Novellkonsten belönades

10 okt 2013 • < 1 min

Det blev en kvinna och det blev en ganska känd och brett läst författare. Årets nobelpris går till den kanadensiska...

Alice Munro. Foto: Atlas bokförlag

Det blev en kvinna och det blev en ganska känd och brett läst författare. Årets nobelpris går till den kanadensiska novellisten Alice Munro, född 1931 i Wingham, Ontario.

Sedan debuten 1968 har hon publicerat sig i novellens form. Akademiens motivering är följaktligen kort och koncis: ”Den samtida novellkonstens mästare”. Hennes senaste bok Brinnande livet (i översättning av Rose-Marie Nielsen) utkom tidigare i år på förlaget Atlas. Flera av novellerna utspelar sig i de trakter där Munro bott hela sitt liv – byarna kring Huronsjön.

Andra till svenska översatta titlar är bl a Nära hem och Tiggarflickan, båda i översättning av Karin Benecke, samt För mycket lycka i översättning Rose-Marie Nielsen.

2009 fick Alice Munro internationella Man Booker-priset.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min