Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
6 apr 2017 • 2 min
Fyra frågor till Julie Todaro, ordförande för American Library Association.
I en tid när det kan vara svårt att skilja sanning från lögn, vilken roll spelar biblioteken?
– Det har alltid varit en av våra huvuduppgifter att svara på referensfrågor, att hjälpa användarna att hitta ”sanningen”. Bibliotekarierna har informationskompetens och kan identifiera information och granska den mot en standard eller med hjälp av kritiskt tänkande. Men nu instruerar vi inte längre bara folk i hur de hittar adekvata källor, utan lär dem också att bedöma trovärdigheten och inskärper vikten av ett pågående samtal om källkritik.
Hur har situationen sanningsläget förändrats?
– Vi har alltid hanterat överdriven information, partiskhet och inadekvata källor. Men under de senaste månaderna har det skett en exponentiell ökning av fakta som medvetet skapats för att förvirra eller misstolka olika situationer. De största utmaningarna är takten som både sant och osant innehåll produceras i, det växande antalet och typerna av källor och – inte minst viktigt – de verktyg vi har för att granska trovärdigheten hos dem som står bakom innehållet.
Vad gör ni?
– Vi bedömer, reviderar och skapar nya guider som används i informationskompetensprocessen. Våra medlemmar skapar studieplaner och instruerar i kritiskt tänkande. Till det bidrar föreningen med forum för att lyfta fram expertinformation och plattformar för att dela innehåll och lära av varandra. Tusentals webbsidor har uppdaterats eller skapats för att hantera falska nyheter. Ett exempel är LibGuides med över 2 000 sidor om att tackla falska nyheter.
Vilken inverkan har Donald Trump haft?
– Varje presidentadministration innebär förändring, men ALA:s kärnvärden och prioriteringar ändras inte. Vi är bekymrade över den nya administrationens agerande i vissa fall, särskilt när det gäller likvärdig tillgång till information, viktig information som försvinner och intellektuell frihet.
Efter intervjun kom beskedet att president Donald Trump i sitt budgetförslag för 2018 drar undan stödet för bland annat Institute of museum and library services. Organisationen är den statliga huvudfinansiären av bibliotek och museer i USA. Julie Todaro skriver i ett uttalande på ALA:s hemsida att förslaget är kontraproduktivt och kortsiktigt. Hon skriver också i en blogg att det i nuläget är oklart hur mycket det totala statliga stödet till biblioteken påverkas.
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Försäljningen av ny kurslitteratur har på kort tid sjunkit kraftigt. En förklaring är missbruk av Legimus, enligt Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall.
18 dec 2024 • 2 min
MTM:s talbokstjänst Legimus kritiseras hårt. Beslutet att införa kryptering av ljudfilerna avfärdas som verkningslöst. I stället borde MTM helt avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats, anser organisationen Läromedelsföretagen.
17 dec 2024 • 5 min
0 kommentarer