Novellkonsten belönades

10 okt 2013 • < 1 min

Det blev en kvinna och det blev en ganska känd och brett läst författare. Årets nobelpris går till den kanadensiska...

Alice Munro. Foto: Atlas bokförlag

Det blev en kvinna och det blev en ganska känd och brett läst författare. Årets nobelpris går till den kanadensiska novellisten Alice Munro, född 1931 i Wingham, Ontario.

Sedan debuten 1968 har hon publicerat sig i novellens form. Akademiens motivering är följaktligen kort och koncis: ”Den samtida novellkonstens mästare”. Hennes senaste bok Brinnande livet (i översättning av Rose-Marie Nielsen) utkom tidigare i år på förlaget Atlas. Flera av novellerna utspelar sig i de trakter där Munro bott hela sitt liv – byarna kring Huronsjön.

Andra till svenska översatta titlar är bl a Nära hem och Tiggarflickan, båda i översättning av Karin Benecke, samt För mycket lycka i översättning Rose-Marie Nielsen.

2009 fick Alice Munro internationella Man Booker-priset.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min