Månadens uppsats

20 aug 2014 • < 1 min

Kan fängelsebibliotek användas för att bättre förbereda fångar inför livet utanför murarna? Eller skulle det innebära att biblioteket förlorar en...

Kan fängelsebibliotek användas för att bättre förbereda fångar inför livet utanför murarna? Eller skulle det innebära att biblioteket förlorar en del av positionen som en plats där fången kan få samma bemötande som ute i samhället?

I masteruppsatsen ”Att komma ut till ingenting. Informationspraktiker hos frigivna interner” ,ABM Uppsala universitet, belyser Fiona Rohlfs fängelset som en plats där information är en bristvara.

Restriktioner är en del av straffet, dessutom kan det upplevas som plågsamt att bli påmind om vanligt liv i ett samhälle den som är fånge inte är en del av. Uppsatsen påtalar vidare frånvaron av information före och under den komplicerade process det innebär att bli frigiven.

De intervjuade beskriver personligt och reflekterande hur illa förberedda de är på vad som väntar i det omgivande samhället och sina upplevelser av att inte längre ha den ofria, men tydliga och invanda identiteten ”fånge”.

Bilden från anstalten Beateberg i Trångsund. Foto: Åsa Ekström

Läs mer i kommande BBL

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min