Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
20 sep 2018 • 2 min
Det multinationella bolaget Overdrive vann upphandlingen för e-böcker på biblioteken. SKL Kommentus säger att utlåningsmodellen inte kommer att påverkas.
Utlåningsmodellen kommer inte att förändras för de bibliotek som nu får amerikanska Overdrive incorporated som e-boksleverantör. Det blir fortsatt en ”accessmodell”, där man betalar per utlån. Det berättar Christian Nilsson, upphandlare på SKL Kommentus.
Även priserna för e-böckerna kommer att vara ungefär desamma.
– För att klara budgeten kommer vissa bibliotek liksom förut att behöva ha spärrar för antal utlån av vissa e-böcker. Det finns med i avtalet att man kan välja att ha sådana spärrar, sade han.
Daniel Forsman, stadsbibliotekarie på Stockholm stadsbibliotek, vet ännu inte helt vad bytet av leverantör kommer att innebära i praktiken. Men han är glad över att det nu finns ett avtal. Och han välkomnar konkurrensen.
– Axiell media har tidigare haft mer eller mindre egenrätt på distributionen av e-böcker till svenska bibliotek. Det betyder att de har kunnat sätta priser och villkor utifrån sin horisont, något biblioteken inte alltid tyckt har varit helt rättvist och bra. En fungerande marknad kräver flera aktörer.
Än så länge är det inte offentligt vilken titellista som Overdrive vunnit med. Christian Nilsson på SKL berättar att katalogen är ungefär lika omfattande som Axiells, men att innehållet är annorlunda. Exakt hur vill han inte kommentera.
Eva Houltzén, vd på Axiell media, beklagar att det inte fanns några kvalitetskriterier med i upphandlingen.
– Vår erfarenhet efter att ha jobbat i tjugo år med biblioteken är att bredden är väldigt viktig. Det är inte säkert att den lista som har lägst pris rimmar med kriterier på kvalitet, säger hon.
Axiell Media har fortsatt en nära dialog med förlag och bibliotek, och finns det ett intresse för ett lågt prissatt paket så kan också de leverera ett sådant, menar Eva Houltzén. Men det skulle innebära att de dyrare titlarna från förlagen uteblir, vilket kan få långsiktiga konsekvenser.
– Kommer ett sådant utbud att ge biblioteket det de behöver för att nå sina mål, för att serva medborgarna brett och jämlikt så att alla som går till biblioteket har en god tillgång till litteratur? Eller kommer det vara så att mindre bibliotek inte kommer att kunna selektera in bättre titlar?
Daniel Forsman på Stockholms stadsbibliotek är på det klara med att Overdrives katalog kan sakna viktiga böcker. I så fall får man ta ställning till hur man ska förvärva dem, säger han.
– Det kan innebära att man skaffar flera e-boksleverantörer. Inom forskningsbiblioteken är det ganska vanligt att man har flera olika leverantörer med olika modeller.
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer