Nytt avtal klart för e-böcker
20 sep 2018 • 2 min
Det multinationella bolaget Overdrive vann upphandlingen för e-böcker på biblioteken. SKL Kommentus säger att utlåningsmodellen inte kommer att påverkas.


Utlåningsmodellen kommer inte att förändras för de bibliotek som nu får amerikanska Overdrive incorporated som e-boksleverantör. Det blir fortsatt en ”accessmodell”, där man betalar per utlån. Det berättar Christian Nilsson, upphandlare på SKL Kommentus.
Även priserna för e-böckerna kommer att vara ungefär desamma.
– För att klara budgeten kommer vissa bibliotek liksom förut att behöva ha spärrar för antal utlån av vissa e-böcker. Det finns med i avtalet att man kan välja att ha sådana spärrar, sade han.
Daniel Forsman, stadsbibliotekarie på Stockholm stadsbibliotek, vet ännu inte helt vad bytet av leverantör kommer att innebära i praktiken. Men han är glad över att det nu finns ett avtal. Och han välkomnar konkurrensen.
– Axiell media har tidigare haft mer eller mindre egenrätt på distributionen av e-böcker till svenska bibliotek. Det betyder att de har kunnat sätta priser och villkor utifrån sin horisont, något biblioteken inte alltid tyckt har varit helt rättvist och bra. En fungerande marknad kräver flera aktörer.
Än så länge är det inte offentligt vilken titellista som Overdrive vunnit med. Christian Nilsson på SKL berättar att katalogen är ungefär lika omfattande som Axiells, men att innehållet är annorlunda. Exakt hur vill han inte kommentera.
Eva Houltzén, vd på Axiell media, beklagar att det inte fanns några kvalitetskriterier med i upphandlingen.
– Vår erfarenhet efter att ha jobbat i tjugo år med biblioteken är att bredden är väldigt viktig. Det är inte säkert att den lista som har lägst pris rimmar med kriterier på kvalitet, säger hon.
Axiell Media har fortsatt en nära dialog med förlag och bibliotek, och finns det ett intresse för ett lågt prissatt paket så kan också de leverera ett sådant, menar Eva Houltzén. Men det skulle innebära att de dyrare titlarna från förlagen uteblir, vilket kan få långsiktiga konsekvenser.
– Kommer ett sådant utbud att ge biblioteket det de behöver för att nå sina mål, för att serva medborgarna brett och jämlikt så att alla som går till biblioteket har en god tillgång till litteratur? Eller kommer det vara så att mindre bibliotek inte kommer att kunna selektera in bättre titlar?
Daniel Forsman på Stockholms stadsbibliotek är på det klara med att Overdrives katalog kan sakna viktiga böcker. I så fall får man ta ställning till hur man ska förvärva dem, säger han.
– Det kan innebära att man skaffar flera e-boksleverantörer. Inom forskningsbiblioteken är det ganska vanligt att man har flera olika leverantörer med olika modeller.
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer