Lockar läsare med lokalkändisar
20 jun 2017 • 3 min
Västerbottens länsbibliotek satsar på läsfrämjande för vuxna i ett nytt projekt. Lokala kändisar har valt varsin bok som läsarna får rösta på. För en av profilerna innebar bokvalet ett oväntat brev från Torgny Lindgren som kom fram strax före hans bortgång.

Folkbiblioteken i Västerbotten jobbar just nu med Västerbotten läser där sex lokala profiler valt ut en bok med länsanknytning som de tycker är särskilt bra. Profilerna ska inspirera vuxna att läsa mer och under projektets gång får allmänheten rösta på vilken bok de tycker är bäst. Tillslut blir det en läsarprofil och dennes bok kvar, och den boken kommer folkbiblioteken att jobba extra mycket med, bland annat i bokcirklar.
– Projektet handlar om att prata mer om läsfrämjande för vuxna. Det är lätt att glömma bort att även vuxna behöver höra om andra vuxna som pratar om det de läst. Vi är jätteduktiga på att jobba med barn och ungas läsfrämjande, men vi vill nu nå nya målgrupper, säger Jenny Lindmark, samordnare och bibliotekskonsulent på länsbiblioteket i Västerbotten.
Projektet är ett länsövergripande samarbete och pågår inom bibliotekens ordinarie läsfrämjande arbete, och länsbiblioteket har i uppdrag att stötta och komma med idéer.

Läsarprofilerna har olika bakgrund, bland annat deltar den före detta MMA-fightern Tor Troéng och Sverker Olofsson. Det har varit viktigt att profilerna kommer från olika håll och att de valt olika typer av böcker.
– Tor Troéng pratar exempelvis gärna om livet som småbarnspappa och hur han tänkt läsa på kvällen men alltid somnar klockan åtta. Det är så skönt med den här verklighetsförankringen och det landar så bra hos publiken, säger Jenny Lindmark och fortsätter:
– Vi behöver nå nya målgrupper för att både bredda och förankra vikten av läsande, för det är inte så noga att läsa sådant som får högst betyg på kultursidorna. Det är läsandet i sig som är viktigt, och att vi pratar, reflekterar och fördjupar oss i texter.
Folkbiblioteken i de 15 kommunerna bokar profilerna för olika slags program och sedan starten i mars har det också arrangerats större evenemang, såsom paneldebatter. Dessutom kommer biblioteken att få arrangemangsstöd att ordna bokcirklar där profilernas bokval läses.
En av profilerna är Malin Ackermann, opinionsbildare som bland annat blivit framröstad till Årets västerbottning. Hon har valt Torgny Lindgrens Minnen som sin bok och blev minst sagt förvånad när hon själv fick kontakt med författaren.
– När jag började läsa boken kände jag att jag ville berätta för Torgny om projektet och att vi vill främja berättandet i Västerbotten, så jag skrev ett brev till honom, säger Malin Ackermann.
I brevet frågade hon om Torgny Lindgren ville skicka en hälsning till sina läsare. Det ville han. Tio dagar senare kom svaret.
– Brevet kom precis en vecka innan han dog och det är utformat som en sista hälsning till läsarna. Det är så fint skrivet.
Torgny Lindgren inleder brevet med att berätta att han är svårt sjuk och avslutar med att skriva att han är en del av kören som skriver.
– Det är ett hoppfullt brev som säger att det ligger i oss läsare att fortsätta berätta om Västerbotten, säger Malin Ackermann som läste upp brevet på Littfest i Umeå, se ett youtube-klipp på det här och möt även de andra profilerna.
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer