Lockar läsare med lokalkändisar

20 jun 2017 • 3 min

Västerbottens länsbibliotek satsar på läsfrämjande för vuxna i ett nytt projekt. Lokala kändisar har valt varsin bok som läsarna får rösta på. För en av profilerna innebar bokvalet ett oväntat brev från Torgny Lindgren som kom fram strax före hans bortgång.

Folkbiblioteken i Västerbotten jobbar just nu med Västerbotten läser där sex lokala profiler valt ut en bok med länsanknytning som de tycker är särskilt bra. Profilerna ska inspirera vuxna att läsa mer och under projektets gång får allmänheten rösta på vilken bok de tycker är bäst. Tillslut blir det en läsarprofil och dennes bok kvar, och den boken kommer folkbiblioteken att jobba extra mycket med, bland annat i bokcirklar.

– Projektet handlar om att prata mer om läsfrämjande för vuxna. Det är lätt att glömma bort att även vuxna behöver höra om andra vuxna som pratar om det de läst. Vi är jätteduktiga på att jobba med barn och ungas läsfrämjande, men vi vill nu nå nya målgrupper, säger Jenny Lindmark, samordnare och bibliotekskonsulent på länsbiblioteket i Västerbotten.

Projektet är ett länsövergripande samarbete och pågår inom bibliotekens ordinarie läsfrämjande arbete, och länsbiblioteket har i uppdrag att stötta och komma med idéer.

MMA-profilen Tor Troeng inspirerar till läsning. Foto: Meddi Kabirzadeh
MMA-profilen Tor Troéng inspirerar till läsning. Foto: Meddi Kabirzadeh

Läsarprofilerna har olika bakgrund, bland annat deltar den före detta MMA-fightern Tor Troéng och Sverker Olofsson. Det har varit viktigt att profilerna kommer från olika håll och att de valt olika typer av böcker.

– Tor Troéng pratar exempelvis gärna om livet som småbarnspappa och hur han tänkt läsa på kvällen men alltid somnar klockan åtta. Det är så skönt med den här verklighetsförankringen och det landar så bra hos publiken, säger Jenny Lindmark och fortsätter:

– Vi behöver nå nya målgrupper för att både bredda och förankra vikten av läsande, för det är inte så noga att läsa sådant som får högst betyg på kultursidorna. Det är läsandet i sig som är viktigt, och att vi pratar, reflekterar och fördjupar oss i texter.

Folkbiblioteken i de 15 kommunerna bokar profilerna för olika slags program och sedan starten i mars har det också arrangerats större evenemang, såsom paneldebatter. Dessutom kommer biblioteken att få arrangemangsstöd att ordna bokcirklar där profilernas bokval läses.

En av profilerna är Malin Ackermann, opinionsbildare som bland annat blivit framröstad till Årets västerbottning. Hon har valt Torgny TorgnyLindgren_2Lindgrens Minnen som sin bok och blev minst sagt förvånad när hon själv fick kontakt med författaren.

– När jag började läsa boken kände jag att jag ville berätta för Torgny om projektet och att vi vill främja berättandet i Västerbotten, så jag skrev ett brev till honom, säger Malin Ackermann.

I brevet frågade hon om Torgny Lindgren ville skicka en hälsning till sina läsare. Det ville han. Tio dagar senare kom svaret.

– Brevet kom precis en vecka innan han dog och det är utformat som en sista hälsning till läsarna. Det är så fint skrivet.

Torgny Lindgren inleder brevet med att berätta att han är svårt sjuk och avslutar med att skriva att han är en del av kören som skriver.

– Det är ett hoppfullt brev som säger att det ligger i oss läsare att fortsätta berätta om Västerbotten, säger Malin Ackermann som läste upp brevet på Littfest i Umeå, se ett youtube-klipp på det här och möt även de andra profilerna.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min