Inspiration från Silicon Valley

17 maj 2019 • 2 min

Mjuka färdigheter, digital kompetens och användarfokus. Det är de mest efterfrågade kompetenserna i Silicon Valley. Det säger Sandra Hirsh, från San Jose State University i Kalifornien.

Sandra Hirsh. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.

När omvärlden förändras söker många bibliotek efter personal i andra yrkeskategorier, som marknadsförare, pedagoger eller teknologer. De ser ofta inte hur mycket biblioteksstudenterna har med sig, säger Sandy Hirsh.

– Ofta kan det vara lättare att lära en bibliotekarie programmera än att ge en programmerare förståelse för bibliotekets uppgift. Känslan för helheten är central.

På School of information på San Jose State University, där Sandra Hirsh är chef, finns en uppsjö av kurser att välja mellan för de blivande bibliotekarierna. Allt från programmering till metadata och marknadsföring.

Hon är inbjuden till Biblioteksdagarna i Helsingborg för att prata om framtidens kompetens. Och listan på behoven verkar ohanterligt lång. Det behövs personliga egenskaper som kritiskt tänkande, samarbets- och problemlösningsförmåga, social kompetens och förmåga att presentera ett budskap. Dessutom vill arbetsgivarna anställa personer med massor av teknisk kompetens och omvärldskoll, med projektledaregenskaper och undervisningskompetens. Folk som kan programmera robotar, föreslå AI-projekt, läsa för små barn och ratta referensdisken på ett forskningsbibliotek.

Sandra Hirsh säger att hur mycket kunskap hon än försöker trycka i studenterna så måste också arbetsplatserna vara beredda att ta emot nybakade studenter och fortsätta utbilda och utveckla deras färdigheter efter hand.

– En del bibliotek erbjuder mer, andra mindre. Många hjälper till att finansiera fortbildning, betalar kostnader för konferenser och nätverksträffar. En del har hela traineeprogram där du får en snitslad bana de första åren och får jobba med mer erfarna kollegor och rotera mellan olika avdelningar, blir coachad och får mentorer.

Hur hungrigt är Silicon valley efter bibliotekariernas kompetens?

– Jodå, de har anställt en del av våra studenter. En av dem jobbar på Adobe med taxonomi. En annan i ett uppstartsföretag som sysslar med e-handel. Jag har själv jobbat med UX på Microsoft. Men visst, det är fortfarande många som inte förstår vad bibliotekarierna kan användas till.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/tema/kompetens/

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min