Ny plats för världens litteratur

21 nov 2012 • < 1 min

I slutet av november lanseras webbplatsen världslitteratur.se – som delvis bygger på och ersätter den tidigare sajten macondo.nu och som...

I slutet av november lanseras webbplatsen världslitteratur.se – som delvis bygger på och ersätter den tidigare sajten macondo.nu och som syftar till att lyfta fram litteratur från Afrika, Asien och Latinamerika.

Världslitteratur.se är del av ett projekt som drivs av Världsbiblioteket i Solidaritetshuset i Stockholm – ett föreningsdrivet specialbibliotek med media om globala rättvisefrågor och världslitteratur. Projektledare för världslitteratursatsningen och tillika webbredaktör är Maria Bergstrand.

På sajten presenteras författare och deras översatta verk. Man hittar författarbiografier, presentationer av översatta romaner, dikter och noveller i antologier samt litteraturhistoriska artiklar om olika länder och världsdelar. Dessutom presenteras nyheter, uppgifter om litterära pris, recensioner, länkar till andra webbsidor om litteratur och författare m m.

Ambitionen är att täcka de flesta översatta romanerna och diktsamlingarna. Även essäer och fackböcker tas upp, liksom antologier och barnböcker. Sajten kommer att fyllas på, uppdateras och utvecklas kontinuerligt. En annan ambition är att arbeta mer för att tillgängliggöra moderna klassiker från Afrika, Asien, Mellanöstern och Latinamerika.

Med Världslitteratur.se vill man ge kunskap om och inspirera till nya upptäckter bland världens litteratur. På sajten finns också en egen ingång för pedagoger och elever med material som studiehandledningar. Även för Bokcirklar finns handledningar och läsguider.

Lanseringen av webbplatsen firar man den 28 november på Världsbiblioteket i Stockholm. Mellan kl 17-19 blir det visning, mingel, utställning och världsboksloppis. Mats Kempe från Världsbiblioteket leder ett samtal med översättarna Anna Gustafsson Chen och Jan Ristarp.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min