Novellkonsten belönades

10 okt 2013 • < 1 min

Det blev en kvinna och det blev en ganska känd och brett läst författare. Årets nobelpris går till den kanadensiska...

Alice Munro. Foto: Atlas bokförlag

Det blev en kvinna och det blev en ganska känd och brett läst författare. Årets nobelpris går till den kanadensiska novellisten Alice Munro, född 1931 i Wingham, Ontario.

Sedan debuten 1968 har hon publicerat sig i novellens form. Akademiens motivering är följaktligen kort och koncis: ”Den samtida novellkonstens mästare”. Hennes senaste bok Brinnande livet (i översättning av Rose-Marie Nielsen) utkom tidigare i år på förlaget Atlas. Flera av novellerna utspelar sig i de trakter där Munro bott hela sitt liv – byarna kring Huronsjön.

Andra till svenska översatta titlar är bl a Nära hem och Tiggarflickan, båda i översättning av Karin Benecke, samt För mycket lycka i översättning Rose-Marie Nielsen.

2009 fick Alice Munro internationella Man Booker-priset.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min