Hatbrevet mot sagostunden politisk fråga

6 mar 2015 • < 1 min

Hatbrevet mot sagostunderna på arabiska till Mariestads stadsbibliotek blir nu en politisk fråga i kommunen, enligt bibliotekschef Ragnhild Brandstedt. Brevet,...

Hatbrevet mot sagostunderna på arabiska till Mariestads stadsbibliotek blir nu en politisk fråga i kommunen, enligt bibliotekschef Ragnhild Brandstedt. Brevet, som i går polisanmäldes, har chockat personalen och lett till stor uppmärksamhet i medierna. Just nu planerar biblioteket att utöka verksamheten och ska i vår även anordna språkcaféer på arabiska.


Hittills har Mariestads stadsbibliotek tagit emot två hatbrev mot barnverksamheten med uppläsning av sagor på arabiska. I det senaste brevet, som nu är polisanmält, framhåller den anonyma brevskrivaren att biblioteket bara borde ha sagostunder på svenska: ”Sverige är väl inget arabland. De kan åka hem till Mellanöstern och höra på sina sagor.”
Flera lokala medier rapporterar om att bibliotekspersonalen är upprörda över breven och till Biblioteksbladet säger bibliotekschefen Ragnhild Brandstedt att ”brevet hade ett väldigt otrevligt rasistiskt innehåll”.

– Vi polisanmälde men vi vill jobba vidare med detta. Vi har talat med chefer och personalgrupperna, samt med säkerhetssamordnare. Det här kommer upp som en politisk fråga i kommunen.

Polisanmälan handlar enligt Ragnhild Brandstedt om en markering, för ”var går gränsen mellan hot och hat?”. Hon hänvisar också till att människor med andra hemspråk än svenska är en prioriterad grupp, enligt bibliotekslagen. Att visa att biblioteket är en demokratisk mötesplats, öppen för alla, är viktigt, enligt Ragnhild Brandstedt.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min