasting Union och Telecentre.org. Kampanjen för samman 5 000 telecenter i 50 länder, främst i Europa. I år stödjer kampanjen teman kring lärande över generationsgränser, ungdomars anställningsbarhet, aktivt åldrande, samhällsengagemang samt kvinnor & IT.

I Sverige drivs Get Online Week av nätverket Digidel 2013 och stöds bland annat av regeringen och Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.SE).

Under veckan sjuder det av digital aktivitet runt om i landet där 60 av Digidels partners bjuder in till ”surfa-loss-aktiviteter”. I Sverige är målet att fler än 2 000 nya personer ska gå online under Get Online-veckan. I Östergötland pågår över 200 aktiviteter – alltifrån föreläsningar till handledningar och tävlingar. Biblioteken i Falköping, Götene, Karlsborg, Kungälv, Skara och Tidaholm har även de massor av aktiviteter och i Örnsköldsvik ger t ex Swedbank, Försäkringskassan, Nordea, Skatteverket och Landstinget korta föredrag för nybörjare i samarbete med bibliotek och studieförbund. I Stockholm gästade It- och Energiminister Anna-Karin Hatt Kungsholmens bibliotek på onsdagsförmiddagen och mötte bl a deltagare i den Dataverkstad som drivs av biblioteket och föreningen SeniorNet. Deltog  gjorde också Inga Lundén, stadsbibliotekarie i Stockholm, tillika ordförande för Svensk Biblioteksförening – en av de deltagande organisationerna i Digidel.

Digidel 2013 har på kort tid vuxit till ett stort nätverk med över 240 partners. Kampanjen drivs av offentliga, ideella och kommersiella aktörer, så som bibliotek, folkbildning, handikappförbund, företag, myndigheter, kommuner och landsting. Enligt undersökningen ”Svenskarna och Internet 2011” står 1,3 miljoner vuxna personer utanför Internet i Sverige. Det vill partners och eldsjälar i kampanjen Digidel 2013 ändra på. Det gemensamma målet är att få 500 000 fler ut på Internet innan år 2013 är slut.

Svensk Biblioteksförening deltar i kampanjen genom att på olika sätt arbeta för att stödja sina institutionella medlemmar/bibliotek med att integrera arbetet med att öka den digitala delaktigheten i den ordinarie biblioteksverksamheten.

På Biblioteksdagarna i maj kommer t ex Gunilla Südow, bibliotekarie och projektledare, Härryda kommun och Viktor Sarge, utvecklingsledare, Region Halland dela med sig av sina erfarenheter från projekt av hur man kan väcka lust och ge möjlighet att använda ny teknik, såväl inom bibliotekets fysiska och digitala väggar som utanför dem (seminarium 8B: Vi väckte lusten till teknik, onsdag 9 maj kl 9.30).

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min