Inspiration från Silicon Valley

17 maj 2019 • 2 min

Mjuka färdigheter, digital kompetens och användarfokus. Det är de mest efterfrågade kompetenserna i Silicon Valley. Det säger Sandra Hirsh, från San Jose State University i Kalifornien.

Sandra Hirsh. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.

När omvärlden förändras söker många bibliotek efter personal i andra yrkeskategorier, som marknadsförare, pedagoger eller teknologer. De ser ofta inte hur mycket biblioteksstudenterna har med sig, säger Sandy Hirsh.

– Ofta kan det vara lättare att lära en bibliotekarie programmera än att ge en programmerare förståelse för bibliotekets uppgift. Känslan för helheten är central.

På School of information på San Jose State University, där Sandra Hirsh är chef, finns en uppsjö av kurser att välja mellan för de blivande bibliotekarierna. Allt från programmering till metadata och marknadsföring.

Hon är inbjuden till Biblioteksdagarna i Helsingborg för att prata om framtidens kompetens. Och listan på behoven verkar ohanterligt lång. Det behövs personliga egenskaper som kritiskt tänkande, samarbets- och problemlösningsförmåga, social kompetens och förmåga att presentera ett budskap. Dessutom vill arbetsgivarna anställa personer med massor av teknisk kompetens och omvärldskoll, med projektledaregenskaper och undervisningskompetens. Folk som kan programmera robotar, föreslå AI-projekt, läsa för små barn och ratta referensdisken på ett forskningsbibliotek.

Sandra Hirsh säger att hur mycket kunskap hon än försöker trycka i studenterna så måste också arbetsplatserna vara beredda att ta emot nybakade studenter och fortsätta utbilda och utveckla deras färdigheter efter hand.

– En del bibliotek erbjuder mer, andra mindre. Många hjälper till att finansiera fortbildning, betalar kostnader för konferenser och nätverksträffar. En del har hela traineeprogram där du får en snitslad bana de första åren och får jobba med mer erfarna kollegor och rotera mellan olika avdelningar, blir coachad och får mentorer.

Hur hungrigt är Silicon valley efter bibliotekariernas kompetens?

– Jodå, de har anställt en del av våra studenter. En av dem jobbar på Adobe med taxonomi. En annan i ett uppstartsföretag som sysslar med e-handel. Jag har själv jobbat med UX på Microsoft. Men visst, det är fortfarande många som inte förstår vad bibliotekarierna kan användas till.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/tema/kompetens/

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min