Hatbrevet mot sagostunden politisk fråga

6 mar 2015 • < 1 min

Hatbrevet mot sagostunderna på arabiska till Mariestads stadsbibliotek blir nu en politisk fråga i kommunen, enligt bibliotekschef Ragnhild Brandstedt. Brevet,...

Hatbrevet mot sagostunderna på arabiska till Mariestads stadsbibliotek blir nu en politisk fråga i kommunen, enligt bibliotekschef Ragnhild Brandstedt. Brevet, som i går polisanmäldes, har chockat personalen och lett till stor uppmärksamhet i medierna. Just nu planerar biblioteket att utöka verksamheten och ska i vår även anordna språkcaféer på arabiska.


Hittills har Mariestads stadsbibliotek tagit emot två hatbrev mot barnverksamheten med uppläsning av sagor på arabiska. I det senaste brevet, som nu är polisanmält, framhåller den anonyma brevskrivaren att biblioteket bara borde ha sagostunder på svenska: ”Sverige är väl inget arabland. De kan åka hem till Mellanöstern och höra på sina sagor.”
Flera lokala medier rapporterar om att bibliotekspersonalen är upprörda över breven och till Biblioteksbladet säger bibliotekschefen Ragnhild Brandstedt att ”brevet hade ett väldigt otrevligt rasistiskt innehåll”.

– Vi polisanmälde men vi vill jobba vidare med detta. Vi har talat med chefer och personalgrupperna, samt med säkerhetssamordnare. Det här kommer upp som en politisk fråga i kommunen.

Polisanmälan handlar enligt Ragnhild Brandstedt om en markering, för ”var går gränsen mellan hot och hat?”. Hon hänvisar också till att människor med andra hemspråk än svenska är en prioriterad grupp, enligt bibliotekslagen. Att visa att biblioteket är en demokratisk mötesplats, öppen för alla, är viktigt, enligt Ragnhild Brandstedt.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min