Ny plats för världens litteratur

21 nov 2012 • < 1 min

I slutet av november lanseras webbplatsen världslitteratur.se – som delvis bygger på och ersätter den tidigare sajten macondo.nu och som...

I slutet av november lanseras webbplatsen världslitteratur.se – som delvis bygger på och ersätter den tidigare sajten macondo.nu och som syftar till att lyfta fram litteratur från Afrika, Asien och Latinamerika.

Världslitteratur.se är del av ett projekt som drivs av Världsbiblioteket i Solidaritetshuset i Stockholm – ett föreningsdrivet specialbibliotek med media om globala rättvisefrågor och världslitteratur. Projektledare för världslitteratursatsningen och tillika webbredaktör är Maria Bergstrand.

På sajten presenteras författare och deras översatta verk. Man hittar författarbiografier, presentationer av översatta romaner, dikter och noveller i antologier samt litteraturhistoriska artiklar om olika länder och världsdelar. Dessutom presenteras nyheter, uppgifter om litterära pris, recensioner, länkar till andra webbsidor om litteratur och författare m m.

Ambitionen är att täcka de flesta översatta romanerna och diktsamlingarna. Även essäer och fackböcker tas upp, liksom antologier och barnböcker. Sajten kommer att fyllas på, uppdateras och utvecklas kontinuerligt. En annan ambition är att arbeta mer för att tillgängliggöra moderna klassiker från Afrika, Asien, Mellanöstern och Latinamerika.

Med Världslitteratur.se vill man ge kunskap om och inspirera till nya upptäckter bland världens litteratur. På sajten finns också en egen ingång för pedagoger och elever med material som studiehandledningar. Även för Bokcirklar finns handledningar och läsguider.

Lanseringen av webbplatsen firar man den 28 november på Världsbiblioteket i Stockholm. Mellan kl 17-19 blir det visning, mingel, utställning och världsboksloppis. Mats Kempe från Världsbiblioteket leder ett samtal med översättarna Anna Gustafsson Chen och Jan Ristarp.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min