Månadens uppsats

20 aug 2014 • < 1 min

Kan fängelsebibliotek användas för att bättre förbereda fångar inför livet utanför murarna? Eller skulle det innebära att biblioteket förlorar en...

Kan fängelsebibliotek användas för att bättre förbereda fångar inför livet utanför murarna? Eller skulle det innebära att biblioteket förlorar en del av positionen som en plats där fången kan få samma bemötande som ute i samhället?

I masteruppsatsen ”Att komma ut till ingenting. Informationspraktiker hos frigivna interner” ,ABM Uppsala universitet, belyser Fiona Rohlfs fängelset som en plats där information är en bristvara.

Restriktioner är en del av straffet, dessutom kan det upplevas som plågsamt att bli påmind om vanligt liv i ett samhälle den som är fånge inte är en del av. Uppsatsen påtalar vidare frånvaron av information före och under den komplicerade process det innebär att bli frigiven.

De intervjuade beskriver personligt och reflekterande hur illa förberedda de är på vad som väntar i det omgivande samhället och sina upplevelser av att inte längre ha den ofria, men tydliga och invanda identiteten ”fånge”.

Bilden från anstalten Beateberg i Trångsund. Foto: Åsa Ekström

Läs mer i kommande BBL

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Ett sätt att splittra samhället på djupet

Motståndet mot en lag om anmälningsplikt är massivt. Det stod klart – om någon tidigare svävade i ovisshet om saken – under ett seminarium i riksdagen på onsdagsförmiddagen.”Det är Pandoras box – vägen in i ett angiverisamhälle.”

29 maj 2024 • 3 min

Politik

Samtal om anmälningsplikten i riksdagen

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? I morgon, onsdag, debatteras frågan av riksdagsledamöterna Muharrem Demirok (C), Amanda Lind (MP), Magnus Resare (M) och Camilla Mårtensen (L).

28 maj 2024 • 2 min

Digitalisering

AI bidrar till samtal om EU

I Karlskrona kan biblioteksbesökarna snacka EU med en chattrobot. AI görs därmed till en del av ett utvidgat referenssamtal, säger Bengt-Gunnar Österberg, bibliotekarie och platsansvarig för stadsbiblioteks digitala center.

27 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min