Regeringen: Bättre villkor visar bibliotekens betydelse

20 sep 2017 • < 1 min

I dag presenterades höstbudgeten. Förutom de stora satsningarna på biblioteken som regeringen vill göra så konstateras att höjd biblioteksersättning förbättrar författares villkor samtidigt som det markerar bibliotekens viktiga roll.

HöstbudgetTidigare i år godkände regeringen en överenskommelse mellan kulturdepartementet och upphovsrättsorganisationerna, som innebär en stegvis höjning av biblioteksersättningen under de närmaste åren. 

I budgetpropositionen för 2018, som lämnades till riksdagen på onsdagsmorgonen, framhålls höjningen inte bara som ett sätt att förbättra villkoren för författare, översättare, fotografer och tecknare. Regeringen slår också fast att den med höjningen även vill ”visa på bibliotekens betydelse för det demokratiska samtalet och vikten av det fria ordet.”

Budgetens stora nyheter på biblioteksområdet var annars redan kända när finansminister Magdalena Andersson tog den sedvanliga promenaden längs Drottninggatan, från Rosenbad till riksdagshuset. I ett välregisserat och medialt anpassat pärlband har regeringen redan släppt budgetens mest centrala satsningar och utfästelser. Redan förra veckan blev det känt att Kungliga biblioteket får 25 miljoner kronor om året 2018–2020 som ska gå till bibliotekssatsningar runtom i landet för att höja den digitala kompetensen och förmågan till källkritik hos bibliotekspersonal och befolkning. 

Lika känd var den generella förstärkningen av folkbibliotekens verksamhet med en kvarts miljard kronor, som från nästa år ska fördelas av Statens kulturråd. 

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min