Månadens uppsats

20 aug 2014 • < 1 min

Kan fängelsebibliotek användas för att bättre förbereda fångar inför livet utanför murarna? Eller skulle det innebära att biblioteket förlorar en...

Kan fängelsebibliotek användas för att bättre förbereda fångar inför livet utanför murarna? Eller skulle det innebära att biblioteket förlorar en del av positionen som en plats där fången kan få samma bemötande som ute i samhället?

I masteruppsatsen ”Att komma ut till ingenting. Informationspraktiker hos frigivna interner” ,ABM Uppsala universitet, belyser Fiona Rohlfs fängelset som en plats där information är en bristvara.

Restriktioner är en del av straffet, dessutom kan det upplevas som plågsamt att bli påmind om vanligt liv i ett samhälle den som är fånge inte är en del av. Uppsatsen påtalar vidare frånvaron av information före och under den komplicerade process det innebär att bli frigiven.

De intervjuade beskriver personligt och reflekterande hur illa förberedda de är på vad som väntar i det omgivande samhället och sina upplevelser av att inte längre ha den ofria, men tydliga och invanda identiteten ”fånge”.

Bilden från anstalten Beateberg i Trångsund. Foto: Åsa Ekström

Läs mer i kommande BBL

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min