Hatbrevet mot sagostunden politisk fråga

6 mar 2015 • < 1 min

Hatbrevet mot sagostunderna på arabiska till Mariestads stadsbibliotek blir nu en politisk fråga i kommunen, enligt bibliotekschef Ragnhild Brandstedt. Brevet,...

Hatbrevet mot sagostunderna på arabiska till Mariestads stadsbibliotek blir nu en politisk fråga i kommunen, enligt bibliotekschef Ragnhild Brandstedt. Brevet, som i går polisanmäldes, har chockat personalen och lett till stor uppmärksamhet i medierna. Just nu planerar biblioteket att utöka verksamheten och ska i vår även anordna språkcaféer på arabiska.


Hittills har Mariestads stadsbibliotek tagit emot två hatbrev mot barnverksamheten med uppläsning av sagor på arabiska. I det senaste brevet, som nu är polisanmält, framhåller den anonyma brevskrivaren att biblioteket bara borde ha sagostunder på svenska: ”Sverige är väl inget arabland. De kan åka hem till Mellanöstern och höra på sina sagor.”
Flera lokala medier rapporterar om att bibliotekspersonalen är upprörda över breven och till Biblioteksbladet säger bibliotekschefen Ragnhild Brandstedt att ”brevet hade ett väldigt otrevligt rasistiskt innehåll”.

– Vi polisanmälde men vi vill jobba vidare med detta. Vi har talat med chefer och personalgrupperna, samt med säkerhetssamordnare. Det här kommer upp som en politisk fråga i kommunen.

Polisanmälan handlar enligt Ragnhild Brandstedt om en markering, för ”var går gränsen mellan hot och hat?”. Hon hänvisar också till att människor med andra hemspråk än svenska är en prioriterad grupp, enligt bibliotekslagen. Att visa att biblioteket är en demokratisk mötesplats, öppen för alla, är viktigt, enligt Ragnhild Brandstedt.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min