Panelen: Tre bonusbanor

8 mar 2018 • 2 min

Halland ersätter skrivarläger med speldesign och upptäcker nya sätt att berätta. Kävlinge lär sig nytt med hjälp av fritidsgårdar och kulturskola. Med aktiviteter kring spelen hittar biblioteken både besökare och samarbeten.

Cinna Svensson, Omar Halawani och Åsa Liliefeldt. Foto: Erik Berg, Erik Leo och Katja Lehman
Cinna Svensson, Omar Halawani och Åsa Liliefeldt. Foto: Erik Berg, Erik Leo och Katja Lehman

Cinna Svensson, utvecklare, Regionbibliotek Halland:

– Varje sommar under flera år har vi ordnat skrivarläger med författare som ledare. Men i fjol gjorde vi ett uppehåll och då började vi fundera i nya banor. I dag finns det ett så stort intresse för speldesign bland ungdomar. Så idén föddes att vi i stället skulle ha ett läger där man kan skapa och utveckla spel. Naturligtvis med berättandet i fokus. Det finns så många olika sätt att berätta på, verktygen är många fler och det är kul att vi även kan lära ut andra former än bara skrivandet.

– Vi vänder oss till ungdomar mellan 15 och 19 år och lägret har vi på en folkhögskola med plats för 20 deltagare.

– Det är lätt att koppla ihop ett speldesignläger med digitala spel men visar det sig att det finns ett intresse för att även skapa eller göra analoga spel så är vi öppna för det också. Det finns ju som sagt så många olika sätt att berätta en historia i dag.

Omar Halawani, biblioteksassistent, Malmö stadsbibliotek:

– Vi har arbetat med spel i flera år, allt från att hyra ut till att kunna spela på biblioteken. Vi ser massor av positiva saker, bland annat är det relationsskapande och öppnar nya möjligheter. Vi har både vanliga brädspel, tevespel och virtual reality. Om jag tar schack som ett exempel så behöver du inte tala samma språk som din motspelare. Det är spelreglerna som styr och de är lika överallt. Så är det med nästan alla spel. Du får kontakt med människor som du inte skulle prata med annars.

– Vi anordnar också spelkvällar och turneringar ute på bibliotek och fritidsgårdar. Det gör att ungdomar som aldrig skulle ta sig utanför sin stadsdel möter ungdomar från andra kvarter.

– Nu har vi även köpt en 360-kamera så att vi kan spela in filmer och redigera. Man kan göra sin egen film, en egen liten berättelse. Det finns så många sätt att uttrycka sig på och skapa dialog.

Åsa Liliefeldt, biblioteksassistent, Löddeköpinge bibliotek:

– Vi vill nå ut till fler och då gärna gamers som inte direkt lockas av nya boktitlar. Vi bestämde oss därför för att prova ett spelevent i samarbete med kommunens fritidsgårdar och kulturskola. De har bättre koll på ungdomars spelande och e-sport än vad vi har.

– Vårt event är öppet för deltagare från 11 år och uppåt. Det är ju inte bara ungdomar som spelar utan även vuxna. Vi inleder med ett föredrag av en spelande forskare på Institutionen för Kulturvetenskaper i Lund som ska berätta om datorspelande mammor och namngivning av avatarer som tydligen är en intressant och omsorgsfull process.

– Just nu letar vi efter en häftig youtuber eller gamer som lockar den yngre publiken och det kommer också att finnas möjlighet att prova på att spela. Arrangemanget övergår efter hand  i ett dygnslångt LAN på en av kommunens fritidsgårdar.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min