Här i aluminiumfabriken finns Årets arbetsplatsbibliotek

30 okt 2015 • 4 min

Dygnet runt-öppet, bokutlottningar och självservice. Det lilla biblioteket på aluminiumfabriken Kubal i Sundsvall blev i våras utsedd till Årets arbetsplatsbibliotek. Oj,...

kubal01_webb-2 kopia

Dygnet runt-öppet, bokutlottningar och självservice. Det lilla biblioteket på aluminiumfabriken Kubal i Sundsvall blev i våras utsedd till Årets arbetsplatsbibliotek.

Oj, vad stort! Jag och fotografen häpnar när vi kommer in i ugnshallen på aluminiumsmältverket Kubal, som ligger strax söder om den nya bron över Sundsvallsfjärden.

Och ja, med sina drygt 800 meter ligger lokalen faktiskt i en av Sveriges längsta byggnader, berättar Hans-Göran Uhlin, ugnsoperatör. Gången framför oss är dessutom så bred att ett par traktorer kan mötas utan problem. Från taken, högt där uppe, lyser gula lampor upp de grå, nära tusengradiga ugnarna som står på rad. I varje ugn sitter en flera meter hög rulle av kol, som sakta smälts ner tillsammans med aluminiumoxid, för att bilda det aluminium som i andra delar av fabriken förvandlas till åtta meter långa rullar, så kallade rundgöt. De i sin tur kommer att bli allt från bilkarosser och segelbåtsmaster läskburkar.

Fabriken är i gång dygnet om, året om och de dryga 400 anställda jobbar i skift. Arbetstiderna hör till de stora fördelarna med jobbet, tycker Hans-Göran Uhlin. Han har jobbat här i 32 år och vant sig vid att vara här fyra dagar och nätter á tolv timmar, för att sedan vara ledig sex dagar i följd och var femte vecka ha fjorton dagars ledighet. Tid som han bland annat använder till läsning.

Böckerna, ja dem kan han låna här på jobbet. Under de senaste fem åren har nämligen han och några andra i fackklubbens studiekommitté byggt upp ett litet bibliotek i ett rum alldeles innanför fabriksentrén.

– Företaget hade en massa gamla pärmar där, och några dammiga böcker, och vi kom på att vi kanske kunde fylla rummet med böcker i stället. Så vi flyttade ut pärmarna på eget bevåg, lite i smyg. Sedan kunde de inte säga nej, säger Hans-Göran Uhlin.

Genom ABF fick de tips om att söka pengar från Statens kulturråd och beviljades 25 000 kronor för att lägga grunden till sitt bibliotek. Sedan dess har både företaget och den lokala IF Metall-klubben bidragit med en summa var varje år.

Och nu är det lilla rummet fyllt till bristningsgränsen med böcker, i en salig blandning. Att några av hyllorna är avsedda för facklitteratur vittnar små lappar; ”historia”, ”biografier”, ”musik” om, men här och var kan man hitta en Le Carré bland musikböckerna och en kokbok instucken mellan Per Olov Enquist och Therése Söderlind.

– Från början stod allt i bokstavsordning, men nu är det säkert Sveriges stökigaste bibliotek.

Hans-Göran Uhlin och de andra i studiekommittén hinner nämligen inte städa biblioteket. Den lilla tid de har för att sköta bibblan använder de i första hand till att med jämna mellanrum rensa ut gamla, olästa böcker och köpa in nya. De försöker hålla biblioteket så aktuellt som möjligt och tänker på sin målgrupp då de gör inköp.

– Det blir otroligt mycket deckare, för det är populärt. Och mest pocket, för att vi ska ha råd med så många som möjligt. Inbundna böcker köper vi bara på rea. Och så har vi fått en del till skänks.

Som de åtta band med Tusen och en natt på persiska som pryder en av hyllorna. På Kubal arbetar många med utländsk bakgrund, så några böcker är på andra språk.

– Men det är svårt för oss att köpa in. De där böckerna fick vi av en kille som jobbar här.

Några böcker på ryska finns däremot inte än, trots att Kubal sedan ett antal år är ryskägt. När Mikhail Lukin, teknisk chef, tittar in i biblioteket konstaterar han därför att han nog inte kan låna något. Trots att han talar utmärkt svenska redan efter ett par år i Sverige, klarar han inte att läsa på svenska, säger han.

Desto flitigare att låna är Tanja, som inte vill uppge sitt efternamn. Hon jobbar i vaktkuren några steg från biblioteket och tycker det är praktiskt att ha så nära till böckerna.

– Till bibblan i stan åker man aldrig.

Sådana som hon, som var läsare sedan tidigare, är inte så svåra att locka till biblioteket. Men Hans-Göran Uhlin gör sitt bästa för att få hit fler kolleger, inte minst de unga.

– Det är tragiskt att ungdomar inte läser böcker, tycker jag. Så vi får göra vad vi kan för att locka in dem på rätt väg.

Genom att köpa in Zlatans bok, till exempel, vilket bidrog till några nya namn i den pärm där man skriver upp vad man lånar.

Ett annat sätt att marknadsföra bibblan är boktips på bibliotekets egna sidor, dels på intranätet, dels på facebook. Där finns även möjlighet att önska vilka böcker som ska köpas in.

Då och då lottar biblioteket också ut böcker, sådana som de rensar ut men också specialare. Som då de lyckades få tag i ett av endast 200 signerade exemplar av Ozzy Osbournes självbiografi.

– Då lurade vi in några nya.

För, villkoret för att kunna vara med i en utlottning är, att gå hit och låna minst en bok.

– Vi lottade ut en bok om Timrå IK också, eftersom många här är timråiter, tyvärr, säger Hans-Göran Uhlin med ett snett leende.

För även folk som håller på andra hockeylag än han själv är förstås välkomna till biblioteket. Och just mannen som vann Timråboken har börjat läsa efter det.

Detta smarta sätt att marknadsföra biblioteket var en av de saker som gjorde att biblioteket i våras blev utsett till Årets arbetsplatsbibliotek av ABF och LO-förbunden. Förutom äran innebar utmärkelsen 10 000 kronor att köpa böcker för och en lika stor summa att använda till ett författarbesök under hösten.

– Vi skojar om att försöka få hit Leif GW. Det vore stort. Men om det inte går blir det väl någon lokal, som Vibeke Olsson. Hon har ju skrivit historiska romaner om industrialismen här i Sundsvall.

Det knepiga blir, att hitta en tid då så många som möjligt kan komma och lyssna, vilket inte är det enklaste på en arbetsplats med två tolvtimmarsskift per dygn och sex olika skiftlag. Men i bästa fall hoppas Hans-Göran Uhlin att ett femtiotal arbetskamrater kommer och lyssnar.

– Så vi kör i mässen.

Under de fem år som gått sedan de gjorde om det dammiga förvaringsrummet till bibliotek har antalet lån successivt ökat, för att i dag ligga på i snitt en bok per dag. Och nu börjar det bli trångt på hyllorna. De papphyllor Hans-Göran Uhlin tiggt till sig på en av stans bokhandlar löser nog problemet temporärt, men i längden hoppas han och de andra i studiekommittén på en mer långsiktig lösning.

– Önskedrömmen vore förstås en större lokal!

Foto: Therése Ny

Den här artikeln är hämtad från Biblioteksbladet nr 08-2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min