MTM ska hjälpa KB med biblioteksstrategin

23 jun 2015 • 2 min

Myndigheten för tillgängliga medier, (MTM), kommer att stötta Kungliga biblioteket i sitt uppdrag att ta fram den nationella biblioteksstrategin. Det berättar...

bok-o-glasogonMyndigheten för tillgängliga medier, (MTM), kommer att stötta Kungliga biblioteket i sitt uppdrag att ta fram den nationella biblioteksstrategin. Det berättar MTM i ett pressmeddelande. 

Biblioteksbladet, och många andra medier för den delen, har berättat om den nationella biblioteksstrategin som Kungliga biblioteket har fått i uppdrag att ta fram. Nu står det klart att Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) kommer att följa med på tåget. Det skriver MTM i ett pressmeddelande.

MTM:s generalsekreterare Roland Esaiasson är väldigt glad att myndigheten får ha en aktiv roll i arbetet med att ta fram strategin och tycker att det är viktigt att alla människor ska få tillgång till nyheter, litteratur och samhällsinformation på lika villkor.

Biblioteken ska vara tillgängliga för alla oavsett läsförmåga eller eventuell funktionsnedsättning och det är där som MTM kommer in i bilden. MTM, som är en statlig myndighet, jobbar nämligen efter visionen ”ett samhälle där alla medier är tillgängliga”.

Syftet med den nationella biblioteksstrategin är att verka läsfrämjande och göra biblioteken mer jämlika och tillgängliga för alla.

Regeringen avsätter fem miljoner kronor i år och beräknar att avsätta ytterligare sex miljoner kronor per år för 2016-2018. 2019 ska uppdraget vara slutfört.

Här kan du läsa mer om den nationella biblioteksstrategin från Biblioteksbladet:

Vill du jobba med den nationella strategin? 16 juni 2015

KB fick uppdraget – som väntat 11 juni 2015

”Nationella strategin verktyg mot bråk” 4 juni 2015

Nationell biblioteksstrategi – vi borde fira! 4 maj 2015

Så många miljoner får Kungliga biblioteket 15 april 2015

Satsningar på nationell strategi och läsfrämjande 23 oktober 2014

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min