Ny plats för världens litteratur

21 nov 2012 • < 1 min

I slutet av november lanseras webbplatsen världslitteratur.se – som delvis bygger på och ersätter den tidigare sajten macondo.nu och som...

I slutet av november lanseras webbplatsen världslitteratur.se – som delvis bygger på och ersätter den tidigare sajten macondo.nu och som syftar till att lyfta fram litteratur från Afrika, Asien och Latinamerika.

Världslitteratur.se är del av ett projekt som drivs av Världsbiblioteket i Solidaritetshuset i Stockholm – ett föreningsdrivet specialbibliotek med media om globala rättvisefrågor och världslitteratur. Projektledare för världslitteratursatsningen och tillika webbredaktör är Maria Bergstrand.

På sajten presenteras författare och deras översatta verk. Man hittar författarbiografier, presentationer av översatta romaner, dikter och noveller i antologier samt litteraturhistoriska artiklar om olika länder och världsdelar. Dessutom presenteras nyheter, uppgifter om litterära pris, recensioner, länkar till andra webbsidor om litteratur och författare m m.

Ambitionen är att täcka de flesta översatta romanerna och diktsamlingarna. Även essäer och fackböcker tas upp, liksom antologier och barnböcker. Sajten kommer att fyllas på, uppdateras och utvecklas kontinuerligt. En annan ambition är att arbeta mer för att tillgängliggöra moderna klassiker från Afrika, Asien, Mellanöstern och Latinamerika.

Med Världslitteratur.se vill man ge kunskap om och inspirera till nya upptäckter bland världens litteratur. På sajten finns också en egen ingång för pedagoger och elever med material som studiehandledningar. Även för Bokcirklar finns handledningar och läsguider.

Lanseringen av webbplatsen firar man den 28 november på Världsbiblioteket i Stockholm. Mellan kl 17-19 blir det visning, mingel, utställning och världsboksloppis. Mats Kempe från Världsbiblioteket leder ett samtal med översättarna Anna Gustafsson Chen och Jan Ristarp.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min