Hatbrevet mot sagostunden politisk fråga

6 mar 2015 • < 1 min

Hatbrevet mot sagostunderna på arabiska till Mariestads stadsbibliotek blir nu en politisk fråga i kommunen, enligt bibliotekschef Ragnhild Brandstedt. Brevet,...

Hatbrevet mot sagostunderna på arabiska till Mariestads stadsbibliotek blir nu en politisk fråga i kommunen, enligt bibliotekschef Ragnhild Brandstedt. Brevet, som i går polisanmäldes, har chockat personalen och lett till stor uppmärksamhet i medierna. Just nu planerar biblioteket att utöka verksamheten och ska i vår även anordna språkcaféer på arabiska.


Hittills har Mariestads stadsbibliotek tagit emot två hatbrev mot barnverksamheten med uppläsning av sagor på arabiska. I det senaste brevet, som nu är polisanmält, framhåller den anonyma brevskrivaren att biblioteket bara borde ha sagostunder på svenska: ”Sverige är väl inget arabland. De kan åka hem till Mellanöstern och höra på sina sagor.”
Flera lokala medier rapporterar om att bibliotekspersonalen är upprörda över breven och till Biblioteksbladet säger bibliotekschefen Ragnhild Brandstedt att ”brevet hade ett väldigt otrevligt rasistiskt innehåll”.

– Vi polisanmälde men vi vill jobba vidare med detta. Vi har talat med chefer och personalgrupperna, samt med säkerhetssamordnare. Det här kommer upp som en politisk fråga i kommunen.

Polisanmälan handlar enligt Ragnhild Brandstedt om en markering, för ”var går gränsen mellan hot och hat?”. Hon hänvisar också till att människor med andra hemspråk än svenska är en prioriterad grupp, enligt bibliotekslagen. Att visa att biblioteket är en demokratisk mötesplats, öppen för alla, är viktigt, enligt Ragnhild Brandstedt.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min