När läsarna själva får välja

26 feb 2014 • < 1 min

För sjätte året i rad delar Bokcirklar.se i slutet av mars ut Stora Läsarpriset – läsarnas eget pris, i fem...

För sjätte året i rad delar Bokcirklar.se i slutet av mars ut Stora Läsarpriset – läsarnas eget pris, i fem kategorier. Stora läsarpriset arrangeras av bokcirklar.se – en virtuell mötesplats för läsare som drivs av landets läns- och regionbibliotek. Vinnarna i de fem kategorierna tas fram genom att Bokcirklars medlemmar röstar på sina favoriter ur föregående års bokutgivning.

Och nu har läsarna alltså utsett 2013 års bästa böcker:

 Årets roman 
Mikael Fant: Vattnet i mars (Piratförlaget)

 Årets barn- och ungdomsbok 
Mats Berggren: Jag ljuger bara på fredagar (Opal förlag)

 Årets debut 
Toni Rhodin: Rex Mundivalsen 
(Kira förlag)

Årets diktsamling 
Athena Farrokhzad: Vitsvit (Albert Bonniers förlag)

Årets tecknade serie 
Amalia Alvarez:  Fem papperslösa kvinnors hostoria (Seriefrämjandet – Tusen serier)

Prisutdelning av Stora Läsarpriset äger rum torsdagen den 27 mars kl 18.00 i Rotundan i Stockholms stadsbibliotek.

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min